Viața românilor din Marea Britanie, pusă între paranteze

Premierul Theresa May începe să nu mai aibă credibilitate în rândul celor peste trei milioane de cetățeni din statele UE care se află în Marea Britanie. Se generalizează opinia că premierul le folosește spaimele ca pârghie de presiune în negocierile pentru „divorțul“ de UE, pe care guvernul de la Londra pare să și le complice pe zi ce trece.

Care va fi soarta sutelor de mii de români din Regatul Unit și ce poate face guvernul de la București pentru ei? Polonia abordează deja o cale, care în sărăcia din România este imposibilă pentru noi – repatrierea imigranților.

Formulare de coșmar

Cetățenii UE din Marea Britanie trebuie acum să completeze un formular de nu mai puțin de 85 de pagini, dacă vor să rămână în țară după Brexit. Este „un coșmar“ și este și scump, scrie presa britanică. Oamenii trebuie să depună scrisori de la angajatori, documente fiscale, asigurări medicale, până și informații despre fiecare plecare din Marea Britanie de la sosirea lor acolo (inclusiv pentru vacanțe). Trebuie să plătească 65 de lire pentru fiecare asemenea formular, o sumă care se înmulțește cu numărul membrilor familiei, inclusiv minori. Avocații au descoperit o sursă de profit în această mizerie – cer 1.000 de lire pentru a-i ajuta să treacă de acest hop, scrie The Guardian. Numărul cererilor pentru obținerea rezidenței s-a dublat după referendumul pentru Brexit.

Ținuți „ostatici pentru răscumpărare“

Toate aceste suplicii birocratice se pot dovedi inutile, totul poate fi simplificat sau aruncat în aer de negocierile pentru Brexit. Guvernul britanic îi liniștește, spunând că vor avea aceleași drepturi, însă asta până la ieșirea oficială din UE. Dincolo de această dată nimic nu mai este sigur. Marota Guvernului May este: „Trebuie să ne gândim și la cetățenii britanici din alte țări UE“.

Ce spun însă expații britanici? „Theresa May nu a mișcat niciun deget pentru noi. Știm că îi pasă de noi din două motive: pe de o parte, tot repetă asta și, pe de altă parte, ține ostatici pentru răscumpărare trei milioane de europeni care trăiesc în Marea Britanie“, se arată într-un articol publicat de The Guardian. Marea problemă a celor cinci milioane de britanici din UE sunt pensiile și asigurările medicale, căci mulți sunt în vârstă. Și ei sunt la fel de derutați ca românii din Regatul Unit. Nu știu dacă să se întoarcă temporar în țară pentru a avea grijă de părinții bătrâni sau să-și trimită copiii la studii la Londra, de teamă să nu-și piardă beneficiile sociale din țara de rezidență (în special Spania și Italia).

„Nivelul de neliniște printre cetățenii UE este ridicat. A trecut deja mult timp. Unii se chinuie pentru a face față situației. Oamenii trăiesc în felul ăsta de mai bine de opt luni“, spune fondatorul organizației „3million“, Nicolas Hatton. „Cei trei milioane de cetățeni din Regatul Unit nu sunt un bun care să fie tranzacționat la masa Brexitului. Nu suntem nici «capital de negociere». Asta, pentru că Marea Britanie este casa noastră“, se arată pe site-ul organizației.

Modelul polonez

Statisticile oficiale arată că în Marea Britanie sunt peste 800.000 de rezidenți polonezi, cea mai numeroasă comunitate nebritanică din țară. Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului aflat la guvernare în Polonia, a venit cu o abordare aparent suprinzătoare în relația cu Londra: Varșovia va încerca să atragă mare parte din imigranții din Marea Britanie. Salariul mediu în sectorul privat din Polonia a ajuns la 990 de euro și pare atractiv pentru unii dintre polonezii din Marea Britanie. Planul lui Kaczynski se pare că dă rezultate, pentru că numărul polonezilor din Marea Britanie s-a redus cu peste 20.000 în ultimul an. În plus, Polonia a devenit o țară de imigrație pentru ucraineni, după izbucnirea războiului din Donbas. Circa 1,3 milioane de ucraineni lucrează acum în Polonia.

Premisele unei mari discriminări

Revenirea în țările de origine a polonezilor și balticilor despre care vorbesc statisticile este compensată însă de o creștere cu 28% în ultimul an a numărului de imigranți din Bulgaria și România. Fapt de înțeles, având în vedere sărăcia din cele două țări (salarii medii de peste două ori mai mici decât în Polonia). De la o cifră oficială de 128.000 de români în 2013, numărul se apropie acum vertiginos de 300.000.

Până să ajungă la dumnezeii de la Downing Street 10 sau de la Palatul Victoria, care susțin că vor negocia pentru a le proteja drepturile, românii vor fi mâncați de micii ­sfinți birocrați din Marea Britanie. Iată cum. Avocații britanici au stârnit panică printre imigranți cu interpretarea pe care au dat-o unor noi reglementări: acei cetățeni din UE care nu au un loc de muncă și nu au asigurare medicală completă ar putea fi deportați. Printre ei se numără studenții, cei care dovedesc că au resurse să se întrețină, soții sau soțiile cetățenilor britanici. Ministerul de Interne a încercat să liniștească spiritele: informația este falsă, însă asta până la ieșirea oficială a Marii Britanii din UE. Avocații sunt de altă părere și susțin că toți cei care nu au această asigurare medicală nu pot primi drept de rezidență. „Nu cred că Ministerul de Interne va aplica această lege în cazul, să spunem, al soției franțuzoaice a unui britanic. Cred că o vor folosi împotriva celor pe care nu-i suportă, spre exemplu, împotriva polonezilor fără locuință, deși statutul legal al acestora, dacă nu au comis vreo infracțiune, este exact același cu al franțuzoaicei“, spune un avocat pentru The Independent.

De doi bani speranță

O rază de lumină pentru imigranții din UE vine de la Camera Lorzilor. Pe 1 martie, lorzii au votat un amendament la legea pentru declanșarea Brexitului, care obligă guvernul să garanteze drepturile imigranților după cel mult trei luni de la începerea procesului, nu în timpul negocierilor estimate, să dureze până în 2019. „Acești oameni trebuie să știe repede – nu în termen de doi ani sau un an. Ei nu pot să-și pună viața între paranteze“, a spus baroneasa Dianne Hayter, laburistă. Însă decizia finală aparține Camerei Comunelor, unde premierul May are majoritatea, ceea ce-i va permite să-i păstreze ca monedă de schimb pe milioanele de polonezi, români, bulgari, unguri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.