Victor Ponta: Doar Parlamentul poate să mă demită

Victor Ponta a uzat de facebook pentru a anunţa că nu demisionează. Ce declara premierul Ponta pe 1 martie 2015 la Antena 3.

Victor Ponta nu demisionează

Premierul Victor Ponta a replicat foarte repede, dar nu printr-un comunicat oficial de presă (preşedintele României a făcut declaraţia într-un cadru oficial) ci printr-o postare pe facebook.

„Am avut cu Președintele Iohannis o discuție instituțională extrem de corectă și civilizată! Respect poziția sa publică, dar am fost numit în funcție de Parlamentul României și doar Parlamentul poate să mă demita! Cred că respectarea principiilor constituționale este esențială pentru societatea noastră și în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului și cetățenilor acestei țări! Asta ar însemna dictatură și cred că la peste 25 ani după 1989 ar fi o mare eroare pentru noi toți!”.

Există o afirmaţie în această postare, care nu este în concordanţă cu prevederile Constituţiei, care, la art. 85, alin.1 prevede: Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Cronologic, preşedintele României (cu sau fără consultarea partidelor parlamentare, în funcţie de rezultatul votului de la alegerile parlamentare) desemnează un premier, premierul desemnat vine în Parlament cu lista şi programul guvernului, după care se depune jurământul la Preşedinţie.

Ce a declarat Victor Ponta pe 1 martie la Antena 3

Cred următorul lucru, că, dacă se face un dosar în care eu, faţă de mine se începe urmărirea penală, nu am cum să rămân în funcţia de premier, să stau în fiecare dimineaţă să dau explicaţii cum este, cum nu este cu dosarul. Dar eu sper că, în 2015, nu se schimbă guvernele cu mijloace judiciare, cred acest lucru, că nu se va întâmpla. Dar aici nu este vorba doar de mine. Aici este vorba despre faptul că oamenii au spus, majoritatea, aţi guvernat bine, sunteţi singurii, de fapt, care ştiţi să guvernaţi, că ceilalţi cam jale, dar, uite, sunt atâtea scandaluri de corupţie şi nu aţi făcut nimic şi nu luaţi o atitudine. Or, eu cred, şi le-am spus colegilor, sunt gata să ne batem cu PNL, cum ne-am bătut cu Traian Băsescu. dar nu vreau să mă bat cu publicul care aşteaptă acest lucru de la noi. Dacă opinia publică spune: domnule, aveţi această problemă, atunci trebuie să o rezolvăm, chiar dacă sunt foarte conştient de faptul că unii, până la urmă, vor trebui să renunţe la o funcţie publică sau politică o perioadă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.