Victor Ponta: Adrian Năstase este un „deținut politic”

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a apreciat, luni seară, într-un interviu pentru România TV, că fostul șef de partid și predecesor la Palatul Victoria, Adrian Năstase este un „condamnat politic, o victimă a regimului Băsescu”.

Alte declarații, mai jos:”

A fost condamnat de regimul politic abuziv instaurat în 2005.E o victima a regimului Băsescu. Adrian Nastase,cel mai bun prim ministru și cel mai puternic adversar al lui Traian Băsescu; e un caz comparabil cu Iulia Timoșenko.

Din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este comparabil cu cel al Iuliei Timoşenko (…) Ucraina nu intră în Uniunea Europeană decât dacă este eliberată Iulia Timoşenko. Aici e acelaşi lucru, numai că invers.

Adrian Nastase ne-a băgat în UE și în NATO, acum e-n închisoare, Băsescu, care ne înjura și ne făcea de rușine în Europa, e în continuare la Cotroceni.

Relu Fenechiu nu ar fi fost condamnat niciodată dacă nu ar fi fost ministru PSD.Noi l-am apărat mai mult decât PNL.Am fost mai curajoși.

E  nevoie de mai multă determinare, pentru că acest regim trebuie să se termine.

Azi a fost o înfrângere pentru Băsescu, e suficient să vezi ziarele băsiste despre alegerile de la CSM.

La Curtea Constituțională au ramas doar trei. Toate aceste lucruri au ținut cont de un singur lucru, cum să rămână Băsescu la putere.E o bătălie de zi de zi, oră de oră, în care timpul trece în defavoarea lui Băsescu.

Sunt mult mai puține Ordonanțe de Urgență în comparație cu guvernul Boc. cele mai multe, legate de acordul cu FMI și cu UE. Multe,contestate la Curte de PDL după care le contestă, la fel și Băsescu.Un astfel de blocaj durează 6-7 luni.

La Legea referendumului, aproape patologic pentru un președinte a fost promulgată sâmbătă  la miezul nopții.

Orice va veni dupa el – Antonesu sau Predoiu – nu va mai proveni din școala securității de dinainte de 1989.25 de ani ne-au trebuit ca să incheiem aceasta perioadă.Voi respecta ideea de instituție a prețedintelui, chiar dacă, întâmplător, o ocupa un om nedemn. Eu încerc de fiecare dată să deblochez situațiile de conflict, să vin cu soluții.

Despre huiduielie de luni de la CSM:Cine seamană vânt culege furtună. Am discutat și-mi spunea despre manifestanții de la Roția Montana, cum e posibil să îi lăsați să vină, de ce nu i-ați amendat? Acum o săptămână, cand erau la guvern, spuneați ca sunt proteste curate, acum nu mai sunt? A descoperit în 2014 că nu e bun codul penal, că trebuie să-l schimbăm.

Mi-am adus aminte că a fost adoptat prin angajarea răspunderii guvernului de Emil Boc, la cererea lui Băsescu.

Când a intrat în vigoare codul de procedură civilă, președintele a spus să nu-l mai amânăm. La fel va fi și cu cel Penal. Ideea cu Băsescu-tot s-a dovedit un faliment uriaș pentru România și oamenii au dovedit-o la vot.

Băsescu e un personaj iresponsabil care va face în continuare mult rău.

Curtea Constituțională a decis împotriva cetățenilor să pastreze acest personaj în funcție si eu am obligația să limitez pagubele acestui personaj iresponsabil

2014 va fi momentul încheierii tranziției de la comunism la o societate democratică.

Aministia se referea la infracțiuni fără violență și nu la corupție. Totul a fost o gogoașă de propagandă.Toate țările au în politica penală, pentru fapte fără corupție si violență, aministia.

Nu se poate face nici o rectificare a accizei la motorină până la 1 iulie.
Pe 30 iunie tragem linie. Am incheiat 2013 cu un deficit de 2,5% din PIB și cu o creștere economică mai mare decat cea prognozată: 2,7 %.

A fost în vară o cădere foarte mare legată si de niste venituri bugetare previzionate greșit, profituri de la BNR și de băncile comerciale. ANAF merge unde trebuie:la alcool, la fructe, la țigări, și la firmele în insolvență pentru a evita FISC-ul, și nu doar Realitatea TV.Reducerea TVA la la pâine are rezultatele pozitive.Vrem să extindem și la legume-fructe, sau la carne.

Eu și PSD l-am voatat candidat pe Crin Antonescu.Oamenii vor un președinte total diferit de Băsescu.E o prostie, nu există congres USL. La toate lucrurile importante în Parlament, USL a fost unit.

La Europarlamentare avem adversari comuni:Băsescu, partidulețele lui. O să umble cu doamna Udrea și cu Tomac prin toată țara.Pe 31 ianuarie avem comitet executiv, până atunci decidem și alianțele ți lista de candidați.
Singurul adversar al lui Crin Antonescu este Crin Antonescu.

PNL este aliat cu PDL în mai multe județe. Azi, in discuția cu Crin, se punea problema că acolo unde sunt probleme să intervenim de la nivel central pentru respectarea înțelegerilor din USL.

Dacă se rupe USL mi-aș dori să nu fiu eu candidatul la prezidențiale. Dar vom decide în partid.

