Victor Ponta, ce cadou ai făcut celor de la Gazprom?

În ultima şedinţă a Guvernului Ponta 3 s-a adoptat în mare secret o hotărâre de guvern mai mult decât suspectă prin care executivul este posibil să fi acordat unele avantaje pentru Gazprom, companie pe care în declaraţii de presă o reneagă.

O hotărâre de guvern adoptată pe ASCUNS

În şedinţa de guvern din 12 decembrie 2014 se aprobă o hotărîrea nr.1.109, prin care „Se aprobă Actul adiţional nr. 1 la Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul E X – 2 Tria, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi EAST WEST PETROLEUM CORP., aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2012”. De menţionat că această hotărîre de guvern nu apare pe site-ul Executivului nici în informarea de presă privind actele normative aflate pe agenda şedinţei de guvern şi nici ulterior în informarea de presă privind actele normative aprobate în şedinţă. Nici la conferinţa de presă susţinută ulterior, premierul Ponta nu a spus un cuvânt despre respectiva hotărîre. Totul s-a făcut „la secret” faţă de mass-media. Actul normativ nu a intrat în Monitorul Oficial imediat sau în următoarele două-trei zile, aşa cum se întâmplă de regulă cu ce se aprobă în şedinţele de guvern. Abia pe 22 decembrie hotărîrea de guvern 1.109 se publică în Monitorul Oficial nr.935. Actul normativ este semnat de premierul Victor Ponta, de ministrul economiei – Constantin Niţă, de ministrul delegat pentru energie – Răzvan-Eugen Nicolescu, de ministrul delegat pentru ape – Doina Pană şi de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) – Gheorghe Duţu. Ce este foarte interesant aici: s-a publicat actul normativ pe 22 decembrie, când între spaţiul mediatic era ocupat de instalarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni. Cu excepţia premierului, niciunul dintre miniştri co-semnatari NU mai era în garnitura cabinetului Ponta 4, care şi-a intrat în pâine pe 14 decembrie.

Un posibil cadou pentru GAZPROM

De ce a ascuns guvernul, adică Victor Ponta, adoptarea şi publicarea HG 1.109/2014? Răspunsul (pentru cunoscători) poate fi unul extrem de simplu: Victor Ponta (guvernul Ponta 3) este posibil să fi făcut un cadou celor de la … GAZPROM !! De ce spunem „cadou”? Pentru că de regulă, printr-un act adiţional la un contract de concesiune, partea care a primit ceva în concesiune câştigă ceva, obţine un avantaj suplimentar prin respectivul act adiţional. Ce, nu ştim, pentru că documentul este clasificat. De ce spunem GAZPROM? Pentru că East West Petroleum Corp compania care apare în HG 1.109/2014 nu mai este singurul concesionar al respectivului perimetru. East West Petroleum Corp s-a asociat cu Naftna Industrija Srbije (NIS), care este subsidiara din Serbia a celor de la Gazprom. De menţionat că East West Petroleum Corp şi-a păstrat 15% din afacere, în timp ce NIS are restul de 85%.

Anti-Gazprom, dar numai în declaraţii de presă

A face un (posibil) cadou celor de la GAZPROM pare, la prima vedere, ceva de neconceput dacă este vorba de Victor Ponta. Să ne aducem aminte de câteva declaraţii ale premierului: „I-am spus vicepreşedintelui Biden cum am reuşit practic să îi conving pe cei mai mulţi dintre cei cu care am discutat în România că Chevron e întotdeauna mai bine decât Gazprom” – 21 mai 2014; „Avem rezerve suficiente, dar este un bun prilej ca sa intelegem ca independenta noastra energetica, ca tara, mai pe romaneste sa nu mai depindem niciodata de Gazprom, este lucrul cel mai important” – 12 septembrie 2014 la Sibiu. Şi au mai fost şi alte declaraţii anti-GAZPROM ale premierului Ponta.

Ponta a ştiut tot timpul despre ce este vorba

Să facem un istoric al unei afaceri

  • septembrie 2009: ANRM demarează procedurile de licitaţie pentru 29 de perimetre privind exploatări petroliere şi gaze naturale.

