Vicepremierul Costin Borc: Funcționarii se pârăsc unii pe alții

Funcționarii trimit mail-uri în care se pârăsc și unii au venit în Ministerul Economiei pentru locurile din consiliile de administrație ale societăților din subordine, a declarat, într-un interviu la Digi24, vicepremierul Costin Borc, ministru al Economiei, remarcând în același timp salariile mici.

Borc a vorbit despre situația găsită după preluarea portofoliului. „Primesc mail-uri în care oamenii se pârăsc unii pe alții. Se întâmplă și în sectorul privat, bineînțeles, dar nu la nivelul ăsta. Ministerul Economiei este un minister care a suferit în anii de tranziție. A suferit pentru că, probabil, cineva a gândit puțin cum se spunea că a gândit Elena Ceaușescu, care a refuzat măririle de salarii pentru profesori și pentru doctori, pentru că – vezi, Doamne! – profesorii dădeau meditații, iar doctorii primeau bani la spitale. Și atunci, o să fiți mirați, în Ministerul Economiei sunt unele din cele mai mici salarii dintre ministere. Ce înseamnă asta? Înseamnă că oamenii se deprofesionalizează, pentru că cei buni vor pleca la alte ministere sau ies din sistem”, a declarat Costin Borc.

Unii funcționari au fost însă recompensați, de-a lungul timpului, cu posturi în consiliile de administrație ale societăților din subordinea Ministerului Economiei, a precizat ministrul. „În momentul în care creăm această încurcătură între poziția unui funcționar public ca director în minister și poziția lui – poate pe un venit chiar mai mare decât salariul – într-un consiliu de administrație, se pune întrebarea pe cine reprezintă? În mintea lui, pe cine reprezintă?”, a spus acesta.

„Trebuie găsită o soluție de mărire a salariilor. Salariile să fie niște salarii corecte și oamenii să fie mulțumiți și să lucreze pentru aceste salarii, nu să vină în minister pentru că vor obține un Consiliul de Administrație”, a subliniat el.

Pe de altă parte, noul ministru al Economiei a enumerat în interviul acordat care sunt domeniile care ar trebui reindustrializate.

Reindustrializare înseamnă pentru mine industrii cu valoarea adăugată, dacă vorbim de agricultură haideți să vorbim de dezvoltare specializată, de biotehnologii. Când vorbim de reindustrializare, vorbim de încă șapte oțelării, încă zece fabrici de ciment”, a spus Costin Borc, adăugând că unele industrii din comunism „le-am pierdut pentru că n-am știut ce să facem și pentru că diferența de dintre valoarea terenului și posibilitatea de a face profit din a demara acea industrie a fost atât de mare încât interesul a fost ca ele să se mute în real estate.”

Multe dintre aceste industrii nu mai există niciunde, nici în Europa sau în Statele Unite. Eu nu cred că noi am fi putut să rămânem competitivi prin camioane”, a completat el.

Ministrul Economiei ar vedea reindustrializarea României în domenii precum industria alimentară, industria de precizie, industria de avioane, de la Craiova și punerea unei baze de producție de piese de avioane.

Eu cred că soluțiile vor veni din piață mai degrabă, decât de la mine sau de la altcineva”, a spus însă ministrul.

În ceea ce privește prioritățile de dezvoltare a României în viitor, Costin Borc a declarat că „viziunea pe termen lung se va lega probabil de agricultură, de turism, de IT, de reindustrializare.”

Sunt cei câțiva piloni pe care lumea i-a identificat deja. Noi ce putem să facem? Să găsim acel fir roșu care să pună împreună strategiile existente, pentru că noi avem foarte multe strategii, dar care sunt niște documente pe care nu le citește nimeni. Haideți să fim în stare să le spunem cetățenilor”, a adăugat Costin Borc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.