×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 40 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 21:46
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Minirevoluția de la Finanțe
Venituri care scapă de impozitare

Draftul proiectului de lege care schimbă Codul fiscal în vederea introducerii impozitului pe venitul global, așa-numitul impozit pe gospodărie, scutește de obligații mai multe venituri, precum ajutoarele pentru dispozitive medicale acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

Nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor amintite, realizate de persoane fizice, dacă aceste venituri sunt primite în baza unor legi speciale şi finanţate din buget.

Neimpozabile

De asemenea, nu vor fi impozitate hrana acordată de angajatori angajaţilor, în cazul în care, potrivit legislaţiei în materie, este interzisă introducerea alimentelor în incinta unităţii; cazarea şi contravaloarea chiriei pentru locuinţele puse la dispoziţia persoanelor cu rol de reprezentare a intereselor publice, a angajaţilor consulari şi diplomatici care lucrează în afara ţării, în conformitate cu legislaţia în vigoare; contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protecţie şi de lucru, a alimentaţiei de protecţie, a medicamentelor şi materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sănătatea şi securitatea în muncă, precum şi a uniformelor obligatorii şi a drepturilor de echipament, ce se acordă potrivit legislaţiei în vigoare; sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activităţi dependente desfăşurate într-un stat străin, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv, inclusiv din activităţi dependente desfăşurate la bordul navelor în apele internaţionale.

Excepții

Fac excepţie veniturile salariale plătite de către sau în numele unui angajator care este rezident în România ori are sediul permanent în România, care sunt impozabile în România numai în situaţia în care România are drept de impunere; costul telefoanelor, al abonamentelor telefonice şi convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu; avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul acordării şi la momentul exercitării acestora; cheltuielile de transport și cazare primite de salariați pe perioada delegării/detașării în țară sau străinătate. Sunt discuții dacă drepturile de hrană acordate de angajatori angajaților, în conformitate cu legislația în vigoare, trebuie introduse la capitolul veniturilor neimpozabile.

Indemnizațiile, impozabile

Draftul proiectului de lege, aflat în discuție la Ministerul Finanțelor, arată că avantajele primite în bani şi/sau în natură imputate salariatului în cauză nu se impozitează. Totodată, indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, impozabile, primite pe perioada delegării în altă localitate, în România şi în străinătate, se consideră venituri aferente lunii în care se aprobă decontul. Indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, impozabile, primite pe perioada detaşării/deplasării, se consideră venituri aferente lunii în care sunt primite.

La nivelul Ministerului Finanțelor sunt în desfășurare, în acest moment, consultări pe tema realizării unui nou Cod economic, care va include o reformă a mecanismului de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice. Conceptul de la care au plecat aceste consultări presupune, susțin reprezentanții Finanțelor, pe de o parte, încurajarea unor politici publice (cum ar fi sănătatea sau educația), prin acordarea de deductibilități fiscale. Pe de altă parte, scopul acestei noi abordări este combaterea evaziunii fiscale, prin încurajarea contribuabililor să ceară bonuri sau facturi fiscale, pe care să le folosească apoi pentru obținerea deducerilor menționate mai sus. Conform Finanțelor, este vorba despre o amplă modificare propusă, pe care o vor resimți cei mai mulți români.

