Vesta Investment, abonată pe viaţă la contractele cu statul

Zilele acestea a explodat în presă ştirea potrivit căreia Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va plăti 840.000 euro, fără TVA, pentru indicatoare turistice tridimensionale. Pe sistemul „chelului tichie de mărgăritar îi lipseşte”, la fel au gândit şi cei de la Ministerul Dezvoltării atunci când au comandat indicatoare în relief, cu efect 3D.

„Este pur şi simplu eleganţă şi preţiozitate. Autoritatea are de ales între cele clasice şi cele clasice la care se ambutisează numerele şi cifrele. Oricum amândouă sunt pe fundal maro reflectorizant, numai că unele le au ambutisate, adică le au în relief”, a declarat Radu Spirea, proprietarul firmei Vesta Investment SRL, furnizorul de indicatoare 3D. Conform realitatea.net, Spirea a declarat că licitaţia nu a fost câştigată la 850.000 de euro, ci la un preţ sub 200.000: „Suma bugetată este 850.000, dar nu şi cea adjudecată. Costul acestui proiect va fi undeva sub 200.000 de euro”.

Supărată rău pe presa „ticăloşită” care nu vrea să aprecieze eforturile sale pentru dezvoltarea turismului cu indicatoare tridimensionale, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a declarat: „Dacă ar fi să ne luăm după ce zice presa, n-ar trebui să mai muncim nimic. Ar trebui să închidem ministerul şi să plecăm acasă. Eu cred că o să ajungem în situaţia în care angajaţii din sectorul public n-or să mai vrea să lucreze cu ministrul Elena Udrea în vecii vecilor. Totuşi, este inacceptabil să se concentreze atâta atenţie şi nejustificat asupra activităţii unui minister, doar pentru că în fruntea lui mă aflu eu”.

În gălăgia stârnită ieri de ieşirea furioasă a Elenei Udrea, a scăpat oarecum din vedere un detaliu interesant, legat de numele firmei furnizoare de indicatoare 3D şi de background-ul proprietarului acestei societăţi.

Vesta Investment SRL nu este deloc un nume nou în lumea societăţilor care prosperă din contractele cu statul, indiferent de numele partidului care se află la guvernare. Firma lui Radu Ştefan Spirea a atins Olimpul prosperităţii în cei şase ani de când s-a instalat regimul portocaliu condus de Traian Băsescu.

Ne amintim că, de pildă, Vesta Investment este societatea care a deţinut monopolul producerii de triunghiuri reflectorizante obligatorii pentru orice automobil, din februarie 2007. Radu Berceanu, ministrul Transporturilor de atunci, acelaşi ca şi acum de altfel, a acordat societăţii Vesta Investment omologare internaţională şi tot domnia sa a fost dirijorul unei campanii de presă pentru a induce ideea că numai triunghiurile produse de firma lui Radu Spirea sunt autorizate deoarece au timbrul RAR.

În 2008, cu ocazia organizării Summitului NATO la Bucureşti, Radu Ştefan Spirea a reuşit să bage în conturile firmei sale Vesta Investment suma de 1,9 milioane euro pentru asigurarea balizelor de plastic cu ajutorul cărora s-a creat acel culoar unic de transport pe care s-au deplasat maşinile cu şefii de stat din NATO veniţi la Bucureşti, de la Aeroportul Henri Coandă până în centrul Bucureştiului.

Vesta Investment nu era la primul business avantajos pe care îl făcea cu Primăria Capitalei şi cu Guvernul României. Compania lui Radu Spirea mai obţinuse de la Primăria Generală, condusă pe atunci de Adriean Videanu, contracte în nume propriu în valoare de 3,4 milioane de euro, iar indirect, prin mai multe asocieri cu Euroconstruct Trading 98 SRL, suma de 22,5 milioane de euro. Vesta Investment, firma lui Radu Ştefan Spirea, a figurat pe lista oficială a sponsorilor PD-ului în 2007 şi, mai apoi, în 2008, pe listele PDL-ului la alegerile locale şi la cele parlamentare.

