×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:39
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
După votul de la referndum
Venezuela dă în clocot
Venezuela: Opoziţia promite proteste masive anti-Maduro
Venezuela: Opoziţia promite proteste masive anti-Maduro

Liderii opoziţiei au promis luni că vor escalada protestele, după ce peste şapte milioane de oameni s-au prezentat în weekend la un plebiscit împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, care a fost condamnat drept o ”fraudă gigantică” de către guvernarea socialistă din Venezuela, transmite Reuters.

După luni de proteste antiguvernamentale, în care şi-au pierdut viaţa aproape o sută de persoane, coaliţia Unităţii Democratice a anunţat că 7,2 milioane de persoane s-au prezentat la un referendum ilegitim, care a avut drept scop delegitimarea preşedintelui Nicolas Maduro.

”Vom ieşi în stradă în fiecare zi, întrega ţară se va ridica, este începutul orei zero”, a declarat parlamentarul Tomas Guanipa.

Opoziţia cere organizarea de alegeri anticipate şi vor să pună oprească un proiect de înfiinţare a unui organ legislativ controversat, care este numit Adunarea Constitutivă.

Strategia opoziţiei ar putea să implice blocade rutiere şi ocuparea pieţelor publice, precum şi o grevă naţională şi un posibil marş spre palatul prezidenţial Miraflores.

Evenimente similare au avut loc şi înainte de un puci eşuat împotriva lui Hugo Chavez.

”Nu vrem o Adunare Constitutivă care ne este impusă în mod fraudulos. Nu vrem să fim Cuba. Nu vrem să fim o ţară fără nicio libertate”, a declarat Julio Borges, care conduce majoritatea opoziţiei din legislativul de la Caracas.

Alegătorii au votat într-o proporţie covârşitoare de 98% pentru respingerea propunerii de înfiinţare a Adunării Constitutive.

De asemenea, alegătorii au votat pentru a cere armatei să apere actuala Constituţie şi pentru organizarea de alegeri înainte de finalizarea mandatului lui Nicolas Maduro.

7,2 milioane de persoane au votat în referendum, prin comparaţie cu cele 7,7 milioane de sufragii strânse în alegerile legislative din urmă cu doi ani de către opoziţia din Venezuela.

Organizatorii susţin că este vorba de o prezenţă ridicată la urne, întrucât plebicistul a fost anunţat cu doar două săptămâni în avans şi au fost deschise doar 2.000 de secţii, prin comparaţie cu cele 14.000 deschise la alegerile legislative din 2015.

”Aceste rezultate reprezintă o demonstraţie de forţă remarcabilă pentru opoziţia din Venezuela”, au declarat reprezentaţii Torino Capital.

Preşedintele Maduro (54 de ani) a căzut în popularitate în urma crizei economice şi alimentare care a decimat Venezuela.

Însă, sondajele demonstrează că opoziţia se bucură de un sprijin marjoritar şi a cerut în repetate rânduri alegeri libere şi corecte în Venezuela.

Maduro insistă că aşa-numiţii ”pioni ai americanilor” intenţionează să saboteze economia şi să pună capăt prin violenţă guvernării sale socialiste de la Caracas.

Eugenia SolomonPublicat Marţi, 18 iulie 2017
2308
 | 1
 | 9
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
viki
+3
O tara cu resurse mari de petrol si gaze,reprezinta un interes major pentru toata lunea.Presedintele a incercat sa creasca nivelul de trai al populatiei,prin construirea de locuinte,preturi fixe la alimente,reducerea cumpararii de dolari etc.Criza alimentara a aparut din cauza cresterii dolarului si scaderea pretului petrolului.De ce populatia nu a iesit in strada cand o ducea mai rau? In toate tarile cand presedintele incepe sa faca facilitatii populatiei de rand,saraca, atunci cuiva nu-i convine si incep revoltele.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
virgil
+3
ce se intampla in Venezuela , am mai vazut am mai vazut .. am vazut si la Bucuresti ( si inca vedem) ... Am mai vazut si in Ucraina , si in Libia , si in Egipt...... acelasi tipar .. Este imposibil ca 7 milioane de oameni sa se mobilizeze la un protest asa de capul lor manati de nevoi sau de foame ... marile proteste sunt concertate . altfel nu au loc.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
7,2 din 31
+3
Venezuela are o populatie de 31 de milioane si se considera ca sunt intr-o criza alimentara si economica majora si in aceste conditii doar 7,2 milioane au iesit? Exista o tara cu 19 milioane locuitori unde au iesit oficial 8,6 milioane si 7,4 au votat pt. Ceva nu se leaga, in una din aceste tari numarul votantilor este incorect. Oare unde?
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
sss
+4
Asta e ca Basescu!Nu se gaseste nici o erata care sa infirme voturile celor 7 milioane?
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
pisidi
-3
mai Maduro, nu-l ai pe Soros la indemana?
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Martin
-1
Maduro asta este un sarlatan, un bandit care a stat la panda in umbra lui Chavez ca sa puna laba pe putere. Dar capul nu-l ajuta deloc, n-ar minte nici cat oaia cu care se culca. L-am vazut ce marsav este inca de pe vremea lui Chavez.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
EVA
+12
Resursele Venezuelei, trebuie sa fie inhatate din nou de CORPORATISTII NESATUI? Ce vor face copii fosti COPII STRAZII, cu sutele de mii , din care CHAVEZ, a facut MII DE CORURI, MUZICIENI CELEBRI , acum SE INTOARCE din nou ROATA?
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
nicu cohen
+14
Corect ! "Nu vrem să fim o ţară fără nicio libertate”...Asta ar trebui sa strigam si noi romanii .Nu vrem taxe pe gospodarii ,pe caini , pe albine , pe scaune ,nu vrem vaccine cu forta , nu vrem sa fim marcati ca obiectele si inregistrati biometric ca vitele etc . Vrem sa traim Suverani ! Jos taxele fanariote impuse fraudulos de o mana de bicisnici unei natiuni intregi !
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
EVA
+11
Resursele Venezuelei, trebuie sa fie inhatate din nou de CORPORATISTII NESATUI? Ce vor face copii fosti COPII STRAZII, cu sutele de mii , din care CHAVEZ, a facut MII DE CORURI, MUZICIENI CELEBRI , acum SE INTOARCE din nou ROATA?
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Tarom, captivă grupurilor de interese
Publicat acum 10 ore şi 28 minute
Simona Halep: Mai am un obiectiv anul acesta
Publicat acum 4 ore şi 57 minute
De ce crede Rusia că americanii nu vor ataca
Publicat acum 3 ore şi 31 minute
Vinovatul de serviciu - Generalul Iulian Vlad
Publicat acum 7 ore şi 8 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 9 ore şi 59 minute
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 36 minute