Vești bune despre procedurile de infringement împotriva României

Comisia Europeană a clasat opt proceduri de infringement care fuseseră declanșate împotriva României, a anunțat vineri Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„În cadrul reuniunii de vineri a Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene, au fost prezentate deciziile Comisiei Europene, aferente lunii iunie 2017, privind stadiul transpunerii directivelor europene în legislația națională. În context, a fost remarcată clasarea de către Comisia Europeană a 8 proceduri de infringement care fuseseră declanșate împotriva României. Clasarea acestui număr semnificativ de cauze este rezultatul eforturilor susținute, derulate sub coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ale activității agentului guvernamental pentru Curtea de Justiție a UE, domnul subsecretar de stat Răzvan Horațiu Radu și a echipei sale, cu sprijinul ministerelor de linie, în scopul asigurării la nivel intern a transpunerii în mod corespunzător a legislației europene și a finalizării cât mai rapide a procedurilor de infringement aflate în curs”, afirmă MAE într-un comunicat.

Conform sursei citate, dintre cele opt cauze clasate, șapte au privit necomunicarea măsurilor de transpunere a următoarelor directive: Directiva2011/99/UE privind ordinul european de protecție, Directiva 2013/34/UE privind situațiile financiare, Directiva 2014/23/UE privind atribuirea contractelor de concesiune, Directiva 2014/24/UE privind achizițiile publice, Directiva 2014/25/UE privind achizițiile publice în domeniul utilităților, Directiva (UE) 2015/565 privind cerințele tehnice referitoare la țesuturi și celule umane și Directiva 2015/2203/UE privind cazeinele și cazeinații.

„Clasarea celor 7 proceduri a fost decisă ca urmare a adoptării actelor normative care asigură transpunerea completă a respectivelor directive. O cauză clasată a vizat conformitatea cu articolul 267 din Tratatul privind funcționarea UE – referitor la competența Curții de Justiție a UE de a se pronunța cu titlu preliminar – a practicii autorităților judiciare naționale, bazată pe jurisprudența Curții Constituționale, în materie de discriminare. Comisia Europeană a apreciat că respectiva practică este conformă dreptului UE”, mai arată MAE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.