Viața fără obligatoriul card de sănătate

După tot felul de probleme tehnice sau de uz, epopeea cardului de sănătate care nu mai ajunge la asigurați pare fără final. Sute de mii de români așteaptă chiar de doi ani să primească cardul, perioadă în care unii dintre ei nu au putut beneficia de anumite servicii medicale de care ar fi avut nevoie. Deși au dreptul la servicii medicale gratuite, pentru că sunt asigurați, mulți se lovesc de tot felul de piedici, din cauza celor care încalcă legea.

Maria Pricop trăiește în București şi este de loc din Avrig. Nu a primit card de sănătate, iar la începutul anului trecut a mers să-l ceară la Casa de Asigurări din județul Sibiu. După câteva luni a aflat că nu trebuia să depună cerere. Cardul se emite din oficiu, precum spune legea, și se trimite prin poștă, la domiciliu. Numai că de la teorie până la practică, în România, este cale lungă. Nici după ce a făcut demersuri la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, femeia nu a intrat în posesia cardului de sănătate. „Mă confrunt cu mai multe probleme, inclusiv la farmacie. Apelez la soț, copii, prieteni. La ei și la cardurile lor. Mi se pare o situație absolut anormală“, spune femeia.

E pe transport, dar nu se știe dacă va ajunge“

În judeţul Iaşi sunt peste 30.000 de asiguraţi fără card de sănătate. Unii abia au dobândit calitatea de asigurat. Alţii aşteaptă de doi ani. Mulţi îşi trimit rudele să rezolve problema. Unora dintre ei li se spune că actul este „pe transport“ și este posibil să ajungă la domiciliul fiecăruia, dar „nu este sigur 100% că va și ajunge“. „Oriunde mă duc mi se cere cardul. Iar eu dau din umeri. L-am solicitat încă din luna februarie și nimic“, explică Tudor Matei, un tânăr ieșean. Legea e clară: asiguraţii care nu au card emis trebuie să beneficieze de toate drepturile, fără să li se mai ceară alte acte. „Dacă vreun furnizor de servicii medicale refuză acordarea serviciilor medicale pe acest motiv, este sancționabil pentru că încalcă clauzele contractului încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate“, explică Radu Țibichi, director CJAS Iași.

Ultima comandă – la sfârșitul lunii iulie

Reprezentanții CNAS spun că se tipăresc în continuare carduri de sănătate, chiar dacă apar întârzieri până ca acestea să ajungă la oameni. „Carduri se tipăresc în continuare. Ultima comandă s-a dat, din câte știu eu, la sfârșitul lunii iunie. Nu poți să dai comandă să tipărești astăzi zece bucăți, mâine alte zece, trebuie să faci un lot mai mare. Sunt mulți care au avut întreruperi în asigurare, cei care acum sunt asigurați, dar care până în urmă cu ceva timp nu erau și care nu au primit cardul încă“, spune August Costache, purtător de cuvânt al CNAS.

În jur de 630 de mii de persoane asigurate apar în sistem fără card emis, potrivit datelor de la CNAS. Într-un an şi jumătate au fost tipărite însă mai puţin de 178 de mii de carduri naţionale de sănătate – inclusiv pentru cei care au pierdut documentul ori şi-au schimbat numele şi au cerut un duplicat.

630.000 de asigurați nu și-au primit cardul de sănătate.

177.729 de carduri au fost emise de la începutul anului 2016.

22.06.2017 – data ultimei cereri emise către Imprimerie.

Citește și

http://www.cotidianul.ro/inlocuirea-cardului-de-sanatate-un-pas-inainte-297983/

http://www.cotidianul.ro/sistemul-cardului-de-sanatate-verificat-de-corpul-de-control-al-premierului-291775/

http://www.cotidianul.ro/securitatea-datelor-pacientilor-pusa-sub-semnul-intrebarii-291381/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.