Victor Ciorbea nu mai poate fi „Avocatul Poporului”

Victor Ciorbea nu poate justifica respingerea a 14 solicitări de sesizare a CCR privind OUG 55/2014. Decizia judecătorilor CCR îl descalifică. De ce trebuie să plece Ciorbea din fruntea instituţiei Avocatul Poporului.

O decizie a CCR care îl descalifică pe Victor Ciorbea

Pe 17 decembrie 2014, Curtea Constituţională a decis că Legea pentru aprobarea OUG 55/2014 (ordonanţa care a dat undă verde timp de 45 de zile migraţiei primarilor şi consilierilor locali şi judeţeni) este neconstituşională. Concret, judecătorii CCR au stabilit că ordonanţa de urgenţă în sine este neconstituţională. După decizia luată de judecătorii Curţii s-a discutat şi s-a rediscutat ce soartă vor avea aleşii locali care au migrat de la un partid la altul. Nu s-a pus deloc în discuţie un alt subiect şi care este de asemenea foarte important: necesitatea plecării lui Victor Ciorbea din fruntea instituţiei Avocatul Poporului. Decizia CCR îl descalifică pe Victor Ciorbea şi în mod normal acesta nu mai poate conduce respective instituţie.

De la „vom studia” la „excederea competenţei”

Între 28 august (data adoptării Ordonanţei de Urgenţă nr.55) şi 6 octombrie 2014, la Avocatul Poporului s-au înregistrat 14 (paisprezece) solicitări de atacare a OUG 55/2014 la Curtea Constituţională. PNL şi PPDD – organizaţiile naţionale, PNL filiala sector 4, APADOR-CH şi 10 persoane fizice (în nume personal sau al unor ONG-uri) au trimis adrese oficiale Avocatului Poporului prin care cereau sesizarea Curţii Constituţionale.

Chiar din prima zi, Victor Ciorbea a declarat presei că „sigur că vom studia, dar aşteptăm şi argumentele partidelor şi vom vedea atunci”.

Pe 19 octombrie 2014, Victor Ciorbea dă publicităţii un comunicat de presă în care anunţă că „aspectele sesizate (în cele 14 adrese ajunse la instituţie) excedează competenței instituției Avocatul Poporului, al cărei rol este apărarea drepturilor și libertăților persoanelor fizice, în sensul stabilit de art. 58 din Legea fundamentală”. Cu alte cuvinte, Victor Ciorbea s-a spălat pe mâini susţinând că nu este de competenţa instituţiei Avocatului Poporului solicitarea sesizării CCR privind OUG 55/2014.

De ce trebuie să plece Ciorbea

Nu (doar) decizia CCR, ci inclusiv conduita lui Victor Ciorbea reclamă demiterea/demisia acestuia. În primul rând pentru că nu şi-a îndeplinit PRINCIPALA atribuţie prevăzută de lege şi Constituţie: „Instituţia Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice”. Sesizările partidelor politice (PNL şi PPDD sunt partide parlamentare deci reprezintă segmente foarte largi ale populaţiei), ale persoanelor fizice, se refereau la încălcarea dreptului de a alege, drept încălcat de o autoritate, în speţă Guvernul. Practic, prin migrarea unor aleşi locali, cetăţenilor li s-a încălcat/nerespectat votul dat în iunie 2012, când au optat pentru ceva, şi s-au trezit în urma migraţiei aleşilor cu altceva.

La vremea respectivă (19 octombrie 2014) nimeni nu a sesizat enormităţile din comunicatul lui Victor Ciorbea: „considerăm că prin posibilitatea (dată de lege – n.a.) sesizării Curții Constituționale, nu s-a urmărit ca instituția Avocatul Poporului să fie transformată într-un arbitru între autoritățile publice și nici să se substituie vreunei autorități (…) Sub acest aspect, menționăm că soluționarea problemei semnalate este de competența Parlamentului și a Guvernului, deoarece, în realitate, aceasta vizează raporturile constituționale dintre Parlament, Presedintele României și Guvern”. După cum se poate observa în răspunsul dat la cele 14 solicitări, Victor Ciorbea spune că Avocatzul Poporului nu se substituie vreunei autorităţi, ceea ce este adevărat, dar prin atacarea unei Ordonanţe de Urgenţă la CCR nu se substituie nimănui. Mai mult, menţionând că „problema semnalată” este de competenţa Parlamentului, Preşedintelui României (o gogonată de zile mari, preşedintele nu are nicio putere vis-a-vis de o ordonanţă de urgenţă) şi a Guvernului, Ciorbea reneagă dreptul instituţiei Avocatului Poporului de a ataca o ordonanţă de urgenţă la CCR. De fapt, NUMAI Avocatul Poporului are acest drept. Reducând totul la un numitor comun şi renunţând la limbajul alambicat din răspunsul lui Ciorbea, se poate spune că fostul premier (de tristă amintire) a considerat că OUG 55/2014 nu merita să fie atacată la Curte pentru că a consideret-o constituţională. Pentru toate acestea, Victor Ciorbea trebuie să plece de la conducerea acestei instituţii. Nu în ultimă instanţă, Victor Ciorbea a devenit principalul complice al tandemului Ponta-Dragnea în alterarea scenei politice la nivel local.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.