Reacții la condamnarea lui Năstase

Sora lui Adrian Năstase, Dana Barb, a declarat, luni, în legătură cu condamnarea fostului premier că „cine luptă pentru România, în clipa de faţă e pedepsit”.

„I-am spus: să-ţi vezi de tine, de familia ta, de viaţa ta, de interesele tale, nu să lupţi pentru România. Cine luptă pentru România în clipa de faţă e pedepsit (…)N-a vorbit, dar ştiu cum gândeşte. El totdeauna s-a sacrificat pentru ceilalţi”, le-a spus jurnaliştilor sora lui Adrian Năstase.

Întrebată de ziariști ce i-a răspuns Adrian Năstase, aceasta a răspuns: „Mi-a spus că am dreptate”.

Declarațiile au fost făcute la locuinţa lui Năstase din strada Zambaccian.

Vicepreşedintele PSD Marian Vanghelie a declarat pentru „Gândul” că sentinţa primită de fostul premier Adrian Năstase în dosarul Zambaccian „este prea mult, indiferent de faptele pe care le-a făcut”, susținând că se creează „un precedent foarte periculos”.

„Nu cred că aşa se poate trata politica într-o ţară civilizată. Dacă ar fi să vorbim din punct de vedere uman, e dezastru! E dezastruos ce se întâmplă! Nu cred că se putea aştepta nimeni. Cred că a adus şi el nişte servicii destul de mari acestei ţări”, a spus Vanghelie.

„Cred că tot ce se întâmplă în clipa de faţă este crearea unui precedent foarte periculos. În UE nu se întâmplă cu niciun fost prim-ministru şi cu niciun om politic de calibrul lui Adrian Năstase aşa ceva. Cred că este prea mult, indiferent de faptele pe care le-a făcut el, fie bune, fie rele. Indiferent dacă este vinovat şi trebuie să plătească. Dar eu cred că în clipa de faţă creăm un precedent foarte periculos şi nu ajută cu nimic la democraţia din România”, a mai spus Vanghelie pentru „Gândul„.

Decizia de condamnare a lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian aparține justiției, iar această situație nu va afecta USL, a declarat luni purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora.

„Nu am ce fel de comentarii să fac, pentru că nu suntem în sfera politică. Este o decizie a justiției în urma unui proces, prin urmare politicul nu are prea multe de comentat în această situație”, a declarat Pocora, pentru Agerpres.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat luni pe fostul premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată și la trei ani de închisoare pentru șantaj, precum și cinci ani interzicerea unor drepturi civile după executarea pedepsei. Cele două pedepse au fost contopite, urmând ca Adrian Năstase să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat luni că, în opinia sa, Adrian Năstase a plătit „mult prea mult” pentru faptul că i-a fost „oponent președintelui Traian Băsescu.

„Am primit cu tristețe această veste. Suntem alături de Adrian Năstase și de familia acestuia. Personal consider că a plătit mult prea mult pentru faptul că a fost un oponent al lui Traian Băsescu și al regimului acestuia. Eu cred că faptul că acum discutăm despre o decizie a instanței având atât de multe semne de întrebare și fiind atât de multe controverse legate de acest dosar, că este un rău pe care indirect Traian Băsescu l-a făcut politizând Justiția”, a spus Ivan pentru Agerpres.

„Toţi colegii din PSD au primit cu tristeţe această veste. Suntem alături deAdrian Năstase şi de familia sa şi considerăm că a plătit deja mult prea mult”, a spus Ivan, și pentru Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al PSD a mai precizat că partidul său se va angaja cu toate forţele în lupta cu „regimul Traian Băsescu”, el precizând că această luptă va continua şi după ce Băsescu nu va mai fi preşedinte.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul Zambaccian.

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ștefănescu a declarat luni, pentru Agerpres, că este șocat de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la dosarul „Zambaccian”, adăugând că acesta este, în opinia sa, un dosar politic „cusut cu ață albă de la început și până la sfârșit”.

„Sunt șocat. Sunt siderat. Atât pot spune și mă întreb dacă asta se mai numește dreptate sau dacă mai poate fi numită Justiție. Este o execuție politică, pur și simplu. Este un dosar politic. Îmi mențin această părere pe care nu o am numai eu, ci foarte mulți dintre colegii mei, dintre simpatizanții partidului sau ai lui Adrian Năstase. Asta este părerea pe care o împărtășesc și marii maeștri ai avocaturii românești care l-au apărat pe Adrian Năstase, marii juriști ai României, dar și o parte din mass-media. Este un dosar care a fost cusut cu ață albă de la început și până la sfârșit”, a spus Ștefănescu.

Acesta a adăugat că prin dosarul „Zambaccian” s-a încercat hărțuirea continuă a lui Adrian Năstase, iar în final „umilirea sa”.

„Toate acestea provin de undeva de acolo, de la Cotroceni”, a mai spus Codrin Ștefănescu.

Totodată, Ştefănescu și-a exprimat convingerea că mai devreme sau mai târziu se va face dreptate.

„Mai devreme sau mai târziu se va afla tot adevărul, pentru că tot acest subsistem ticălos care reacționează la comandă politică, el singur se va desființa și foarte mulți de aici vor vorbi”, a conchis acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.