Vicepremierul bate premierul

Formula guvernamentală a lui Mihai Tudose, care a primit joi undă verde de la Parlament prin votul său și a intrat în pâine după depunerea jurământului de la Palatul Cotroceni, a provocat o nouă împărțire a influenței baronilor în PSD. În timp ce unor tabere din aceeași organizație li s-a închis gura cu câte un portofoliu, altor baroni locali ai PSD le-a trecut prin fața ochilor filmul prin care li se reduce influența, iar replicile lor la constituirea cabinetului au fost scoase din scenariul viitorului.

Cel puțin asta a pățit Niculae Bădălău, numărul II în PSD. Ca să nu i se taie definitiv aripile președintelui executiv al socialiștilor, omul acestuia, Răzvan Cuc, promovat încă de astă iarnă șef al Transporturilor, a rămas în fotoliul de la Palatul Victoria. Cu toate acestea, „baronul-Ficățel“, cum este supranumit Bădălău, nu pare deloc împăcat cu deciziile partidului privindu-l pe premierul Mihai Tudose. Nemulțumirea șefului PSD Giurgiu este legată și de alte refuzuri recente pe care le-a încasat de la Liviu Dragnea. La fel de nemulțumiți și de vocali sunt și continuatorii în PSD ai politicilor lui Ion Iliescu.

„Problemele speciale“, sub control total

Gruparea de nemulțumiți din PSD nu se reduce la Niculae Bădălău, ci și-a îngroșat rândurile și cu fostul ministru al Culturii Ionuț Vulpescu și deputatul Liviu Pleșoianu, care și-au manifestat direct aversiunea față de promovarea lui Mihai Tudose. În schimb, baronul de la Vrancea Marian Oprișan, Paul Stănescu, Codrin Ștefănescu, Nicolae Bănicioiu și Marius Minea, mai mult sau mai puțin vocali, s-au abținut la votul privind lista noului guvern. Liviu Dragnea a preferat să nu accentueze conflictul intern din PSD, optând să dea o replică acestor nemulțumiri printr-o strategie subterană, care nu iese deloc din tiparele operațiunilor sale. Surse din partid devoalează că Dragnea și-a creat o adevărată echipă operativă guvernamentală, în care și-a plasat principalii pioni politici. Așadar, în mâinile acestora stă, mai nou, atât controlul riguros al fiecărei mișcări făcute de miniștri prin Palatul Victoria, cât și decizia în sine. Fostul lider al deputaților PSD Marcel Ciolacu, unul dintre cei mai apropiați „locotenenți“ ai lui Dragnea, după Marian Neacșu, este vicepremierul fără portofoliu, dar care are ca obiect de activitate „problemele speciale“, atât de importante pentru șeful partidului său.

În PSD se conturează gruparea Ponta 5 şi Grindeanu 2, cu Vulpescu la Cârcoteală, Pleşoianu la >Gâlceavă şi Bădălău la Sfadă

Echipa de șoc din PSD și Guvern

Oficial, rolul lui Marcel Ciolacu în Executiv va fi „coordonarea interministerială“. Doar că acest atribut ar trebui să-l exercite, de fapt, premierul, potrivit legii de organizare a Guvernului. „Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia“, se arată în respectivul act normativ. Deputatul Marcel Ciolacu, responsabil al zonei de sud-est, a fost în cărți, de la început, să îl înlocuiască pe Sorin Grindeanu la Guvern. Însă acesta a refuzat, invocând că vrea mai întâi să capete expertiză și în cadrul Executivului, de pe o altă poziție, apoi să își „permită“ să spere la o funcție de premier. Mulțumit de rezultatele excelente pe care Marcel Ciolacu le-a obținut în toate campaniile electorale pe care le-a coordonat, inclusiv la recenta încheiată campanie parțială pentru locale, cât și de modul în care a condus grupul deputaților PSD, Dragnea i-a acceptat solicitarea. Ba mai mult, acesta i-a sporit rolul, însărcinându-l să fie, în realitate, „creierul“ care va conduce Guvernul și „adevăratul premier“ al PSD. Dacă nu ar fi avut o condamnare la activ, Marian Neacșu ar fi fost cel care l-ar fi înlocuit pe Grindeanu sau care ar fi ocupat fotoliul atribuit lui Ciolacu. Însă, pe lângă Ciolacu, Liviu Dragnea se bazează pentru mai noua evaluare săptămânală a activității Guvernului și pe controlul și informațiile venite de la Adrian Țuțuianu, pus șef al Apărării, și cele de la Mihai Fifor, noul ministru al Economiei.

Duelul de la Dâmbovița, mutat în Executiv

Luptele dintre senatorul Adrian Țuțuianu și cu colega sa deputat Rovana Plumb au apărut odată ce aceasta s-a mutat de la Vâlcea la Dâmbovița. Chiar de pe vremea când actualul șeful de la Apărare era președintele Consiliului Județean, iar Plumb ministru, acesta nu s-a sfiit să înceapă o adevărată cruciadă împotriva colegei sale, ca nu cumva să își sporească influența în județ. A apelat la fel și fel de stratageme, însă Liviu Dragnea le-a pus capăt. Ba mai mult, a numit-o pe Rovana Plumb ministru și în cabinetul Grindeanu, deși ea era o apropiată a lui Victor Ponta. Enervat că n-a prins niciun fotoliu de ministru, Țuțuianu a insistat să fie numit în guvernul Tudose. Se pare că acesta a mai cerut și ca Plumb să rămână doar ministru delegat, această dorință fiindu-i îndeplinită în cele din urmă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.