Vești bune sau speranțe deșarte?

Fiecare știre despre studii privind tratamentele anticancer ar trebui să fie însoțită de următorul avertisment: păstrați speranța, dar nu vă lăsați pradă publicității agresive, spun ziariștii de la The Guardian, într-o amplă analiză.

Este adevărat că veștile din acest domeniu sunt foarte atrăgătoare și interesează mai pe toată lumea. Nu este familie în care să nu fi existat măcar o persoană care să fi avut de-a face cu această boală. Iar știința a făcut pași importanți în domeniu în ultimii 20 de ani.

Dacă un nou tratament este sub lupa cercetătorilor, el ar putea fi la kilometri și ani distanță, metaforic vorbind, până să ajungă în mâinile și chiar corpurile bolnavilor. De asemenea, de la știrea prezentată în ziare și pe agențiile de presă până la existența unor tratamente în farmacii și spitale este cale lungă.

Un astfel de studiu are beneficii potențiale, având în vedere că multe dintre teste sunt efectuate mai întâi pe șoareci sau în laborator, deși multe nu se dovedesc eficiente pe oameni. Cel mai bine este să căutăm informații despre cum acționează tumorile individuale, din cât mai multe surse, pentru că un tratament bun pentru o persoană este posibil să nu o ajute pe alta.

Cea mai interesantă zonă: medicina personalizată

De exemplu, unele tipuri de cancer la sân au nevoie de o proteină numită HER2 și se tratează cu medicamentul numit Herceptin. Altele au la bază estrogenul și pot fi tratate cu tamoxifen, care „înfometează“ tumorile. Tamoxifenul a fost prima „terapie-țintă“ împotriva cancerului și s-a dovedit a fi o modalitate mai inteligentă de a ajuta pacienții decât tradiționala chimioterapie, care deseori nu poate face diferența între celulele sănătoase și cele bolnave. Dr. Justine Alford, ofițer de informații la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, explică: „De vreme ce știința oferă tot mai multe date despre cancer, noi începem să-l privim altfel, așa cum știm că două tumori care afectează aceeași parte a corpului nu se vor purta neapărat în același fel. Unele vor fi mai agresive; unele pot fi rezistente la un tratament, dar să răspundă la altul. Înțelegerea acestor comportamente ale tumorilor ne ajută să producem una dintre cele mai interesante zone de cercetare pentru toate tipurile de cancer: medicina personalizată“.

Progrese esențiale

Cancerul de prostată, potrivit medicului Robert O Connor, șeful echipei de cercetători de la Societatea Irlandeză de Cancer, a cunoscut „o revoluție uriașă în ultimii ani“. Unul dintre cei mai importanți pași a fost folosirea radiațiilor pentru a reduce impactul cancerului de prostată care se răspândește la oase. Alt pas a fost dezvoltarea unui diagnostic mai bun, cum ar fi testele PSA, care înseamnă că majoritatea bărbaților sunt diagnosticați când cancerul de prostată este încă tratabil. De asemenea, oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham a descoperit vara aceasta că prescrierea unui anume medicament mai devreme poate salva multe vieți.

8 din 10 femei supraviețuiesc acum cancerului mamar, dar cercetările nu se vor opri până când nu va mai muri nimeni, iar supraviețuitorii vor face față mai ușor tratamentului. Cercetătorii încearcă să afle mai multe despre cum poate fi prevenit cancerul de sân, de ce unele tipuri devin rezistente la terapie și despre cum poate fi evitată răspândirea în organism.

Bătăi de cap pentru oamenii de știință

Cancerul de plămâni însă este letal în foarte multe cazuri. Nu există simptome până când nu pune stăpânire pe o mare parte din plămâni sau se răspândește la alte organe din corp. Peste toate astea, se dezvoltă repede și uneori este rezistent la chimioterapie. Alte tipuri de cancer care nu prezintă simptome clare sunt cel pancreatic – specialiștii spun să este singurul tip de cancer care nu a cunoscut o creștere a ratei de supraviețuire în ultimii 40 de ani – și cel esofagian, numărul cazurilor fiind în creștere, parțial din cauza obezității și consumului de alcool. Tumorile pancreatice și ale creierului sunt greu de tratat cu medicamente. Creierul este înconjurat de o „barieră“ care ține departe orice tip de „otravă“, iar 90% din tumorile pancreatice sunt înconjurate de un țesut care se comportă ca un scut, împiedicând astfel orice fel de tratament medicamentos.

Studii aprofundate

Oamenii de știință sunt în căutarea unor tratamente mai blânde, mai eficiente pentru toate tipurile de cancer, precum și a unei căi de a le depista mai devreme. Moduri inovative pentru a facilita pătrunderea medicamentelor în tumorile creierului, cum ar fi modificarea veninului albinelor sau modificarea chimică a nanoparticulelor, oferă speranțe. Cercetările supra cancerului de plămâni oferă detalii despre cum funcționează și cum poate fi tratat mai bine. În același timp, în privința cancerelor pancreatic și esofagial s-au făcut progrese anul acesta, când subtipuri ale lor au fost descoperite, fiind un semn că ambele pot beneficia de medicina personalizată în viitor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.