  • Iunie 2010: compania canadiană Avere Energy Inc. câştigă licitaţiile pentru perimetrele EX-2 TRIA (Bihor), EX-3 BĂILE FELIX, EX-7 PERIAM, EX-8 BILED (ultimele două în judeţul Timiş)

  • 7 iulie 2010: printr-un comunicat de presă, Avere Energy Inc. Anunţă schimbarea numelui în East West Petroleum Corp. În acelaşi comunicat apare următoarea formulare: „Unconventional hydrocarbon resource plays have also been recognized on the acreage and future Company work plans will include an extensive study and evaluation of these potentially large, untapped resources” (resurse de hdrocarburi neconvenţionale au fost descoperite (…) planurile de viitor ale companiei vor include ample studii şi evaluări a acestor resurse cu un potenţial mare şi neexploate” ) Cu alte cuvinte, este vorba de gaze de şist.

  • Mai 2011: canadienii au anunțat că au semnat un acord prin care Gazprom Neft a preluat, prin intermediul NIS, 85% din aceste perimetre.

  • 27 aprilie 2012: Guvernul MRU este demis printr-o moţiune de cenzură a USL. Unul din principalele capete de acuzare la adresa guvernului: aprobarea unor concesiuni către Chevrom pentru exploatarea gazelor de şist.

  • 7 mai 2012: Victor Ponta devine prim ministru şi se pronunţă categoric împotriva exploatării gazelor de şist.

  • 4 decembrie 2012: Guvernul Ponta I adoptă HG nr. 1.186 privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX – 2 Tria, încheiat între ANRM şi East West Petroleun Corp. „Se aprobă Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX – 2 Tria, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, şi EAST WEST PETROLEUM CORP., în calitate de concesionar, prevăzut în anexa*) care face parte integrantă din prezenta hotărâre. HG 1.186 este semnat de Victor Ponta, Daniel Chiţoiu, Rovana Plumb, Florin Georgescu, Septimiu Buzaşu şi Gheorghe Duţu. (Se poate observa că şi în acest caz, HG-ul a fost aprobat cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare şi publicat în Monitorul Oficial pe 12 decembrie, deci la 3 zile după alegeri, când întreaga mass-media avea serios de lucru şi nu putea analiza orice act normativ al guvernului Ponta. Atenţie, premierul era în cunoştiinţă de cauză că este vorba şi de gaze de şist şi că Gazprom este de fapt beneficiarul principal şi totuşi a aprobat acordul)

  • 27 noiembrie 2013: Garda de Mediu Bihor a suspendat acordul de mediu pentru Acoustic Geophysical Services, angajată de compania NIS Petrol să facă prospecţiunile seismice în perimetrul Tria. Dintre cele 15 primării de pe raza perimetrului denumit generic EX-2 Tria, doar 4 şi-au dat acordul pentru realizarea lucrarilor de prospectiuni: Brusturi, Sarbi, Spinus si Chislaz. Alte primarii, printre care şi cea a municipiului Oradea, au dat aviz negativ, iar restul nu s-au pronuntat.

  • 5 ianuarie 2014: Agenţia pentru protecţia Mediului dă undă verde pentru ca Acoustic Geophysical Services să reînceapă prospecţiunile.

  • Februarie 2014: Vadim Smirnov, reprezentantul din România a lui NIS Petrol declară presei că nu se urmăreşte deloc căutarea de gaze de şist. Documentele îl contrazic însă.

  • 3 mai 2014: în câteva sate din perimetrul EX-2 Tria sătenii se revoltă împotriva prospecţiunilor firmei Acoustic Geophysical Services.

Întrebări pentru premierul Victor Ponta

  • Având în vedere că toate evenimentele din perioada iulie 2010 – decembrie 2012 legate de compania care a câştigat licitaţia erau cunoscute, de ce a fost adoptat HG 1.186/2012

  • De ce premierul Victor Ponta nu a explicat opiniei publice, în decembrie 2012 aspecte legate de firma canadiană şi de subsidiara NIS

  • De ce s-a adoptat pe ascuns HG 1.109/2014?

  • Care este în acest moment poziţia premierului faţă de exploatările gazelor de şist?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.