Victor Ponta, cercetat pe ascuns de Parchet

Printr-un răspuns înaintat de Biroul de informare și relații publice al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Ministerul Public dă dovadă de o totală lipsă de transparență în relația cu presa și cu opinia publică.

Prevalându-se de dispoziţiile art. 25, alin. 1, din Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media, PÎCCJ ne transmite că nu ne poate furniza nici măcar numărul dosarului în care ex-premierul este cercetat pentru infracțiunea de favorizare a făptuitorului.

Victor Ponta a intrat în vizorul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție în 2015, în timpul mandatului de prim-ministru, după o serie de plângeri penale, interpelări și declarații de presă ale fostului senator Valer Marian.

Ponta și-a favorizat familia

Conform documentelor aflate pe masa procurorilor, Valer Marian a adus la cunoștința guvernului condus de Victor Ponta fapte de natură penală care ar fi fost săvârșite la Direcția Silvică Dâmbovița și la Tabăra Şcolară Dumbrava din localitatea Cobia. Prin refuzul de a efectua verificările solicitate și de a sesiza organele de Parchet competente, prim-ministrul Victor Ponta „este susceptibil de săvârșirea, în concurs ideal, a infracțiunii de favorizarea făptuitorului, întrucât a dat un ajutor numiților Ilie Sârbu și Daciana Sârbu, în scopul împiedicării cercetării penale a acestora, cu precizarea că, în conformitate cu prevederile art. 269, alin. 3, în cazul numitei Daciana Sârbu, care este membru de familie, această favorizare nu se pedepsește“.

Disjungere pentru o „faptă inexistentă“

Cu alte cuvinte, politicianul sătmărean semnalase guvernului Ponta numeroase ilegalități comise de unii membri ai familiei fostului premier Victor Ponta, privind Direcția Silvică Dâmbovița și Tabăra Școlară Dumbrava din localitatea Cobia, aflată în același județ. Ca urmare, în data de 7.07.2015, procurorii Secției de combatere a corupției din cadrul DNA dispuneau începerea urmăririi penale în cauză cu privire la „săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, prev. de art. 297, alin. 1, C. pen., rap. la art 13 din Legea nr. 78/2000, și favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269, alin. 1, C. pen“.

Prin Ordonanța DNA din data 27.04.2017, procurorul Dan Gabriel Badea constată că infracțiunea de abuz sesizată nu există, dar disjunge și declină competența de soluționare a cauzei referitoare la „efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii de favorizarea făptuitorului, prevăzută de articolul 269, alin. 1, C. pen., față de numitul Ponta Victor Viorel în favoarea PÎCCJ. Dosarul cauzei și un exemplar al prezentei ordonanțe se trimit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție“, se mai arată în document.

Interpelarea lui Valer Marian

În cursul lunii octombrie 2014 am primit o sesizare din municipiul Târgoviște, județul Dâmbovița, prin care mi-au fost semnalate anumite aspecte cu incidență penală referitoare la activitatea Direcției Silvice Dâmbovița și la funcționarea taberei școlare Dumbrava din localitatea Cobia. Conform sesizării penale, în cursul anului 2003, Direcția Silvică Dâmbovița, având ca director pe domnul Costel Preda, care a fost numit în funcție de ministrul Agriculturii și Pădurilor din perioada respectivă, domnul Ilie Sârbu, ar fi achiziționat un autoturism marca Mercedes cu suma de 97.000 euro.

În sesizare se precizează că autoturismul Mercedes ar fi fost cumpărat în fapt de la ministrul Ilie Sârbu, care l-ar fi primit cadou după ce omul de afaceri Ion Țiriac a dobândit în concesiune domeniul de vânătoare de la Balc, județul Bihor, și că tranzacția ar fi fost realizată printr-un interpus al ministrului Sârbu din județul Timiș (în care acesta îşi are domiciliul și circumscripția electorală). (…) Potrivit unor informații publice accesibile, fondul de vânătoare de la Balc a fost concesionat de Ministerul Agriculturii și Pădurilor unei firme aparținând omului de afaceri Ion Țiriac în anul 2002, respectiv cu un an înainte de achiziționarea autoturismului Mercedes de către Direcția Silvică Dâmbovița. Un aspect interesant și relevant este că termenul de concesiune a fondului de vânătoare de la Balc firmei omului de afaceri Ion Țiriac a fost stabilit inițial la 10 ani, dar după câteva săptămâni a fost extins la 49 de ani.

Conform sesizării primite, care se coroborează cu aspectele semnalate în articolul „Tesediștii de pădure/Tabăra de copii Dumbrava a fost transformată în tabără de distracție a tineretului PSD“, apărut în România Liberă în data de 15.05.2006, în perioada 2003-2004, Asociația pentru promovarea Principiilor Sociale și Democratice ale Tinerilor din România a acaparat Tabăra Şcolară Dumbrava, una dintre cele mai mari și cunoscute tabere pentru elevi din România, pentru a o transforma în tabără de distracții pentru TSD.

Tabăra includea un pavilion central, cu cantină-restaurant, mai multe căsuțe tip cabană și o curte imensă adaptată pentru activități sportive în aer liber pentru copii. (…) Printr-o decizie internă, în calitate de președinte al Agenției Naționale de Tineret, cu rang de secretar de stat, doamna Daciana Sârbu a dispus ca Agenția Națională a Taberelor Școlare, aflată în subordinea sa, să instituie un cadru de colaborare cu potențialii parteneri interesați să investească în taberele pentru elevi, creând astfel cadrul legal pentru raptul TSD. (…) Daciana Sârbu s-a aflat într-un evident conflict de interese prin alocarea unei tabere școlare, în timp ce deținea funcția de președinte al Agenției Naționale de Tineret, unei asociații la care avea dublă calitate: membru fondator și membru al Consiliului Director. (…) Cu concursul ministrului Ilie Sârbu, au fost deturnate fonduri de la Romsilva pentru amenajarea unui drum special până la poarta taberei, în locul drumului forestier care exista de ani de zile.

Secretomania

În prezent, despre dosarul politicianului Victor Ponta, pasat de la DNA la PÎCCJ, nu se mai comunică nicio informație. Nici măcar numărul noului dosar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard O. Ohanesian 144 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.