Veste proastă pentru „scriitorii” din pușcării

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat marți că va propune Guvernului să abroge, printr-o ordonanţă de urgenţă, articolul de lege care prevede că deținuții care scriu lucrări științifice în pușcării beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte.

„M-am decis constatând că fenomenul este scăpat complet de sub control să propun Guvernului României ca, printr-o ordonanță de urgență care va fi promovată în prima ședință de Guvern din luna februarie, să cer abrogarea acestei dispoziții. Nu am să insist acum asupra motivelor pentru care cer abrogarea. Voi face o consultare publică, pentru că legea obligă ca pentru orice fel de act normativ să existe o consultare publică. Urgența, cred că nu mai este cazul să detaliez, este evidentă. Este un fenomen scăpat de sub control și, pentru moment, cea mai bună soluție este abrogarea acestei dispoziții”, a declarat Raluca Prună, în cadrul unei conferințe presă.

Ministrul Justiției a spus că din 2013 a existat o creștere „fulminantă” și „exponențială” a cărților scrise de persoanele condamnate.

„Din 2007 până în 2010, există o lucrare pe an. Acum am primit alte cifre de la ANP, ceea ce arată că nici eu ca ministru al Justiției nu am niște cifre corecte. La nivelul anului 2014, am avut 90 de astfel de lucrări, iar în anul 2015 — 340 de lucrări. Există o decizie a directorului ANP din 2011, care prevede foarte detaliat care este procedura pe care o persoană condamnată trebuie să o urmeze în situația în care dorește să scrie o lucrare științifică”, a spus Raluca Prună.

Prună a arătat că, prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, deținuții care scriu în prezent cărți în închisoare nu vor mai beneficia de reducerea pedepselor cu 30 de zile pentru fiecare lucrare.

„Cineva care scrie astăzi o lucrare și care nu a primit deja beneficiul reducerii pedepsei în fața unei instanțe nu va mai beneficia. Putem să scriem în continuare și eu doresc ca cei care scriu din dragoste de carte să continue să o facă, mai cu seamă că am citit că scrisul face bine tuturor. Putem să scriem, dar nu vom mai aveam beneficiul reducerii de 30 de zile”, a precizat ministrul.

Prună a făcut anunțul la câteva ore după ce DNA a comunicat că s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.