Victor Ponta, la răscruce

După ce am văzut reacţia membrilor PSD care, pe de o parte, au anunţat că-l sprijină pe Victor Ponta ca prim-ministru, dar, pe de altă parte, spun că din cauza lui partidul are serioase probleme de imagine, mi-am adat seama că acesta riscă să urmeze un traseu complicat, o combinaţie între destinele lui Năstase şi Geoană!

Cine se pricepe la psihologia maselor şi are, pe deasupra, simţul realităţii ştie că, în viaţă, sînt urcuşuri şi coborîşuri care ne obligă să facem un fel joging continuu pentru a rezista în acest du-te-vino dintre agonie şi extaz.

Sînt, însă, momente cînd simţi că lucrurile se îndreaptă inevitabil în jos, cînd, orice ai face, te domină sentimentul că nu le mai poţi controla şi că totul este pierdut. Eşti ca-ntr-o apă în care ai înotat fără probleme şi, dintr-odată, simţi că vîrtejul îţi paralizează mişcările şi te trage în jos. Fiecare zbatere, în încercarea de a ieşi din nou la suprafaţă, nu face decît să te adîncească şi mai mult în hău, pînă cînd, în final, întreg corpul acceptă ideea că totul s-a sfîrşit şi se lasă în voia soartei. În viaţa de toate zilele, nefiind chiar în ape învolburate, mai avem o şansă: aceea de a ieşi de sub luminile rampei şi de a renunţa la timp, dacă se poate chiar atunci cînd sîntem pe vîrful succesului.

Într-un asemenea moment se află acum Victor Ponta. Trimis în judecată cu un dosar absurd, sprijinit de naşul său, Gabriel Oprea, care-i negociază, în acelaşi timp, debarcarea cu cel care-i vrea capul, avînd alături un preşedinte PSD, Liviu Dragnea, care nu ratează nici o ocazie să spună tuturor ce mari probleme are partidul din cauza lui Ponta, cu presa adeversarilor politici pe urmele lui, acuzîndu-l şi de aerul pe care-l respiră, cu o populaţie dezamăgită că din cauza lui s-a rupt USL-ul pe care l-a votat, cu acuzaţia că din cauza lui a fost resuscitat acel PDL şi au revenit în prim-plan a figurilor odioase din „deceniul Băsescu”, Victor Ponta, fie că recunoaşte sau nu, este deja pe tobogan, îndreptîndu-se vertiginos spre fundul prăpastiei!

Nu ştiu ce consilieri are la Palatul Victoria (probabil că tot sub coordonarea veşnicei doamne/domnişoare Alexandrescu), dar, aşa cum par lucrurile, nici unul nu pare să-i spună direct că totul s-a terminat şi că ar fi bine să renunţe la funcţia de prim-ministru. Dincolo de interesul acestora de mai zăbăvi pe scaunele călduţe de la Guvern, cred că este vorba şi de nepricepere, chestiune probată chiar din primele luni ale mandatului lui Victor Ponta, în timpul „loviturii de stat” din 2012, cînd nici unul nu a fost în stare să-i pună pe masă un raport despre acţiunea concertată împotriva guvernului său a agenţilor lui Băsescu, aflaţi în solda MAE şi ICR, ambele coordonate chiar de guvernul pe care-l conducea!

Se pune, firesc, întrebarea: de ce să-şi dea Victor Ponta demisia tocmai acum, cînd datele statistice arată că guvernarea merge bine, că PIB-ul a crescut, că s-au dat înapoi salariile tăiate chiar de cei care vor să-i ia locul, că se măresc lefurile profesorilor şi doctorilor sau că a scăzut TVA sau CAS? Răspunsul este cît se poate de simplu: DE-AIA! Pentru că, în asemenea momente, nu mai contează nimic. Ponta este acum în situaţia nevestei prinsă în pat cu amantul şi care crede că dacă îi face soţului o ciorbă gustoasă, cum n-a mai mîncat el niciodată, acesta ar mai primi-o înapoi ca şi cum nu s-ar fi întîmplat nimic!

Victor Ponta riscă să urmeze destinul celor doi predecesori ai săi din PSD: Adrian Năstase şi Mircea Geoană. A fost, e drept, în preajma amîndudora: este creaţia politică a lui Năstase şi a fost şeful campaniei lui Geoană, deci, cu alte cuvinte, nu are nici o scuză dacă repetă erorile acestora.

