Vicepreşedintele SUA a ajuns în Ucraina

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a ajuns luni la Kiev, unde urmează să asigure autorităţile de tranziţie din Ucraina de sprijinul american în privinţa insurgenţei separatiste din estul ţării.

Biden a aterizat pe un aeroport din capitala Ucrainei la ora 15.30, ora României, iar de acolo a fost preluat de o maşină, după un salut cu mâna, potrivit Mediafax, care citează AFP.

Vicepreşedintele american s-a implicat puternic în criza politică din Ucraina şi urmează să se întâlnească marţi cu preşedintele interimar Oleksandr Turcinov şi cu premierul Arseni Iaţeniuk.

Biden este primul oficial american de rang înalt care merge în Ucraina de la vizita secretarului de Stat John Kerry la 4 martie.

Joe Biden va reafirma sprijinul Washingtonului la doar câteva zile după semnarea, joi, a unui compromis între Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană, care a creat speranţa unei calmări a celei mai grave crize de la Războiul Rece dintre Moscova şi Occident.

Documentul prevede în principal dezarmarea grupărilor armate ilegale şi evacuarea clădirilor ocupate în oraşele ucrainene, în capitală şi în est.

Dar tensiunile, departe de a se reduce, s-au intensificat la sfârşitul săptămânii după un schimb de focuri soldat cu morţi la Slaviansk, bastionul separatiştilor, care i-au cerut lui Vladimir Putin să trimită trupe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.