Victor Ciorbea, noul Avocat al Poporului

Fostul senator PNL Victor Ciorbea a fost votat, marţi, de Putere în Parlament pentru a deveni noul Avocat al Poporului.

Ciorbea a obținut 306 voturi „pentru” şi două voturi „împotrivă”, în condiţiile în care legea prevede că e numit ca Avocat al Poporului candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi ale deputaţilor şi senatorilor prezenţi. Liberalii, dar și reprezentanții altor partide de opoziție au părăsit sala plenului înainte de vot, nemulțumiți că ședința a început cu întârziere.

Victor Ciorbea a fost singurul candidat pentru această funcție, fiind propus de grupurile parlamentare ale PSD. Mandatul său va fi de cinci ani de la data numirii, putând fi reînnoit o singură dată.

După vot, liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a susținut în plen că „din numărarea paralelă a prezenţei celor care au votat reieşe că nu este cvorum pentru validarea candidaturii” lui Victor Ciorbea în funcţia de Avocat al Poporului.

În replică, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că în timpul votului nu s-a făcut nicio numărătoare. „Domnule deputat, eu nu am auzit nicio numărătoare a voturilor. Nu vă pripiţi”, a spus Tăriceanu.

Ciorbea a declarat, la Palatul Parlamentului, că va depune jurământul pentru funcția de Avocat al Poporului în circa o săptămână – zece zile, după ce se va suspenda din avocatură.

„Sunt unele aspecte care ar putea fi supuse interpretărilor. Sigur, sunt tot soiul de termene prevăzute în diverse legi privind incompatibilitățile și conflictul de interese. Pentru a nu da prilejul cuiva să spună că există cea mai mică posibilitate de interpretare, voi depune jurământul și îmi voi începe efectiv mandatul după ce voi lichida absolut orice posibilitate de interpretare. Asta înseamnă circa o săptămână, maximum 10 zile. Sunt într-o fundație, în conducerea ei, în conducerea unei asociații, adică niște mărunțișuri. Evident că sunt avocat, trebuie să mă suspend din avocatură. Toate aceste demersuri vreau să le fac înainte de depunerea jurământului pentru a fi cu toate la zi”, a afirmat Ciorbea.

Acesta a mai spus că a fost surprins de gestul liberalilor de a părăsi plenul.

„Nu vreau să comentez. Am înțeles că erau supărați pe alte proceduri. Am fost surprins, cel puțin conducerea mi-a promis că vor fi prezenți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.