Cristian CreţuPublicat Vineri, 21 aprilie 2017
2589
 | 1
 | 6
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
iunia teodaru
0
Ce se întâmplă cu acele bonuri fiscale care, la scurt timp după emitere, se autodegradează devenind niște simple dreptunghiuri din hârtie cu vagi urme a câtorva fragmente de cuvinte?
Publicat Luni, 24 aprilie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
0
NU CRED CA V A MERGE IMPOZITUL PE GOSPODARIE AR TREBUI O MIE DE EXCEPTII PE CARE OAMENII FISCULUI SI ASA PUTINI NU LE VOR INTELEGE SAU NU LE POT INVATA SI DE AICI PROCESE SI TOT TACAMUL !!!!!!CHIAR NU INTELEG SI CULMEA INTELEG CUM SE POATE SCADEA DIN EVAZIUNEA FISCALA !!!!EU DE EX DECAT SA CER UN BON MAI BINE MA LAS PAGUBAS DIN MOTIVELE MELE !!!!!!!NU STIU CUM UN INSPECTOR V A FACE LA COANA TANTA O EVALUARE LA ANIMALE CATEL PURCEL ETC DAR MAI E SI O SA RADEM CA LA RADIO EREVAN !!!!!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
michael
+1
"Venituri care scapă de impozitare". Trebuie incluse urgent si veniturile obtinute din PROSTITUTIE !!!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Ţăranul
+8
Văd că mai marii aleşi din greşeală în dec. 2016 , se agită , se întrebuinţează pentru a descoperi tot felul de găselniţe , numai de măsuri pentru determina autorităţile de forţă să diminueze din furturile la drumul mare provocate de evaziunea multinaţionalelor , de tolerarea incălcării legislaţiei de tot felul începănd de la traficul cu mărfuri nefiscalizate şi pînă la nebăgatul în seamă troc dintre poliţiştii de la rutieră şi regii manelelor şi implicit ai şoselelor .... . Şi-au făcut şi ei o ţintă .... , ţăranul romăn .... ! Dacă ne uităm la bomba cu impozitarea gospodăriilor , si la cine apelează grupul de gănditori din jurul lui Dragnea să-l dea exemplu .... , este inevitabilă prezenţa ţăranului cu vacile , găinile , porcii ..... ş.m.d. . Nu s-au forţat puţin să facă o simulare cu Salam ..... Florin ..... , sau cu mulţi alţi purtători de lănţoace , tatuaje şi burtă revărsată , de care nu prea mai loc pe pămînt ..... . Coşbuc nu prea le-a atras atenţia deştepţilor naţiei .... ! Deşi şi cei mai frecvenţi ai Centrului Vechi sau ai Pieţei realizează că agricultura era singura şansă a Romăniei , timp de 25 de ani şmecherii sistemului au tolerat şi încurajat distrugerea acestui domeniu economico-social punănd umărul la înstrăinarea pămîntului , la distrugerea infrastructurii din mediul rural , la închiderea şcolilor după ce au sifonat miliarde de euro construind săli de sport , bazine de înot şi terenuri de fotbal în pantă în sate pe unde acum praful e ridicat în nori de jeep-urile străinilor de la multinaţionalele care controlează mai mult de jumătate din terenul agricol .... !
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
anado tauriga
+3
aşi vre să ştii dacă venitul de la cârcimă şi de la gagică e scutite de belele. Sărumâna şi la mai mare( că nu mai joc barbut, că e impozitu prea mare)...
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
maleficent
+10
Ba, terminati dracu cu prostia asta! Da-le doctorilor, iIT-stilor cat merita, mii de euro, dar de ce sa-i scutesti de impozit? E un nonsens. A castigat mult ca merita, impoziteaza-l dupa venit! Ce dracu e discriminarea asta?! Apoi, sa zicem ca eu stau in gospodarie cu un frate si o sora, toti majori, inseamna ca o sa ne tinem banii la comun?Daca fratele e un terchea-berchea si nu pastreaza bani pt. impozit, eu sa fiu responsabil si pt. impozitul lui? Si-apoi cum stabilim cat plateste impozit fiecare dintre noi, caci se stie ca prin cumularea a 3 salarii, impozitul nu mai e acelasi ca pt. 3 salarii luate separat? Ne puneti sa ne ciorovaim intre noi? Mai e o lege tampita la noi, prin care daca intr-o familie se naste un copil, tatal este automat cel care e casatorit cu femeia, desi aceasta poate sa preacurveasca cu altul. S-a crezut pesemne ca se impiedica astfel ca respectivul copil sa ramana fara parinti. Ba, schimbati dracului legile astea idioate! Pana si Ceausescu cerea recunoasterea copilului de catre tata, caci cei doi soti poate nu mai sunt casatoriti decat formal sau femeia poate sa-si insele sotul, facand copil cu altul. Sunt multe situatiile. Ce lege e aia, in care te obliga sa dai numele tau copilul desi nu e al tau? Faptul ca cei doi soti sunt inca casatoriti legal nu inseamna ca sunt si fideli, sau poate nu s-a pronuntat inca divortul. E plina lumea, nu tara, de astfel de situatii ipotetice. Ce legi tampite sunt astea, ba desteptii lui Peste?
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Vinul și riscul mai mic de diabet II
Publicat acum 7 ore şi 34 minute
Simona Halep, meci dramatic cu  Konta
Publicat acum 13 ore şi 33 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017