Pe 9 iulie 2007, la doar două luni după referendumul pentru suspendarea preşedintelui, Vesta Investment a câştigat cele două contracte pentru „semnalizarea de orientare în zona de sud, respectiv de nord a Capitalei”, în valoare de 1,52 milioane de euro fără TVA, în asociere cu SC Dual Man SRL, în condiţiile în care la licitaţia deschisă organizată de Administraţia Străzilor participaseră doar firmele care au şi câştigat, Vesta Investment şi Dual Man SRL.

După încă două săptămâni, pe 24 iulie 2007, firma lui Spirea a câştigat un nou contract de „furnizare produse indicatoare rutiere”, un mizilic de numai 100.000 euro fără TVA. Ca şi la licitaţia din 2009, şi la această licitaţie a participat doar o firmă, respectiv câştigătoarea, Vesta Investment SRL.

În 3 septembrie 2007 începe procedura de licitaţie pentru atribuirea a şapte contracte privind „gestionarea şi întreţinerea semnalizării orizontale şi verticale de pe străzile aflate în administrarea Administraţiei Străzilor”, în valoare totală de 3,49 milioane de euro fără TVA.

La licitaţie se înscriseseră nouă companii: Vesta Investment SRL, Dumava Semnalizare SRL, Euroconstruct Trading ’98 SRL, Anduna Servimob SRL, Marcatin SA, Plastidrum SRL, ASS Aschauer Seisenberger Ges m.b.h., Swarco Romania SRL şi, surpriză, celebra de acum Delta ACM 93 SRL – societate extrem de legată de numele lui Liviu Negoiţă, primarul sectorului 3.

Trei din cele nouă firme aparţineau sau erau controlate prin asociaţi de Radu Spirea, respectiv Vesta Investment SRL, Marca Plast SRL şi Marcatin SRL. La Marca Plast, Radu Ştefan Spirea deţine direct 1% din acţiuni, iar prin intermediul Vesta Investment SRL, un alt pachet de 49% din acţiuni. Marcatin aparţine omului de afaceri Marin Spiru – asociatul lui Radu Spirea în compania Marca Plast, acolo unde deţine 50%. Dorind să fie sigur că va câştiga această licitaţie, ingeniosul proprietar al firmei Vesta Investment s-a asociat cu cele trei firme pe care le controla cu Euroconstruct Trading 98 SRL.

Indicatoarele turistice vândute statului nu sunt o premieră pentru Vesta Investment. Acelaşi fost edil-şef al Capitalei Adriean Videanu a mai atribuit companiei lui Radu Ştefan Spirea contractul de 1,35 milioane de euro pentru montarea de indicatoare turistice, evident prin licitaţie deschisă. Vesta Investment a montat toate cele 107 panouri cu direcţiile de penetrare a Capitalei, 209 indicatoare cu principalele cartiere ale oraşului, 175 de indicatoare cu monumentele istorice şi 11 indicatoare de semnalizare a spitalelor de urgenţă.

Şi dacă tot vorbim despre Adriean Videanu şi relaţia sa specială cu firma lui Radu Spirea, trebuie amintit şi faptul că, în 2006, Administraţia Străzilor a organizat licitaţia pentru contractul „Piste de 40 de kilometri pentru biciclilti”, în valoare de 1,5 milioane de euro. La licitaţie s-au înscris opt firme, printre care Vesta Investment SRL, Marcatin SA, Marca Plast SA şi Euroconstruct Trading 98 SRL. În etapa de depunere a ofertelor, numărul firmelor s-a redus la două, respectiv consorţiul de firme asociate Vesta Investment SRL & Marcatin & Marca Plast şi Euroconstruct Trading 98. Aşa cum era de aşteptat, contractul de 1,5 milioane euro a fost câştigat de consorţiul celor trei firme controlate de Radu Spirea.

Nici după ce s-a schimbat orânduirea politică la Primăria Generală, Vesta Investment nu a sărăcit.

Noul primar al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a preluat din mers şi cu mare avânt, de la Adriean Videanu, toată camarila conectată la bugetul Primăriei Bucureştiului.

