Venituri mici, viață din ce în ce mai scumpă

România se află pe penultimul loc în ceea ce privește veniturile, atât cel minim, cât și cel mediu, iar acest fapt influențează și obiceiurile de consum.

Un studiu Eurostat arată că în România, în 2015, aproape jumătate din veniturile obținute se duceau pe mâncare, locuință și facturile de întreținere, peste media europeană, care este de 35%. Astfel, românilor le rămân din ce în ce mai puțini bani, raportat la veniturile din alte țări, pentru satisfacerea altor nevoi importante. Un astfel de studiu a mai fost realizat și pentru anul 2014, dar modificările sunt nesemnificative.

Românii dau pe alimente cea mai mare parte din veniturile pe care le obțin, dar la restaurante sau cafenele cheltuiesc cel mai puțin în comparație alți locuitori ai Uniunii Europene, arată datele Institutului European de Statistică – Eurostat. Totodată, aceştia sunt codași la asigurări, unde alocă doar 0,3% din venituri.
Potrivit studiului, 27,9% din bani se duc pe alimente, iar acest fapt situează România pe primul loc. Pe locurile următoare se situează, la distanță, ţările baltice, care cheltuiesc între 17 și 21,7%. Bulgarii, vecini cu care ne comparăm de obicei, cheltuiesc pentru mâncare doar 16,1%. Cel mai mic procentaj cheltuit pentru mâncare în țările europene este în Marea Britanie, unde veniturile sunt substanțial mai mari decât în țările amintite, iar britanicii cheltuiesc pentru hrană doar 7,3%, în timp ce media europeană este de 11,1%. Chiar dacă românii cheltuiesc mai mult pe mâncare, cel mai mic procentaj din venituri este alocat pentru consum în restaurante sau cafenele, doar 1,1%, cel mai mic cuantum din Uniunea Europeană, a cărui medie este de 6,8%. Cei mai petrecăreți par a fi spaniolii și irlandezii, care cheltuiesc în restaurante 14,6%, respectiv 12,4% din veniturile obținute.

Nu suntem fruntași nici la vicii

Băuturile alcoolice și tutunul iau din veniturile românilor aproximativ 5,7 procente, ceea ce ne situează peste media europeană de 4%, dar nu suntem fruntași. Pe primele locuri sunt Estonia (8,8%), Cehia (8,4%) și Ungaria (8,3%), dar cel mai puțin cheltuieşte pe băutură, țigări și droguri țara unde drogurile ușoare sunt legale, Olanda, unde locuitorii alocă pe astfel de vicii 3,1% din venituri. Românii sunt în top la capitolul comunicații, unde astfel de cheltuieli înseamnă 4,1%, fiind depășiți doar de greci, cu 4,4%, în timp ce media europeană este de doar 2,5%. Pe ultimul loc se află luxemburghezii, care alocă la acest capitol doar 1,7%. Nici la cheltuielile de călătorie românii nu se află printre primii, cheltuind doar 1,1 procente din veniturile lor, sub media europeană, de 1,7%, cei mai plimbăreți fiind ciprioții, care cheltuiesc aproape 8% din banii pe care îi obţin. Suntem pe ultimul loc și la banii cheltuiți pe îmbrăcăminte și încălțăminte, doar 3,4% din venituri, sub media europeană de 5 procente, iar estonienii dau cei mai mulți bani pe astfel de articole (6,8%).

Locuința și facturile iau 21,5 % din venituri

Chiria, facturile la întreținere, electricitatea etc. scot din buzunarele românilor 21,5%, sub media europeană (24,4%), dar mult mai mulți decât banii cheltuiți de maltezi (10,1%). O parte bună din bani se duc pe transportul în comun, 3%, dar mult mai puțin decât grecii, care cheltuiesc dublu față de noi pentru serviciile de transport. La transportul cu mașina personală, cu bicicleta sau motocicleta, românii alocă doar 2%, sub media europeană de 3,6% și sub luxemburghezi, care alocă acestui tip de transport 5 procente din venituri. Pentru combustibil și întreținerea acestor mijloace de transport, în țara noastră se alocă doar 6,3% din venituri, aproape de media europeană (6,5%) și mult sub Slovenia, unde aproape 11 procente se duc pe combustibil și întreținerea autoturismelor personale.

Amenajarea locuinței, cumpărarea de obiecte electrocasnice „mănâncă“ 4,5% din veniturile românilor, sub media europeană de 5,4 procente, dar mai mult decât cheltuiesc grecii (3,2%) pentru astfel de produse. Olandezii dau pe polițele de asigurare de orice tip aproape 5 procente din veniturile lor. Media europeană pentru astfel de servicii este de 2,5%. Românii se află însă pe ultimul loc în Uniunea Europeană, cheltuind doar 0,3% din venituri pentru asigurări.

Salariu minim (euro)

  • România 322
  • Portugalia 650
  • Grecia 684
  • Malta 736
  • Slovenia 805
  • Spania 826
  • Luxemburg 1999
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Solomon 4 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.