Victor Ponta își aniversează și numărul de la pantofi

Nu știu pe cineva să aniverseze trei ani de la ceva. În afară de vîrsta de naștere a unui copil și de, eventual, un sărut și o șampanie de la o căsătorie, nici Dracu nu recurge la asemenea aniversări.

De fapt, cu trei ani de la căderea guvernului Ungureanu,Victor Ponta nu a făcut decât să ne atragă atenția asupra vitezei cu care o ia razna. USL-ul nu mai există, și asta mai ales din cauza ambiției sălbatice de a se vedea președintele României, performanțele PSD-ului sunt sărace, colegii săi de partid își trag oasele prin aresturi, pînă și neamurile se chinuiesc în cătușe, iar el, cu dezinvoltura inconștientului, pune de o paranghelie politică pentru ca să își arate mușchii pe care nu-i are.

Înalt, găligan fără să fie impunător,Victor Ponta își reduce comportamentul public la un atac la adresa bunului-simț și la un tupeu nemăsurat. Acest personaj agresiv își încordează nervii și obrazul din ce în ce mai des și trece cu dezinvoltură peste toate boacănele săptămînale, peste plagiatul comis în văzul tututor și peste dubiosul parteneriat politic și personal cu Sebastian Ghiță, trece peste toți miniștrii pierduți pe drum, peste toate gafele, prostiile și obrăzniciile și ni se arată în haine și cu aer de sărbătorit.

Sărbătorite de ce, cînd el este gol pușcă și economic, și intelectual, și ca echipă, și ca proiect. Din echipa sa guvernamentală, abia că poți face un sereleu care să scrie românește corect și să toace niște bani cu facturi și bonuri de decont.

Ofensă și mai mare nici că se putea decît această aniversare ilogică. Adică el și PSD-ul au promis că PNL-ul va da președintele, că Udrea va ajunge în pușcărie (deocamdată, conform limbii române, este numai în arest), că locurile de muncă se vor înmulți precum ciupercile, că avem problem doar cu autostrăzile… Nici nu știi dacă acest imatur își bate joc de noi, glumește la o ședință de partid sau a confundat sala în care s-a desfășurat evenimentul cu o cîrciumioară la care și-a dus gașca pentru a sărbători încălecarea României.

Aniversarea de luni este un nonsens, o obrăznicie și o mișcare de propagandă cu care junele premier își oblojește rănile și oastea ciuruită și slăbită de ridicol. Curajul de a organiza un asemenea eveniment fără logică, fără substanță și fără simbolistică vine de la faptul că liberalii se poartă ca niște pămpălăi delicați, că președintele Iohannis încă mai șade pe gînduri și pentru că goarnele Antenei 3 asurzesc piața cu succesele guvernului Ponta.

Parcă am fi la aniversările lui Ceauşescu. Din ce în ce mai dese, în condiții din ce în ce mai proaste. Mișcările de ochii lumii, deciziile fiscale în favoarea celor defavorizați aveau rolul lor în consolidarea imaginii PSD ca partid de stînga. Chiar au recuperat ceva din credibilitatea șifonată a partidului. Şi Noul Cod Fiscal aduce un spor de credibilitate PSD-ului. Cîteva măsuri fac parte din mișcări menite a redresa percepția PSD-ului. Nu mai par ca fiind neo-comuniștii huliți, ci niște preocupați de progres economic și de asistență socială.

Cu aniversarea de trei ani, Victor Ponta și-a etalat anvergura intelectuală și morală. Nu face diferența între logic și ilogic, între prostie și idee inteligentă, între găselniță, șmecherie și proiect politic. E gata să susțină orice numai pentru menținerea sa în fruntea guvernului. Pare a fi chiar sensul vieții sale. Şi-a aniversat degetul mic şi visează să aniverseze și numărul pantofilor săi de clămpău.

Aniversarea a trei ani de la căderea guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, și el un soi de Victor Ponta mai de dreapta, seamănă cu aniversarea samovarului care timp de trei ani a scăpat să fie aruncat de pe aragaz. E mîndru că a scăpat și se bucură că poate să clocotească asemeni unui cazan încins care se visează locomotivă.

Aniversarea celor 3 ani de guvernare Victor Ponta are și rolul unui semnal de alarmă dat de chiar interpretul nefericitului rol. Chiar titularul amenințării la adresa României ne atrage atenția că ar trebui oprit cît mai degrabă, pînă nu crește prea mare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.