Victor Ponta: Implicarea politică a lui Dan Voiculescu în USL s-a terminat în 2012

Premierul Victor Ponta a declarat luni seară, în emisiunea „Bună seara, România”, de pe B1 TV că până în luna ianuarie a fost convins că USL va rămâne, iar Crin Antonescu va candida la prezidențiale din partea uniunii.

„Până în luna ianuarie am fost convins că USL va rămâne și Crin Antonescu va candida. Nu știu ce au avut de câștigat PNL și Antonescu din ruperea PNL. Văd ce au avut de pierdut. Antonescu a luat o decizie care cel puțin azi nimeni nu o poate explica din punct de vedere rațional”, a afirmat primul ministru.

Acesta a precizat că nu voia să candideze la Președinția României pe vremea când USL exista, cu atât mai puțin împotriva lui Crin Antonescu.

„Apar zvonuri, bârfe. Antonescu mă cunoaște suficient de bine, nu aș fi candidat niciodată împotriva lui. Nu voiam să candidez, voiam să rămân în fncția de președinte al PSD”, a mai spus Victor Ponta.

El a mai spus că implicarea politică a lui Dan Voiculescu în USL s-a încheiat în 2012, precizând că acesta nu a venit la ședințe, deși presa a relatat în repetetate rânduri despre prezența patronului Intact la ședințele uniunii.
Voiculescu nu mai este partener politic
„Daniel Constantin este președintele PC, dar Dan Voiculescu, alături de Crin Antonescu, au fost implicați direct în formarea USL-ului. Nu mai este partener politic, domnia sa nu a venit la ședințe, dar în 2010 sau 2009 a fost alături de de noi. Istoria nu se poate rescrie. Implicarea politică s-a terminat în 2012”, a afirmat Victor Ponta.

„Dacă am ceva să-i reproșez domnului Voiculescu este că în 2004 în biroul cu Băsescu au scos PSD-ul de la guvernare. Atunci îl aprecia Băsescu”, a mai spus premierul.

Întrebat cum comentează sentința instanței prin care Dan Voiculescu a fost declarat fost colaborator al Securității, Ponta a spus: „Nu am voie să vorbesc despre dosar. Dar în aspectul politic, această exacerbare a cazului Voiculescu este o încercare de a estompa cazul Mircea Măsescu. Mai cred că e și o bătălie pe piața media. Antena 3 indiferent de ce se întâmplă, ește un post care va rămâne mult timp lider de piață”.

În ceea ce privește miile de hectare primite de Dan Voiculescu în arendă, în Giurgiu, Victor Ponta a spus: „Am cerut o informare legată de legalitate. Nu există nicio problemă”.

Acuze la adresa lui Sârbu
Premierul a susținut că nu l-a chemat niciodată pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, la Guvern pentru a se întâlni cu fostul şef al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.

Totuși, premierul spune că fostul patron al Pro TV Adrian Sârbu a fost în biroul său pentru a-i cere să-l scape de unele controale ale ANAF.

„Nu a fost domnul Duicu, nici Tobă în birou la mine. Singurul care a fost și de care îmi amintesc este Adrian Sârbu, care mi-a spus că are controale de la ANAF și dacă pot să le opresc. I-am spus că nu pot și de atunci am tot auzit ce rău sunt eu. Eu nu opresc la nimeni controale la ANAF, cred că trebuie să-și plătească taxele”, a declarat Victor Ponta.

„Cazul Duicu s-a lămurit pentru procurori, nu și pentru presă”, a mai precizat premierul.

Procurorii DNA au aratat, într-un referat în cazul Duicu, că şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, s-a prezentat la Guvern, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu fostul şef al CJ Mehedinţi, DNA invocând ca probă declaraţia lui Tobă, fără a reda însă afirmaţiile acestuia.


Bercea minte
În opinia sa, declarațiile făcute de Bercea Mondial în duba poliției, cu privire la mita oferită șefului DNA și președintelui ÎCCJ, sunt minciuni care nu trebuiesc luate în seamă, conform B1 TV.

În același timp, premierul spune că nici afirmațiile lui Marian Căpățână, care a spus că Dan Voiculescu a plătit un milion de euro pentru declanşarea scandalului Bercea Mondial, nu ar trebuie luate de bune.

„Cred că nimic nu este mai openibil să tratezi aceeași chestie cu o măsură total diferită. Din punctul meu de vedere, Bercea care șipă din dubă că a dat bani doameni Kovesi și doameni Stanciu,e ste o minciună care nu trebuie luată în seamă. În egală măsură, când un alt inculpat țipă din dubă că a luat bani de la Voiculescu… Eu îi consider doi infractori ”, a mai spus premierul.

„Eu consider că declarațiie de genul Sandu Anghel contra Kovesi și Stanciu, Căpățână contra Voiculescu au valoare zero”, a mai spus premierul.

O problemă de stat nu poate fi negociată
Ponta a declarat că a discutat atât cu ministrul de Externe, cât şi cu liderul UDMR despre nemulţumirile Uniunii şi că va încerca să găsească orice soluţie posibilă pentru ca relaţia de cooperare corectă cu UDMR să continue, precizând însă că o problemă de stat nu poate fi negociată

„Am discutat eu cu amândoi miniştri, şi cu domnul Kelemen, şi cu domnul Corlăţean, o să discutăm din nou miercuri, când se întoarce domnul Hunor Kelemen, de altfel dânşii au vineri o reuniune a conducerii UDMR, şi intenţia mea este de a găsi orice soluţie posibilă pentru ca ceea ce am făcut până acum, adică o cooperare extrem de corectă, să continue. Dar reiterez – şi eu cred în chestia asta, pe care într-un fel a spus-o poate mai puţin diplomatic şi Titus Corlăţean – când e vorba de chestiuni de coaliţie de guvernare, se poate negocia aproape orice, când e vorba de chestiuni de stat, asta nu se poate negocia chiar dacă, nu ştiu, cade Guvernul. Până la urmă, statul român e stat român indiferent ce Guvern are”, a spus Ponta pentru B1 TV.

Ponta a afirmat că a fost deranjat de faptul că dialogul dintre cei doi a fost unul public şi că nu îşi doreşte ca UDMR să iasă din coaliţia de guvernare, adăugând însă că, în acest caz, nu ar exista o problemă de majoritate parlamentară.

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, că MAE a greşit amestecând Ungaria în problema iniţiativei cetăţeneşti susţinută de UDMR, în condiţiile în care nu este niciun cetăţean ungar printre iniţiatori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.