Veste bună pentru Gheorghe Nichita

Curtea de Apel București a decis joi înlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar în cazul primarului suspendat al Iașiului, Gheorghe Nichita, în dosarul în care acesta este acuzat că a primit mită de la Tiberiu Urdăreanu.

Decizia este definitivă.

Gheorghe Nichita se afla în arest la domiciliu din 26 februarie, după ce anterior a stat în arest preventiv.

El a fost trimis în judecată în decembrie 2015 de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, iar Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, este acuzat de dare de mită. În același dosar mai sunt judecați Iulius Gabriel Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), și Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al grupului de firme UTI.

Conform DNA, în august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI — IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.

Anchetatorii arată că, începând cu luna august 2013, Mardarasevici i-a remis lui Nichita următoarele foloase materiale: bani; reduceri de 30-40% din prețurile unor locuri de cazare la Hotel Marriot București, în perioada 2013 — 2015, în baza rezervărilor efectuate de SC IBC SRL (aproximativ 15.100 lei); plata în cursul anului 2014 a serviciilor de cazare la o vizită în China, de care au beneficiat Nichita, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri; beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie — februarie 2014 pentru Nichita, în valoare de 20.000 lei.

De asemenea, în cursul anului 2013, Tiberiu Urdăreanu, președinte al Consiliului de Administrație al UTI Grup, la solicitarea lui Nichita, a acceptat să-i remită primarului, prin intermediul firmei IBC, 10% din valoarea contractului, adică suma de 6,9 milioane lei. Aceasta urma a fi dată în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuția” UTI, iar 20% — „contribuția” IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru Nichita.

Înțelegerea inițială a fost efectuată între Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) și Urdăreanu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Mihail Tănăsescu, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi dați cu titlu de mită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.