Veşti proaste: plătim mai mult din 1 septembrie pentru energie electrică

Preţul energiei electrice va creşte cu 2-3% de la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii non-casnici, în urma dereglementării a 15% din piaţa electricităţii, iar preţul gazelor naturale va creşte cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali, din 15 septembrie 2012, a declarat, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileţ.

De la 1 septembrie 2012, 15% din piaţa energiei electrice va fi dereglementată, ceea ce înseamnă că această cantitate va trece pe piaţa concurenţială. Consumatorii non-casnici nu vor mai cumpăra, deci, de pe piaţa reglementată cei 15%, ci de pe cea concurenţială, ceea ce presupune o creştere cu 2-3% a preţului energiei electrice pentru consumatorul final. În ceea ce priveşte preţul gazelor naturale, acesta se va majora de la 15 septembrie, cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali. Această majorare are loc deoarece traderii nu şi-au recuperat costurile din anul 2009′, a afirmat Niculae Havrileţ.

Conform calendarului stabilit pentru liberalizarea pieţei gazelor naturale, preţul va creşte de la 1 iulie 2013 pentru consumatorii casnici şi de la 1 decembrie 2012 pentru cei industriali, a adăugat oficialul ANRE.

La finalul ultimei misiuni a Fondului în România, şeful delegaţiei, Erik de Vrijer, a precizat că preţul gazelor naturale trebuie să crească până la jumătatea lunii septembrie 2012 cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru consumatorii industriali.

‘Sectorul energetic ar trebui să fie foarte profitabil şi să fie motorul investiţiilor în sănătate, infrastructură etc. Din păcate, în sectorul întreprinderilor de stat nu este aşa pentru moment. Este important să se alinieze preţurile finale la consumatorii finali. Am convenit cu Guvernul să se crească preţul la consumatorii casnici şi pentru cei industriali cu 5%, respectiv cu 10% până la jumătatea lunii septembrie’, a declarat oficialul FMI.

Conform Legii energiei electrice şi a gazelor naturale aprobată în 10 iulie 2012, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pe piaţa energiei electrice pentru clienţii finali va începe de la 1 septembrie 2012 pentru clienţii non-casnici şi de la 1 iulie 2013 pentru clienţii casnici.

Termenele finale pentru furnizarea de energie electrică în regim reglementat se realizează până la 31 decembrie 2013 pentru clienţii non-casnici, respectiv până la data de 31 decembrie 2017 pentru clienţii casnici.

Pentru piaţa gazelor naturale, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru clienţii finali începe de la 1 decembrie 2012 pentru clienţii non-casnici şi de la 1 iulie 2013 pentru clienţii casnici. Furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru se efectuează până la 31 decembrie 2014 pentru clienţii non-casnici, cu excepţia cazului în care la această dată se constată existenţa unei diferenţe semnificative între preţul de comercializare a producţiei interne şi preţul european de import, care ar putea periclita stabilitatea pieţei. În aceasta situaţie, termenul se poate prelungi până la 31 decembrie 2015. Pentru clienţii casnici, furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru va avea loc până la 31 decembrie 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.