Vicepreşedintele UTI, ridicat de mascaţi

DIICOT efectuează percheziții în București și în localitățile limitrofe, la sediul UTI Grup din aeroportul Otopeni și la domiciliile unor suspecți, în cadrul unui dosar de spălare de bani și evaziune fiscală, cu un prejudiciul ce depăşeşte 21 de milioane de lei.

Acuzat de evaziune fiscală, vicepreşedintele UTI, Ion Obloja, a fost ridicat în această dimineaţă de mascaţi.

Perioada infracţională stabilită de procurori este între 2009 şi 2011, iar angajaţi ai companiei UTI, dar şi vicepreşedintele grupului ar fi creat un mecanism prin care ar fi reuşit să scoată sume importante de bani din companie prin crearea unor contract fictive. În acest mod ar fi evitat plata unor taxe către stat.

Comunicat DIICOT

„La data de 01.06.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au efectuat şase percheziţii domiciliare precum şi la sediul unei societăţi comerciale, în Bucureşti şi în localităţile limitrofe, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2009-2011, suspectul O. I. a inițiat un grup infracțional, la care au aderat ulterior și alte persoane, prin care s-a urmărit desfășurarea unor activități infracționale cu scopul de a eluda plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului și a obținerii unor venituri ilegale, sume de bani pe care le-a folosit în scop personal fără drept.

S-a reţinut că suspectul a constituit grupul înfracţional împreună cu tatăl, fratele și soția sa, persoane care dețineau la acea dată și calitatea de asociați și/sau administratori în mai multe societăți comerciale ce aveau ca obiect de activitate prestări servicii.

În urmărirea scopului propus, suspectul O. I. a fost interesat să coopteze în activitățile infracționale și unele persoane care dețineau calitatea de administrator în cadrul unor societăți comerciale, deoarece aceste entități juridice urmau a fi utilizate fie pentru emiterea unor facturi fiscale ce atestau relații comerciale fictive care să justifice majorarea artificială a cheltuielilor și implicit deducerea de TVA, fie pentru a putea retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor societăți aflate în insolvență ori a bunurilor acestora, societăți ce se aflau în portofoliul firmelor de lichidare deținute de către membrii grupului infracțional organizat.

S-a reţinut că liderul grupării, suspectul O.I., a creat un sistem de firme care să funcționeze pe trei paliere, fapt ce a necesitat înființarea și administrarea unor societăți comerciale, de tipul „fabrici de facturi”. Acest tip de societate comercială era situată pe ultimul palier infracțional și se caracteriza prin aceea că nu își declara toate veniturile ce proveneau în mod exclusiv din prestări de servicii și emitea facturi fiscale către firmele situate pe palierul doi infracțional pe care nu le înregistra în evidenţele contabile.

Membrii grupului infracţional au coordonat societățile comerciale menționate, în scopul realizării de venituri proprii, prin sustragerea de la plata impozitului pe venit/profit şi TVA, în cazul societăților situate pe cele 3 nivele. Mecanismele prin care s-au creat prejudiciile au fost diferite în funcție de palierul pe care se găsea societatea. Prin aplicarea acestor mecanisme, membrii grupului au produs un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 21 milioane lei.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost găsite diferite sume de bani – 44.000 euro, 10.120 USD, 5.480 lire sterline şi 2.000 franci elveţieni – care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri mobile şi imobile.

La sediul DIICOT-Structura centrală vor fi aduse în vederea audierii un număr de 5 persoane”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.