Victor Ponta: „Crin, mergi mai încet, să te ajung şi eu din urmă”

Construcţia numită USL, ce părea acum trei ani şansa revenirii României la normalitate după deceniul groazei din vremea lui Băsescu, îşi consumă acum ultimele zvîcniri. Plecarea lui Ponta de la Palatul Victoria este o chestiune care ţine doar de găsirea unei oportunităţi ca PSD să nu piardă ACUM guvernarea!

Nu cred că există vreun analist politic serios care să nu-şi pună şi azi întrebarea: „De ce s-a retras Crin Antonescu din politică, deşi perspectiva de a deveni Preşedintele ţării era aproape o certitudine?”. Oricare răspuns la această întrebare dă cu un rest inexplicabil. Dintr-o zonă obscură, parcă i-a spus cineva să renunţe pentru a evita surprize neplăcute şi Crin Antonescu s-a conformat.

Cred că şi lui Victor Ponta, aceeaşi voce din spaţiul obscur i-a spus acelaşi lucru, însă social-democratul, mai cîrlan fiind, şi-a asumat riscul de a merge singur mai departe şi, din acel moment, a pierdut toate bătăliile politice, atît la nivelul politicii naţionale, cît şi în interiorul propriului partid. Nu l-au învins nici liberalii, nici pedeliştii, nici colegii de partid, ci un sistem care nu este interesat decît de sporirea puterii oculte, aceea care nu-şi arată niciodată faţa, deşi este prezentă peste tot. Spargerea USL este, fără îndoială, cea mai spectaculoasă victorie a Sistemului!

Acel Sistem despre care vorbeşte toată lumea s-a simţit în pericol doar atunci cînd USL părea că va reuşi să schimbe faţa politicii, avînd cea mai puternică susţinere populară înregistrată după anul 1990! USL punea Sistemul acela ocult în situaţia de a nu mai avea pe unde să-şi infiltreze influenţa, căci în acea construcţie politică se reuneau şi stînga, şi dreapta, mai exact cele mai mari şi mai puternice formaţiuni de pe eşichierul politic, iar el nu mai avea pe unde să se strecoare! O asemenea structură cum era USL nu mai putea fi dărîmată prin acţiunea partidelor-bondar sau cu ajutorul „infiltraţilor”, aşa cum se întîmplase deseori pînă la apariţia USL, aşa încît singura variantă cîştigătoare a Sistemului era încercarea de a sparge USL-ul şi de a-i înlătura pe rînd pe cei doi lideri, asmuţindu-i mai întîi unul împotriva celuilalt, speculînd, desigur, vulnerabilităţile fiecăruia: beţia Puterii, orgolii, grandomanie, suficienţă de sine, interese materiale etc.!

Aceste arme s-au dovedit atît de puternice încît a fost nevoie doar de două personaje care să apese pe butoane: Corina Dragotescu şi Lili Ruse, cele care, imediat după alegerile din 2012, cîştigate detaşat de USL, n-au făcut altceva decît să-i asmută permanent pe Victor Ponta şi Crin Antonescu unul împotriva celuilalt, după care s-au retras ca după o misiune îndeplinită, apărînd apoi sporadic în spaţiul public! În final, după cum vedem cu toţii, planul a reuşit şi cei doi lideri ce păreau a rămîne mult timp la conducerea României sînt acum, cu bagajele făcute, la uşa politicii: unul ieşit deja, celălalt aşteptînd să i se înmîneze permisul de plecare!

Recent, într-o emisiune TV, l-am auzit cu toţii pe Victor Ponta spunînd că, dacă regretă ceva, este faptul că nu a reuşit ca, împreună cu Crin Antonescu, să păstreze USL! O concluzie tardivă, care nu-i mai poate folosi acum la nimic. Vorba unui prieten, cunoscut realizator TV, care-mi spunea, uitîndu-se cum Ponta se chinuieşte să-şi dea demisia din toate funcţiile, că parcă-l aude pe prim-ministru strigînd către Antonescu: „Crin, mergi mai încet, să te ajung şi eu din urmă”!

Exprimarea aceasta plastică mi se pare a fi cea mai clară radiografie a momentului politic pe care-l parcurgem acum, cînd personaje pînă mai ieri secundare în viaţa politică, precum Klaus Iohannis sau Gabriel Oprea, fac jocurile în aşa fel încît să se revină la ceea ce da putere acelui Sistem ocult: nimeni să nu deţină Puterea decît cu ajutorul reprezentanţilor lui! Altfel spus, Sistemul să deţină totdeauna controlul.

Oricine poate să vadă diferenţa dintre ceea ce ar fi însemnat USL la conducerea ţării şi perspectiva care ni se arată acum: USL era o structură politică bazată pe un program de guvernare, formată din cele mai mari blocuri politice, cu importante reprezentări în teritoriu, pe cînd alternativa care se arată acum prin alianţa PNL-UNPR deschide spre o guvernare cu un PNL din care au fost ejectaţi aproape toţi liberalii, la care obligatoriu trebuie să se alăture, în afara pedeliştilor lui Băsescu, şi traseiştii lui Gabriel Oprea!

Într-o asemenea construcţie de genul struţo-cămilei, în care „infiltraţii” sînt la tot pasul, încît calci pe ei ca pe dude, Sistemul se simte iarăşi în largul lui, ca peştele în apă, putînd din nou să facă jocurile în zona ocultă, acolo unde noi nu am avut niciodată şi nu vom avea vreodată acces.

Mulţi se întreabă şi acum ce l-a apucat pe Victor Ponta să-şi dea demisia din PSD şi de ce spune mereu că s-a gîndit serios să demisioneze şi din funcţia de prim-ministru, deşi, aparent, avea susţinerea şi în partid, şi la guvernare. Oricît ar încerca să găsească un răspuns în zona logicii, nu vor reuşi decît să sporească şi mai mult incertitudinile, căci pisica neagră care i-a fost arătată lui Victor Ponta, aşa cum i s-a arătat cîndva şi lui Crin Antonescu, şi-a făcut deja datoria, iar spaima premierului este acum ireversibilă.

Să fie clar pentru toată lumea: Victor Ponta n-a vrut să plece doar din conducerea PSD, ci şi din funcţia de prim-ministru, dîndu-şi seama că soarta lui politică este pecetluită! Însă, dacă a putut, spre surprinderea doar a unor colegi de partid, să demisioneze uşor din conducerea PSD, în privinţa Guvernului n-a mai fost aşa de simplu, căci PSD nu vrea să-l lase să plece înainte de a pregăti momentul, astfel încît să încerce să rămînă la butoane! Ponta este ţinut acum în fereastră de către PSD la fel cum îşi ţinea cineva mama moartă pentru ca poştaşul s-o vadă şi să-i aducă în continuare pensia!

P.S. Ponta anunţase anularea Ordonanţei care tripla salariile marilor demnitari, însă, după preluarea conducerii PSD de către Liviu Dragnea, s-a anunţat că ea va intra în vigoare peste o săptămînă! Să fie oare parte a unui compromis pentru cumpărarea de timp atît din partea lui Gabriel Oprea, care a introdus acea Ordonanţă, cît şi din partea lui Klaus Iohannis, cunoscut pentru pasiunea lui pentru veniturile suplimentare?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.