Vicepremierul Daniel Constantin este pus la zid de mai multe filiale ale ALDE

Am primit la redacţie trei Comunicate de presă din partea unora dintre cei mai importanţi lideri ALDE care condamnă atitudinea co-preşedintelui Daniel Constantin. Acesta a anunţat că va da în judecată partidul pentru convocarea nestatutară a Delegaţiei permanente de duminică, în care s-a decis organizarea Congresului ALDE. Cei trei deputaţi ALDE care au reacţionat prompt sînt: Andrei Gerea (Argeş), Steluţa Cătăniciu (Cluj) şi Ion Cupă (Dolj).

Pentru a înţelege mai bine revolta şefilor de filiale, să revedem mai întîi Comunicatul de presă transmis de Daniel Constantin şi reacţia lui Călin Popescu Tăriceanu:

COMUNICAT DE PRESĂ

Delegaţiile Permanente Teritoriale nu sunt statutare şi implicit convocarea Delegaţiei Permanente Naţionale în baza deciziilor acestor organe de conducere la nivel judeţean şi de sector a Municipiului Bucureşti pentru următoarele motive:

În baza art. 116 din Statutul ALDE: „toate prevederile statutului care contravin măsurilor tranzitorii, intră în vigoare după data organizării primelor alegeri în interiorul ALDE, iar după data organizării acestora, articolele măsurilor tranzitorii se abrogă”.

În baza protocolului de fuziune între PLR şi PC în anexa nr 3. la art. 4 se prevede în mod clar că pe perioada de valabilitate a dispoziţiilor tranzitorii prevăzute în statutul ALDE, conducere organizaţiilor judeţene este asigurată de:

– Biroul Executiv şi Biroul Teritorial comasat paritar.

În aceste condiţii, deciziile Delegaţiilor Permanente Teritoriale sunt nule motivat de faptul că aceste organe de conducere la nivel judeţean şi de sector nu sunt constituite în mod statutar, constituirea acestor organe de conducere la nivel judeţean se poate realiza doar după Congresul ALDE.

În baza art. 101 din Statutul ALDE s-a stabilit componenţa Delegaţiei Permanente Naţionale formată din:

a. Delegaţia Permanentă Naţională a PLR

b. Consiliul Naţional al PC

Componenţa Delegaţiei Permanente Naţionale convocată pentru data de astăzi 19.03.2017, nu a fost statutară deoarece potrivit art. 61 raportat la art. 101 şi art. 116 din StatutulALDE, componenţa acestui organ de conducere la nivel naţional nu se poate realiza în această formulă decât după Congresul ALDE, până la această dată (alegeri) în cadrul Delegaţiei

Permanente trebuie convocate cele două structuri de conducere ale partidelor care au fuzionat, indicate anterior (Delegaţia Permanentă Naţională a PLR şi Consiliul Naţional al PC).

DANIEL CONSTATIN, co-preşedinte ALDE

A urmat apoi declaraţia lui Călin Popescu Tăriceanu, co-preşedinte ALDE, care crede că Daniel Constantin, practic, se cere exclus din partid: „Cred că, statutar, Delegația Permanentă nu o poate face (să îl excludă — n.r.), dar o poate face Congresul. Eu nu țin cu tot dinadinsul să ajungem în stadiul acesta, însă declarațiile politice pe care le face mă pun serios pe gânduri, pentru că ceea ce observ este că nu e o problemă numai de orgoliu. Delegația de ieri (duminică — n.r.) a fost perfect validă, așa cum am menționat și ieri. Am făcut convocarea Delegației Permanente împreună, deci aceasta e cea mai bună dovadă că Delegația era validă din moment ce și domnul Constantin a fost de acord ca să fie convocată. În plus de aceasta, tot Delegația Permanentă, ca for statutar, a fost cea care a aprobat, de exemplu, și listele pentru nominalizarea colegilor noștri membri în Guvern, deci dânsul beneficiază de atributele statutare date de Delegația Permanentă pentru a fi membru în Guvern. Cum să o contești? Nu vedeți că este un nonsens?

Pe fondul aceastei dispute a co-preşedinţilor au venit şi cele trei Comunicate ale liderilor de filiale: Andrei Gerea (Argeş), Steluţa Cătăniciu (Cluj) şi Ion Cupă (Dolj). Le reproducem mai jos.

Andrei Gerea: „A înghițit-o pentru că nu mai avea încotro!”

Domnul Daniel Constantin visează frumos, cu ochii deschiși, spunând: PC a stat la baza formării ALDE. Realitatea este alta și, de aceea, Daniel Constantin a acceptat organizarea Delegației Permanente Naționale în vederea stabilirii Congresului. Și-a dat seama că este penibil să te opui organizării Congresului, în condițiile în care peste 30 de organizații județene au luat această hotărâre, mai ales când ai și statutul de copreședinte. A înghițit-o pentru că nu mai avea încotro! Dacă ne uităm pe rezultatele de la alegerile parlamentare vom vedea că sunt două organizații de la fostul PC în primele 10. Cum să ne explicăm de ce PC nu depășea 1% în sondaje până la fuziunea cu PLR?” (Deputat Andrei Gerea, vicepreședinte ALDE).

Steluţa Cătăniciu: „Ce om normal dorește să își dărâme propria casă?!

„Daniel Constantin a făcut, din nou, ceea ce știe el cel mai bine și ceea ce i-a ieșit de fiecare dată, până acum: a pus interesul lui și al unui grup mai presus de interesul partidului al cărui copreședinte este. A contestat legalitatea Delegaţiei Permanente a partidului, întrunită statutar în vederea convocării congresului extraordinar al ALDE. Sigur că nu a existat interesul de a contesta același for de conducere pe care azi îl critică atât de vehement, atunci când în cadrul său au fost aprobate listele pentru alegerile locale și parlamentare din iunie, respectiv decembrie 2016, dar nici atunci când a fost validat în funcţiile de ministru şi viceprim-ministru.