Cel mai relevant exemplu este cel al afacerii montării separatoarelor de trafic, cunoscută sub numele de „morcovii lui Oprescu”. La începutul lunii iunie, în „Evenimentul zilei” a apărut o ştire conform căreia Primăria Capitalei a organizat o licitaţie la care a participat o singură firmă, UTI Traffic Management, care a primit lucrarea, în valoare de 650.000 euro. Astfel, pentru un metru liniar de „morcovi” din bugetul Bucureştiului s-au plătit aproximativ 40 de euro + TVA. Nu vă faceţi griji, firma Vesta Investment nu a ieşit în pierdere, chiar dacă nu a participat la licitaţie, în calitate de unic producător al „morcovilor” în România. UTI Traffic Management a cumpărat produsele de la Vesta şi le-a vândut Primăriei Bucureştiului, scrie „Evenimentul zilei”.

AVAS condusă de liberalul Atanasiu şi primarul pedelist al Ploieştiului au ajutat familia Spirea

Şi guvernul liberal condus de Călin Popescu Tăriceanu a pus umărul la bunăstarea firmelor lui Radu Spirea şi a mamei acestui om de afaceri, Spirea-Andrei Letiţia.

În 2008, AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului), condusă la acea vreme de liberalul Teodor Atanasiu, a purtat negocieri pentru privatizarea pachetelor majoritare deţinute la cinci societăţi comerciale.

Acestea erau Master SA Bucureşti – oferta selectată pentru achiziţionarea a 66,69% dintre acţiuni fiind depusă de PAS Master şi SC Rădăcini SA, Casstil SA Bucureşti – interesată de 65,55% din capitalul social a fost Vesta Investment şi Spirea Andrei-Letiţia, pentru 54,02% dintre titlurile Olimp Estival 2002 SA Olimp oferta selectată aparţine societăţii Unita Turism Holding SA, oferta pentru 57% din capitalul social al SPID SA Târgu-Mureş a fost depusă de SC AutoTudor TS SRL Cluj-Napoca, interesată de cele 50,86% dintre titlurile societăţii Industrializarea Laptelui SA Bistriţa arătându-se MGA Proiect SA.

AVAS anunţa că a primit două oferte pentru acţiunile deţinute la Casstil SA Bucureşti, depuse de Laborex 2000 SRL şi consorţiul format din Vesta Investment şi Spirea Andrei Letiţia, mama proprietarului Vesta Investment.

Aflată în posesia unui teren în suprafaţă totală de 6.265 mp, situat pe Şoseaua Vergului la nr. 41, şi a unei clădiri cu suprafaţă desfăşurată de 5.767 mp, societatea are ca activitate principală cercetarea-dezvoltarea în ştiinţe fizice şi naturale. La un preţ mediu al terenului estimat la 400 euro/mp, valoarea acestuia se poate ridica la 2,5 milioane euro.

Structura acţionariatului Casstil SA era AVAS- cu 65,55636%, acţionari persoane fizice – 29,07746%, acţionari persoane juridice – 5,36618%.

Anterior, AVAS anunţase că „din cauza unor revendicări în conformitate cu Legea 10/2001, care ar putea afecta structura capitalului social al Casstil SA, din pachetul de 56.465 acţiuni deţinute, va păstra 9.331 acţiuni, reprezentând 10,83337% din valoarea capitalului social, oferind spre vânzare un număr de 47.134 acţiuni, respectiv 54,72298% din valoarea capitalului social.

Odată cu instalarea guvernului Boc 1, în 2009, firma lui Radu Spirea nu a resimţit efectele crizei economice, întrucât s-a orientat şi către afacerile cu administraţiile din provincie. Pe 1 iulie 2009, Vesta Investment primea două contracte de furnizare de produse pentru marcajele rutiere, către Consiliul Local Ploieşti, în valoare totală de 352.101 lei, prin atribuire prin cerere de oferte. Amintim că la Ploieşti primar este pedelistul Andrei Liviu Volosevici, un apropiat al Robertei Anastase, iar Consiliul Local Ploieşti este dominat de consilierii PDL.

Aceasta este doar o succintă trecere în revistă a celor mai spectaculoase afaceri pe care Vesta Investment, firma deţinută de Radu Ştefan Spirea, le-a făcut cu diverse instituţii ale statului. Strâns legat de interesele politice ale mai multor guvernări care s-au perindat în ultimii 10 ani, Radu Spirea prosperă, în România, stat european, în care puterea dă bani din bugetul statului cu o mână, iar o mână prietenă îi ia, şi nimeni nu vede, nimeni nu protestează.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.