Verdict fără precedent al justiţiei austriece

Curtea Supremă din Austria a decis când şi unde îţi este permis să fumezi în propria casă (pentru moment, decizia face referire doar la trabucuri). Potrivit deciziei Curţii, un locuitor al capitalei Viena nu mai poate să fumeze pe propriul balcon şi nici măcar cu geamul deschis între orele 8-10, 12-13, 18-20, în perioada 1 mai-31 octombrie. În perioada 1 noiembrie-30 aprilie, vienezii nu au voie să fumeze în condiţiile de mai sus în intervalele orare 8-9, 12-14, 19-20. Cât priveşte noaptea, de la 22 până la 6, fumatul pe balcon sau cu geamul deschis este interzis în tot timpul anului.

Este o decizie fără precedent în Austria. “Este pentru prima dată când Curtea Supremă ia o decizie într-un caz legat de fumat”, spune preşedintele instanţei amintite, Karl-Heinz Danzl.

Totul a plecat de la o reclamaţie a unui profesor universitar din Viena care s-a plâns că vecinul său de dedesubt avea obiceiul să fumeze unul sau două trabucuri pe zi – vara pe balcon, iar iarna cu geamul deschis. Fuma în general noaptea, iar profesorul se plângea că fumul îl deranja.

Justiţia a dat în primă fază un verdict şi mai dur pentru fumătorul cu pricina. Având în vedere că a cauzat probleme şi unui alt vecin, care s-a mutat după ce copiii au început să aibă probleme respiratorii, judecătorii i-au interzis acestuia să mai fumeze în casă. A urmat însă un apel şi atunci judecătorii i-au permis să fumeze între orele 22 si 6. Ei bine, acum a reintrat în scenă profesorul universitar, care a dus cazul în faţa Curţii Supreme, care a încercat să înţeleagă şi situaţia fumătorului. Şi în felul acesta s-a ajuns la neinterzicerea totală a fumatului în propria locuinţă, ci la o soluţie care să-i permită reclamantului să-şi foloseasca balconul “fără a fi nevoit să se adapteze la viciul pârâtului”.

Curtea Federală de Justiţie din Germania a luat o decizie similară în ianuarie 2015, interzicând locatarilor să fumeze nu numai trabucuri, ci şi ţigări, într-un interval care variază de la caz la caz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.