Victor Ponta îl concurează pe Traian Băsescu în topul mincinoşilor

Seara zilei de 14 iulie ne-a reconfirmat adevărata faţă a lui Victor Ponta. Ştiam că premierul, la fel ca şi Traian Băsescu, nu ezită deloc să mintă atunci când propriile interese îi cer. Sau atunci când face greşeli de orice fel. El minte pentru a ieşi imaculat şi pentru a arăta că alţii „au/sunt cu probleme”. De regulă cei care nu sunt în tabăra lui.

Dar ceea ce s-a aflat (văzut) luni seara reprezintă un regal.

Minciuna a fost ridicată la rang de artă. Pe scurt „filmul” evenimentelor.

Victor Ponta a declarat sec (la ieşirea de la discuţiile cu Traian Băsescu referitoare la legea care reglementează reducerea CAS cu 5% la angajator) pentru Mediafax: „Ne-am certat”. Ulterior, el a dezvoltat. „Nu a fost niciun fel de discuţie serioasă, pentru că preşedintele avea un calendar strict politic (…) doamna Petrescu probabil că a avut o experienţă neplăcută. Un ton destul de bădărănesc la adresa doamnei Petrescu. Poate aflaţi de la preşedinte că studiile de la Harvard nu sunt nimic pe lângă studiile domniei sale”. Asta a fost varianta premierului. După cum se poate observa, doar afirmaţii plauzibile, pentru că, se ştie, Traian Băsescu a fost de nenumărate ori bădăran în discuţii cu doamne şi domnişoare, a utilizat până la saturaţie funcţia pe care o deţine în scopuri propagandistice şi mai mereu, declarativ, a fost în dezacord cu intenţiile guvernului. Dar, atenţie, Victor Pona nu a spus NIMIC pe fondul problemei, adică legat de reducere a CAS.

A ieşit şi Traian Băsescu cu varianta lui, cu totul alta, după care preşedintele a anunţat că va da publicităţii înregistrarea video a discuţiilor. Şi s-a ţinut de cuvânt. Ce am văzut în înregistrare:

1. nu s-a certat nimeni cu nimeni;

2. nu au existat accente de bădărănie la adresa ministresei finanţelor, cel mult o remarcă ironică;

3. Ioana Petrescu, şefa Finanţelor, nu a prezentat date concrete privind sustenabilitatea reducerii CAS, în schimb a respectat ad litteram conţinutul mesajelor politice concepute de strategii şi propagandiştii de la Palatul Victoria şi din Kiseleff.

4. Victor Ponta a fost – recunosc, până acum nu am crezut 100% – un „pisicuţ”.

Acum, că a fost sau nu corect cum a procedat preşedintele este o altă poveste. Dar de această dată a fost util. Oricine a putut vedea ce diferenţă mare a fost între „relatarea” premierului şi realitate.

Nici nu mai merită vreun comentariu special. Ponta a minţit şi punct. Nu s-ar fi ajuns la difuzarea înregistrării dacă Ponta s-ar fi limitat doar la a spune că „nu ne-am înţeles”. Dar premierul a recurs la rezerva de minciuni şi, practic, se poate spune că a căutat-o cu lumânarea.

Dar, dincolo de minciuni, periculoasă a fost atitudinea premierului după ce a aflat că înregistrarea va fi publicată şi, evident, după difuzarea ei. În primă instanţă, Ponta a încercat să se apere: „Nu s-au discutat lucruri ilegale”. După care a ieşit cu o formulare care trebuie să dea de gândit tuturor românilor: „Vă garantez că la o televiziune prietenă nu o să se mai dea înregistrări cu Mircea Băsescu şi cu Bercea Mondial, o să se dea de la consultări”.

Ce concluzie pot să trag de aici. Că priemerul vrea sau consideră că românii trebuie să afle informaţii doar de genul celor legate de scandalul „Băsescu Mondial”. Alte informaţii nu sunt necesare pentru români. O gândire cu germeni de totalitarism. Românii au aflat, cred, tot ce era de aflat din acest scandal. De ce vrea Ponta ca românii să fie calaţi doar pe subiectul „Băsescu Mondial”? Pentru că este un subiect care acoperă adevăratele probleme care sunt pe agenda cetăţeanului, probleme care nu sunt rezolvate. Tot aici, Victor Ponta a dat dovadă de ipocrizie. El s-a referit la o televiziune prietenă a lui Traian Băsescu. Da, există. Şi nu una, ci două, B1 şi Realitatea. Dar de ce nu ne spune Victor Ponta cu cine sunt prietene Antena3 şi România TV? Pentru că sinceritatea este ceva ce nu-l caracterizează.

P.S.: Foarte mulţi comentatori şi analişti au ieşit şi au afirmat că echipa Ponta-Petrescu s-a prezentat la Cotroceni total nepregătită pe subiectul reducerii CAS. Nu exclud această ipoteză. Dar, mai mult, cred că este vorba de altceva: de ce trebuie să te pregăteşti pentru o măsură economică importantă, care oricum va fi utilizată doar două luni pe perioada campaniei electorale. După alegeri, Victor Ponta va ieşi şi, foarte senin, va spune că funcţionarii de la Finanţe s-au înşelat, nu există soluţii satisfăcătoare pentru a acoperi deficitul reducerii CAS, drept urmare se va reveni la situaţia anterioară, urmând ca reducerea cu 5% să fie aplicată când vor exista condiţiile necesare. Adică înaintea campaniei electorale din 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.