Din punct de vedere juridic, Ponta e pe punctul de a se vedea în postura lui Adrian Năstase, condamnat la închisoare, luat de acasă cu cătuşe şi dus la Rahova, sub privirile satisfăcute ale adversarilor săi, cu Andreea Pora şi Monica Macovei, la care se va adăuga în mod sigur Alina Gorghiu, care vor cere poliţiştilor să-i numere şi chiftelele din pachet! Ponta spune că are încredere în Justiţie, însă uită că judecătoarea din dosarul său este Camelia Bogdan, fosta consilieră a Monicăi Macovei, care n-a promovat-o la Înalta Curte doar din prietenie! Şi, atenţie!, sub Năstase România a intrat în NATO şi s-a pregătit terenul pentru aderarea la UE!

Din punct de vedere politic, Ponta e pe punctul de a repeta destinul lui Mircea Geoană, care crede şi acum că mai are o şansă de reveni în politica mare, deşi a cunoscut toate umilinţele posibile după episodul „Mihaela, dragostea mea!”. Cu un pic de luciditate, Ponta ar putea să vadă acum, după ce şi-a dat demisia din fruntea PSD, că nimeni nu-l mai ascultă pe el, ci pe Liviu Dragnea, deşi acesta are deja o condamnare! PSD îl vede acum pe Ponta ca pe o piatră de moară, în perspectiva alegerilor de la anul şi, dacă nu ar fi avantajele Puterii, acum l-ar fi aruncat la coş ca pe o măsea stricată. Şi, atenţie!, Mircea Geoană a fost ambasadorul României în SUA!

Ce vreau să subliniez? Că, oricît de puternic ai fost cîndva, orice susţinere ai avut, cînd simţi că eşti pe marginea toboganului, singura soluţie este să te retragi înainte de a te duce în jos! Dacă Ponta crede că lumea va ieşi în stradă pentru a-l susţine sau că va conta pentru cineva că guvernarea lui a fost, în punctele esenţiale, una bună, înseamnă că este naiv. Poporul, ca totdeauna în istorie, vrea „capul lui Moţoc”, iar acum al lui nu este altceva. Se spune că Revoluţiile îşi devorează totdeauna fiii. Aşa e, dar nici în vremurile de pace mulţimea nu moare de foame, ci îşi devorează cu satisfacţie liderii!

O demisie bruscă a lui Victor Ponta ÎN ACEST MOMENT ar detensiona o stare din care, dacă o lungeşte, el şi partidul lui nu au nimic de cîştigat. În România nu este ca în Grecia, unde, după cum s-a văzut, Tsipras a demisionat, s-au organizat alegeri anticipate şi Tsipras a revenit la Putere cu o susţinere de necontestat. La noi, ca să nu-şi piardă mandatele de parlamentari, la a doua propunere a lui Iohannis, ar fi votat ca premier şi cîinele de la Cotroceni!

Cu alte cuvinte, dacă Ponta se retrage ACUM, PSD are posibilitatea să verifice dacă alianţa sa de la guvernare mai rezistă, situaţie în care va numi un alt prim-ministru care va avea liniştea necesară pînă la toamna viitoare, iar dacă „lanţul de iubire” cu UNPR se va rupe, PNL va veni cu Cătălin Predoiu şi celelalte slugi ale lui Băsescu, făcîndu-se sau nu de rîs în faţa electoratului. Mă îngrozesc şi eu cînd mă gîndesc cum va arăta „Guvernul meu”, dar nu l-a pus nimeni pe Ponta să prefere o candidatură riscantă la Preşedinţie, în loc să fi fost acum un prim-ministru de succes, cu un preşedinte, Crin Antonescu, care să-i fie aliat!

Oricum, în ambele situaţii care vor urma unei eventuale demisii, Victor Ponta ar ieşi din raza vizuală a adversarilor şi nu va mai fi ţinta lor permanentă! Dacă se va ambiţiona să rămînă premier, Ponta va cunoaşte cele mai mari umilinţe şi va trebui să le înghită pe toate, chiar dacă le merită sau nu!

Aşa cum este acum, Victor Ponta seamănă cu un hăituit care nu înţelege de ce toţi cîinii din cartier îl urmăresc şi vor să-i facă praf pantalonii, iar el, în loc să intre în curte şi să închidă uşa în urma lui, continuă să fugă pe străzi, în speranţa că javrele care-l urmăresc vor obosi înaintea lui!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.