Victor Ponta, capro-varzistul

Mai zilele trecute, România îşi arăta muşchii prin Europa. România prin Ministerul Afacerilor Externe a depus o cerere de intervenţie în procesul deschis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. România nu amestecă politica sa externă cu disputele politice interne şi statul român nu îşi retrage intervenţia din disputa legată de dosarul minorităţilor. Comunicatul MAE avea tonul unei redactări cu pionezele pe fotoliu şi cu cinci prune în gura autorului. Poziţia băţoasă a MAE, adică a României, a dus repede la burzuluirea UDMR-ului, lansându-se chiar ideea unei retrageri de la guvernare. Fermitatea a ţinut cât un cornet de îngheţată în mâna lui Victor Ponta. După ce a lins subiectul, a apărut imediat soluţia de compromis. Adică România nu retrage intervenţia la Curtea Europeană de Justiţie, dar nici n-o mai susţine. De cealaltă parte, UDMR-ul nu se retrage de la guvernare, dar Kelemen Hunor demisionează de la Ministerul Culturii. UDMR-ul desemnează un alt ministru cult în cap care să nu priceapă o boabă din cultura română, dar să semneze toate repartizările de fonduri pentru nevoile culturii maghiare din Harghita şi Covasna. În felul acesta, Kelemen Hunor joacă şi el rolul de apărător al drepturilor maghiarilor din România şi se pregăteşte de candidatura pentru prezidenţiale. UDMR-ul rămâne cu ciolanul din guvernarea Ponta, iar Kelemen Hunor se pregăteşte ca înaintea turului doi de la prezidenţiale să negocieze voturile minorităţii maghiare, târguind cu acest prilej detaliile noului ciolan UDMR pentru perioada mandatului prezidenţial următor.

Ce a făcut Victor Ponta cu această negociere ridicolă, cu acest compromis descalificant? Ne-a arătat ce politician capro-varzist cu tupeu a devenit şi cu ce viteză nebună se schimbă de la o zi la alta. O întoarce ca la Ploieşti, ca vulpea beată care confundă coteţele. A mai fost de acord el ca premier cu Roşia Montană. Cu partea întunecată a cerebelului a fost pentru, cu cea mai luminoasă, întoarsă către Parlament, a promis că va fi contra.

Cu retragerea în mare grabă a proiectului de Cod Fiscal şi cu a cincizecea răzgândire în legătură cu Traian Băsescu şi cu mersul la Cotroceni, Victor Ponta ne arată în fapt cât de necopt este. Ce om nehotărât a rămas şi cât de preocupat de interesele sale de putere a devenit. Le-a promis câte în lună şi în stele europenilor şi americanilor, a zis că face şi că drege, dar nu ştie decât să ţină ţara într-o isterie anti-Băsescu. Şi asta numai pentru a ascunde în ceaţă o guvernare de om incompetent şi pentru a-şi muta fotoliul de la Palatul Victoria în cel din Dealul Cotrocenilor.

Ce ne-a arătat secvenţa compromisului cu UDMR? Acelaşi lucru ca şi retragerea proiectului de majorare a taxelor! Şi acestea două, la fel cu zecile de alte răzgândeli ale junelui pesedist: că omul aflat în fruntea Executivului se mişcă prcum fluturele în zbor. Adică omul este sensibil la camerele de luat vederi şi improvizează la declaraţie. Ce mai vrem de la el ca să ne lămurim? Nu ne ajung toate acestea ca să pricepem că premierul n-are nici o viziune în toate marile probleme ale României de azi, inclusiv în sensibilul dosar al minorităţilor. Că o schimbă cum îi sună în urechea stângă. Cedează la fel de uşor ca Emil Boc şi ca Traian Băsescu atunci când erau strânşi cu uşa de acelaşi UDMR. Oricât ar părea de incredibil, Victor Ponta cu a sa copleşitoare majoritate a unui PSD de 33% (care în Parlament face peste 60!?) se pregăteşte să înghită toate pretenţiile UDMR pe care şi Emil Boc şi Traian Băsescu le-au dus cu zăhărelul sau le-au ascuns sub preş.
Victor Ponta vrea putere, vrea fotoliul de la Cotroceni şi vrea confort, plus linişte şi bezele din partea televiziunilor şi a ziarelor, peste care să curgă tămâierile Antenei 3!

Atât! Şi încă o declaraţie în faţa altor zeci de camere de luat vederi în faţa cărora să ne spună procente fantomatice pe seama progresului ţării noastre şi alte două-trei glumiţe obraznice!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.