Vicepreşedintele UMP vrea o UE cu şase membri. România, out

Fostul ministru francez pentru Afaceri Europene din timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy, Laurent Wauquiez, profită de perspectiva alegerilor europene şi cere ieşirea Franţei din spaţiul Schengen, precum şi crearea unei noi Uniuni Europene, redusă la doar şase state, care să continue pe calea integrării. Wauquiez a susţinut aceste poziţii în timpul unui interviu pentru canalul belgian RTBF, prilejuit de lansarea volumului său “Europa: totul trebuie schimbat”.

Principalii candidaţi ai dreptei franceze la alegerile europarlamentare susţin punctele de vedere ale fostului ministru Wauquiez, deşi mai puţin vocal, scrie presa franceză, adăugând că actualul deputat Wauquiez aruncă o piatră în baltă sperând să lanseze o dezbatere de pe urma căreia partidul său să aibă de câştigat mandate în Parlamentul European.

“Da, avem nevoie de Europa, dar nu de această Europă”, a spus Wauquiez. “Dezbaterea europeană s-a blocat într-o dialectică mortifiantă. Fie suntem pro-europeni şi atunci suntem obligaţi să apărăm Bruxelles-ul şi să facem un inventar cu tot ce Europa a facut pentru noi şi nu am fi realizat niciodată altfel, fie suntem anti-europeni şi singura noastră speranţă este replierea naţională”, a spus Wauquiez.

Fostul ministru al Afacerilor Europene propune o a treia cale: cea a reconstrucţiei europene pornind de la un nucleu de şase state: Franţa, Germania, Olanda, Belgia, Italia şi Spania. Sunt membrele fondatoare ale Comunităţii Cărbunelui şi Oţelului, dintre care deputatul francez exclude “paradisul fiscal” Luxemburg şi introduce Spania. Este motivul pentru care remarcile lui Wauquiez au fost criticate dur în micul ducat, în special de comisarul european Viviane Reding.

“Am ucis proiectul european lăsând să adere prea multe ţări. Extinderea a fost o eroare. Trebuie să refacem nucleul european în jurul a şase state. Celorlalte state trebuie să le explicăm că nu funcţionează în acelaşi ritm. Este valabil pentru Marea Britanie, Irlanda sau România”, a spus Wauquiez.

Europa cercurilor concentrice este de vreme bună o realitate, ca şi cea a poziţionării solide a României pe ultimul dintre aceste cercuri. În urmă cu nici doi ani, fostul preşedinte francez Valery Giscard d’Estaing spunea că Europa Unită va fi a statelor euro şi eventual a Poloniei, “o ţară care poate”. Posibila motivaţie pentru neacceptarea altor state: pentru că sunt fundamental orientale. Restul uniunii economice, din care ar face parte şi România, se poate extinde către Orient, în Ucraina şi Turcia, în viziunea fostului preşedinte.

“Să ne salvăm sau să ne prăbuşim cu Europa, aceasta este poziţia mea”, a spus Laurent Wauquiez, actual deputat şi vicepreşedinte al Uniunii pentru Mişcarea Populară (UMP), partidul care a câştigat clar alegerile locale din Franţa şi care este cotat de departe cu cele mai mari şanse la alegerile europene de pe 25 mai. În privinţa imigraţiei, un subiect “drag” lui Wauquiez de pe vremea când era ministru, el propune ca Franţa să părăsească acordul Schengen şi speră “că aceasta va deveni şi poziţia UMP.”

“Acest acord nu poate funcţiona, pentru că ţările europene nu se află în acelaşi context privind imigraţia. Germania are puţini copiii şi are nevoie de imigraţie. Franţa are prea mulţi copiii, nu are nevoie de imigraţie”, a susţinut vicepreşedintele UMP.

“Trebuie să gândim în afara actualelor cadre şi să devenim conştienţi de erorile extinderii UE”, susţine Laurent Wauquiez. Deputatul francez crede că în inima noului proiect european ar trebui să se afle integrarea economică, care ar presupune introducerea euro-obligaţiunilor (ce ar permite împărţirea poverii datoriilor statelor din “noua” UE), o doză de protecţionism, o armonizare a taxelor pentru companii şi o convergenţă a impozitelor pe venit din nucleul de şase state.

În perioada 2010-2011, cât a fost ministru al Afacerilor Europene, Wauquiez a făcut echilibristică între sprijinirea aderării României la spaţiul Schengen şi critica la adresa Bucureştiului. În 2010, ministrul arăta că „primul criteriu este simplu, acela că trebuie să fim siguri pe frontierele noastre”, notând că România „nu recunoaşte frontierele cu R. Moldova, dat fiind fluxurile care trec”. „Noi recunoaştem o frontieră cu R.Moldova: este deci o problemă, un obstacol în aderarea în prezent a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen”, a subliniat el.

În 2011, el vorbea de legăturile afective cu România francofonă, care ar fi întârziată în drumul ei către Schengen de Bulgaria, pentru ca apoi să arate că „frontiera lor devine frontiera noastră. Trebuie să fie capabili să o controleze, având în vedere că aici există mult trafic. Trebuie tratată şi problema corupţiei: un vameş român câştigă 400 de euro pe lună.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.