Verdict în cazul tezei de doctorat a primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu

Consiliul Naţional de Etică a publicat vineri verdictul în cazul tezei de doctorat a primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Raportul are inscrisă data 12 iunie, dar a fost făcut public abia azi pe site-ul instituţiei, la mai bine de 8 luni de la depunerea sesizării, potrivit stiritvr.ro.

Consiliul Naţional de Etică precizează că totalul elementelor plagiate reprezintă sub 5 la sută din volumul lucrării. Şi că acuzaţiile de plagiat nu se susţin.

Universitatea Bucureşti cere Consiliului Naţional de Etică (CNE) să verifice teza de doctorat a Olguţei Vasilescu, primarul Craiovei.

Teza a fost susţinută în 2007, la Facultatea de Sociologie fiind suspectată de plagiat pe motiv că mai multe pasaje sunt neatribuite, iar capitolul al şaptelea este preluat integral.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti s-a autosesizat în cazul tezei de doctorat susţinută de Olguţa Vasilescu în 2007 cu titlul „Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”.

„Comisia a luat în discuție acest caz în 2013, dar nu a fost în măsură atunci, din motive obiective, să se pronunțe. Comisia a solicitat un referat de expertiză privind suspiciunea de plagiat. Referatul a fost realizat de către dna conf. dr Cosima Rughiniș de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstrează existența mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de către autoarea tezei. Totodată, un capitol întreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet fiind vorba de un text care nu are autor”, se arăta în scrisoarea postată pe 19 decembrie 2014 pe site-ul Universității București și transmisă Consiliului de Etică.

Universitatea a precizat că a fost sesizat Consiliul Naţional de Etică pentru a face verificări în acest caz întrucât, potrivit OUG 28/2011, doar CNE poate să examineze suspiciunile de abateri de la conduita ştiinţifică şi de cercetare în cazul persoanelor cu funcţii de demnitate publică.

Astfel, UB a cerut să fie examinată „suspiciunea de plagiat şi alte derogări de la conduita ştiinţifică şi de cercetare în cazul tezei de doctorat a doamnei Olguţa Vasilescu, primar al municipiului Craiova”.

De asemenea, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti i-a transmis primarului Olguţa Vasilescu o înştiinţare că s-a autosesizat în cazul tezei sale de doctorat şi că a solicitat CNE să facă verificări pentru suspiciunea de plagiat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.