Vestea care le-a dat mari speranţe clienţilor români ai Piraeus Bank

O ştire care a venit din Grecia a săltat pentru câteva momente interesul clienţilor subsidiarei din România a Piraeus Bank. Este vorba despre o decizie pe care banca de la Atena, a doua ca mărime din Grecia, a luat-o şi anume că va şterge datorii ale clienţilor în sumă de până la 20.000 de euro, măsură care să atenueze problemele pe care le au persoanele cu venituri mici. Sunt vizate creditele de nevoi personale şi împrumuturile pe card. Însă, decizia are aplicabilitate doar pentru banca din Grecia, nu şi pentru subsidiara din România. Oficialii Piraeus Bank România au declarat pentru Hotnews că subsidiara lucrează independent şi că decizia Piraeus Grecia a fost luată în contextul specificului local.

În acest moment, băncile din Grecia trec printr-o situaţie foarte delicată, multe dintre ele fiind pe marginea prăpastiei. Ele depind în totalitate de finanţările acordate de Banca Centrală pentru că se confruntă cu retrageri masive din partea deponenţilor. Multe dintre acestea şi-au retras sprijinul financiar acordat subsidiarelor şi au încercat să îşi ţină aproape clienţii cu dobânzi pasive peste media pieţei în ideea de a ţine clientela buimăcită de criza elenă. Mai mult, băncile din Grecia sunt nevoite să cheltuie cu provizioanele constituite în contul creditelor neperformante. Asta înseamnă că rezultate financiare ale acestor instituţii financiare sunt extrem de afectate.

Banca Naţională a României dă asigurări că instituţiile financiare cu capital grecesc prezente în România au active valoroase, sunt bine capitalizate şi sunt suficient de rezistente, însă le-a cerut verbal acestora să îşi reducă până la zero expunerea faţă de băncile mamă, dar şi pe guvernul de la Atena. Mai exact, subsidiarele de aici ar face bine să scape de titlurile de stat şi diminueze cât se poate de mult depozitele în băncile greceşti, adică să rupă complet legăturile cu ţara lor de origine. Azi, în România activează patru bănci cu capital grecesc: Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank şi Banca Românească. Împreună deţin 12,5% din sistemul bancar şi administrează depozite de 5 miliarde de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.