Este regretabil că, în vreme ce majoritatea colegilor din fostul Partid Conservator sunt oneşti şi îşi doresc reuşita proiectului ALDE, Daniel Constantin şi câţiva apropiaţi ai lui au devenit dintr-o dată extrem de nemulțumiți și extrem de vocali. Pentru ce motiv, nu știe nimeni sau cel puțin nu pentru cel pe care îl clamează. Ce președinte poți să fii, să-ți dai în judecată propriul partid?! Până și în politică există lucruri care nu se fac, iar atitudinea lui Daniel Constantin față de partidul pe care , în cel mai ipocrit mod îl numește „casa lui”, este unul dintre acestea. Ce om normal dorește să își dărâme propria casă?!

Prin atacul nejustificat la adresa lui Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Constantin îi jigneşte pe toţi colegii care au dus greul în campanie şi care vor acum să pună umărul ca ALDE să devină cel mai puternic partid de centru-dreapta al României. Prin tot ceea ce face în aceste zile, Daniel Constantin se dezice de proiectul ALDE şi atacă fără scrupule majoritatea colegilor care vor un partid cu lideri responsabili, nu cu lideri de ocazie. Într-o democraţie, că tot îi plac dânsului metaforele, deciziile se iau de către majoritate, iar cei care pierd pleacă doar dacă au alte interese.

Pentru cei care am rămas la Delegația Permanentă și pentru colegii din țară care cred în acest partid, viitorul ALDE e ceea ce ne preocupă la această oră. Putem deveni cel mai puternic partid de centru-dreapta din România cu rolul de a construi o agendă liberală pentru români. Pentru a realiza acest obiectiv, avem nevoie să lăsăm jocurile mărunte şi goana după funcţii deoparte şi să ne strângem în spatele unei echipe formate în jurul lui Călin Popescu-Tăriceanu, din care Daniel Constantin trebuie sa decidă dacă mai vrea să facă parte (Deputat Steluța Cătăniciu, prim-vicepreședinte ALDE).

Ion Cupă: „Este ca şi când iţi dai foc la propria casă după care dai declaraţii de ”dragoste” față de ea chiar de la locul incendiului”

Delegaţia Permanentă a ALDE, întrunită STATUTAR, duminică 19 martie a.c. a decis convocarea Congresului Extraordinar pentru ziua de 21 aprilie 2017, forum în care vor fi supuse votului delegaţilor modificările la Statut (inclusiv cele reclamate de domnul Daniel Constantin), urmând ca a doua zi pe 22 aprilie să aibă loc Congresul ALDE care va alege prin vot democratic noua conducere, unică, a partidului. De asemenea, în cadrul acestei reuniuni s-au votat Ordinea de zi a Congreselor din 21-22 aprilie, Comisia de pregătire a acestora, precum şi Comisia pentru Statut.

Referitor la Reuniunea Delegaţiei Permanente de duminică informăm opinia publică doljeană că ea a fost convocată statutar inclusiv cu semnătura copreşedintelui Daniel Constantin, având pe toată perioada desfăşurării sale un cvorum care a asigurat legalitatea deciziilor luate.

Decizia domnului Daniel Constantin de a părăsi sala, înainte de dezbaterile interne, este o reacţie total nepotrivită pentru un lider politic cu pretenţii care deţine şi funcţiile de vicepremier şi ministru. Contestând Delegaţia Permanentă domnul Constantin practic s-a contestat pe sine, acest organism fiind unul şi acelaşi cu cel care i-a validat candidatura la alegerile parlamentare și l-a validat pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al mediului.

Atacarea în instanţă a unor decizii ale conducerii ALDE de către domnul Constantin este deasemenea un gest lipsit de raţionalitate şi moralitate politică.Exista (chiar şi în politică) o limită care nu trebuie depăşită niciodată. Nu poţi să-ţi dai în judecată propriu partid pe care afirmi că îl consideri casa ta. Este ca şi când iţi dai foc la propria casă după care dai declaraţii de ”dragoste” fața de ea chiar de la locul incendiului.

Continuarea de către domnul Daniel Constantin a acestor acţiuni nelegitime riscă să îl situeze foarte repede în afara partidului nostru. Opiniile şi demersul dlui Constantin au o susţinere marginală în interiorul ALDE. Mulţi dintre foştii reprezentanţi ai PC înteleg să nu se alăture acestui demers.

Acţiunea domnului Constantin nu este de natură să afecteze parcursul unui partid profund liberal care a reuşit să câştige încrederea românilor. Majoritatea parlamentară PSD-ALDE nu este pusă deloc sub semnul întrebării”. (Deputat Ion Cupă, preşedinte ALDE Dolj).

Tensiunea din cadrul ALDE a ajuns pe neaşteptate la cote foarte ridicate, aproape imposibil de potolit. Aşa cum se vede din Comunicatele transmise de cei trei deputaţi (31 de organizaţii judeţene au fost de acord cu convocarea Delegației Permanente Naționale şi cu organizarea rapidă a Congresului), Daniel Constantin are o susţinere nesemnificativă în partid.

Nu ştim care este planul său, însă, dacă nu va găsi repede o soluţie de stingere a conflictului, Congresul ALDE din aprilie ar putea decide excluderea lui Daniel Constantin din partid. Ceea ce ar însemna şi o problemă pentru Guvernul Grindeanu, căci Daniel Constantin este vicepremier. Oricît de puţini sînt cei care acum îl urmează pe Constantin, plecarea lor ar şubrezi actuala majoritate parlamentară formată din PSD şi ALDE!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.