Victor Ponta a dat un interviu ce va genera discuţii aprinse

Victor Ponta a acordat un interviu lui Dan Andronic, care a fost înregistrat şi prezentat sâmbătă noaptea la B1TV. A fost un interviu în care premierul a făcut o serie de afirmaţii care cu siguranţă va genera reacţii oficiale din partea unor instituţii.

Atac la sistemul arestării preventive

Premierul Victor Ponta a lansat în cadrul interviului un atac virulent la adresa procedurii arestării preventive. Starea de arest prevenitv trebuie aplicată când este vorba de infracţiuni cu violenţă. Nimeni nu imi cerea, ca procuror, să arestez preventiv pentru fapte la care lăsarea în libertate nu însemna pericol pentru societate. Regula a devenit arestul preventiv, este o greşeală. Nu este atac la nimeni, nu mi-am schimbat părerea faţă de momentul în care eram procuror”, a declarat premierul. Aici, Victor Ponta are dreptate. Numai că exemplele prin care şi-a susţinut partea teoretică demonstrează altceva.

  • Se pune problema pentru ce fapte arestăm preventiv oamenii. Nu ştiam că pentru spionarea iubitei se arestează oamenii. Ca să nu spioneze altă iubită?”.

  • Sunt absolut convins că atâta timp cât nu există imunitate de trimitere în judecată nu o să înţeleg de ce trebuie trebuie să arestezi preventiv.

  • Acel om nu are un nume, pe el îl cheamă cumnatul lui Ponta. Nu ar trebui să stea în închisoare pentru asta, ci pentru faptele lui. Justiţia îşi face treaba cu şi fără mine”.

În toate aceste trei exemple, Victor Ponta a încercat să lase impresia că arestările preventive sunt abuzive.

  • Pentru primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita nu s-a propus arest preventiv pentru spionarea iubitei, ci pentru că şi-a format un serviciu secret personal de supraveghere şi urmărire, format din angajaţi ai primăriei, concret din membri ai Poliţiei comunitare.

  • Într-adevăr, la parlamentari (cu excepţia parlamentarilor care au fost miniştri) nu există imunitate pentru anchetare şi trimitere în judecată. Dar sunt situaţii în care arestul preventiv se impune. A se vedea cazul Şova, care în liberate fiind, a distrus probe şi s-a întâlnit cu martori. Pentru aceste fapte arestul preventiv se impune. Victor Ponta însă a primit vânt în pupă pentru că au existat situaţii în care nu se impunea, dar procurorii au cerut-o, iar judecătorii de libertăţi au aprobat-o.

  • Nimeni nu a afirmat că Iulian Herţanu a fost artestat preventiv pentru că era cumnatul lui Victor Ponta, ci, pentru faptele comise.

S-a răzgândit: nu vor fi sancţionaţi PSD-işti care votează contra DNA

Dan Andronic: În luna februarie aţi declarat că cei ce vor vota contra ridicării imunităţii unui parlamentar vor fi sancţionaţi pe linie de partid.

Victor Ponta: Nu am spus acest lucru. Am spus ca este o decizie de principiu.

Dan Andronic: Nu a fost nimeni sancţionat.

Victor Ponta: Nici nu cred că va fi. Pentru că așa cum votează fiecare, fiecare își asumă.

Dan Andronic: Până la urmă este o declaraţie pe care o putem uita.

Victor Ponta: Nu, este o declarație politică, o intenție politică, până la urmă. Parlamentarii – nu, nu știu, eu nu îl monitorizez pe fiecare parlamentar cum votează.

Ponta: Procurori blochează fondurile europene

Mai mult sau mai puţin voalat, Victor Ponta a lansat şi un atac la adresa procurorilor care efectuează anchete legate de proiecte be bani europeni. Niciun cuvânt despre cei care comit fraude. „Datele ne spun aşa: 7% din fondurile euroepe după 5 ani, toate programele suspendate. De ce este mai puţin noul ministru: in ultimele trei luni, autorităţile statului au ridicat documetele de la lucrările de apă, în 20 din 40 de judeţe. Vorbesc de anchete penale. Când există o suspiciune, acel proiect se blochează. Eu nu pot decât să rog autorităţile statului să îşi specializeze oamenii, procurori care să fie specializaţi în fondurile europene, care sunt destul de puţine. Suntem ţara campioană absolută la reclamaţiile din Românai despre România. Suntem singura ţară unde un europarlamentar cere să se taie fondurile europene, mi se pare domnul Buda, de la Cluj. Această reclamageală naţională, vreau să ştie toată lumea, are un cost. Eu am auzit teoria de la ofiţerii descoperiţi, gardienii revoluţiei: există un cost. În momentul în care ai o mie de proiecte suspectate de fraudă se opresc.

Anunţă că se înţelege de minune cu Klaus Iohannis

În cadrul interviului, premierul nu a ezitat să se asocieze cu imaginea lui Iohannis, mai precis a arătat ce bine se înţelege cu acesta: „Din ianuarie, februarie, eu l-am informat: din cauza blocajului, unul din efecte este că avem aproape toţi ambasadorii cu mandate depăşite. A fost o discuţie lungă Aurescu, ministrul de Externe, cu Lazăr Comănescu şi apoi eu cu Iohannis. Ne-am înţeles pe toate numele. Este o relaţie extrem de civilizată. Instituţional este impecabilă, aşa cum ar trebui să fie toate relaţiile dintre preşedinte şi premier”. Afirmaţiile de aici ale premierului confirmă zvonurile referitoare la originea numirilor pentru cele 14 ambasade, şi anume Palatul Victoria (Aurescu + Ponta sau invers), dar nu exclud şi o înţelegere în privinţa unor nume agreate de preşedinte.

Gluma anului

Victor Ponta: La ICR nu am numit noi. Am fost şi eu surprins de rapiditate. E treaba Senatului”.

Reamintim, marţi 28 aprilie, noul şef al ICR a primit 64 de voturi de la senatorii Grupului Parlamentar PSD şi a grupului Parlamentar PC+Grup Tăriceanu)

Evaluat de mama

Premierul a susţinut că după ce i se va termina mandatul va rămâne în politică în funcţie de cum va fi evaluată guvernarea. Viaţa mea politică este legată, inevitabil, de succesul meu ca prim-ministru şi al guvernării. După ce trece partea emoţională, cu siguranţă voi fi evaluat cum a fost guvernarea Ponta – bună, rea – şi în funcţie de asta o să mai şi fac sau nu politică, pentru că dacă impresia generală va fi că a fost bună, voi mai face politică, dacă nu, nu”, a spus Ponta.

Dar premierul nu a mai aşteptat evalurările finale din sondajele lui Dan Sultănescu sau Mirel Palada, şi în urma unei întrebări atent puse, s-a autoevaluat deja: Cu siguranţă sunt subiectiv, dar mă iau după mama mea, care, la o întrebare de acelaşi fel care i-a fost adresată, a spus, dacă nu mă înşel, 8. Doar nu m-aş apuca să-mi contrazic mama, iar ea cu siguranţă este mai obiectivă decât mine”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.