Victor Ponta nu poate fi urmărit penal

Plenul Camerei Deputaţilor a respins marți începerea urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta pentru conflict de interese. Primul-ministrul a ajuns la Cameră în jurul orei 10.00. „Întodeauna am emoţii în faţa Parlamentului”, a spus Ponta înainte de a intra în plenul Camerei Deputaţilor.

Update: O procedură în premieră

Cu 231 voturi „pentru”, 120 voturi „contra”, deputaţii au APROBAT raportul Comisiei Juridice. Cum raportul Comisiei juridice a respins cererea DNA de aprobare a începerii urmăririi penale a lui Victor Ponta, în urma votului din plen, premierul nu poate fi urmărit penal pentru acuzaţiile de conflict de interese, acuzaţii pentru perioda mandatului de premier. S-a utilizat pentru PRIMA OARĂ această procedură. Valeriu Zgonea a invocat motivarea CCR în cazul Şova. Atenţie, dacă rezultatul votului ar fi fost invers, adică s-ar fi infirmat raportul comisiei juridice, de asemenea, NU era aprobată cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta. Dacă rezultatul votului ar fi fost invers, atunci Hotărîrea privind raportul comisiei urma să fie returnat la comisia juridică şi toată procedura se relua de la început. Trebuie să menţionăm că la Senat nu s-a procedat la fel în cazul celei de a doua votări în cazul Şova, deşi scrutinul a avut loc tot după publicarea motivării CCR. C.P. Tăriceanu nu a avut imaginaţia lui Valeriu Zgonea. Acolo s-a votat direct cererea DNA. Dacă Valeriu Zgonea are dreptate, atunci înseamnă că votul pentru Dan Şova a fost NECONTITUŢIONAL. Dacă Valeriu Zgonea nu a avut dreptate, atunci votul de astăzi este cu probleme

Update: Victor Ponta a luat cuvântul în aplauzele colegilor

„Cred că astăzi în faţă dv. trebuie dezbătute şi decise două situaţii extrem de importante. În primul rând, dv. trebuie să decideţi dacă tot ceea ce ţine de decizii politice pot să fie cenzurate de către o altă putere constituţională. În concret, numirea unui ministru se face în baza unei propuneri a partidului pe care îl reprezintă, în baza deciziei coaliţiei, în baza votului parlamentului şi în baza decretelor emise. Astăzi trebuie să decideţi dacă un reprezentat al altei puteri a statului paote să îi tragă la răspundere penală pe cei care iau o decizie politică comună”.

Update: Ludovic Orban, în plenul Camerei

„Decizia de azi va afecta percepţia cetăţeanului asupra parlamentului, va afecta imaginea României. Va face înconjurul lumii şi va fi urmărit de toate cancelariile lumii civilizate, de toţi partenerii noştri euroatlantici. Astăzi nu votăm ca parlamentari dacă Victor Ponta este sau nu vinovat. Nu avem noi căderea să hotărâm acest lucru, nu avem nici informaţiile necesare. Dacă va întreb câţi aţi văzut dosarul, 99% veţi răspunde că nu aţi văzut dosarul. Vă bazaţi pe informaţii trunchiate. Noi astăzi votăm pentru a stabili un lucru clar – dacă în România respectăm Constituţia şi anume că nimeni nu e mai presus de lege, nici măcar Victor Ponta, votăm dacă Parlamentul României susţine sau stabilirea dreptăţii de către puterea judecătorească, dacă obstrucţionează sau nu justiţia. Acesta este votul. La fel vă cer şi eu: nu votaţi politic, votaţi din considerente care ţin de apărarea democraţiei în România.

Dacă azi votaţi împotrivă, nu faceţi altceva decât să îi apăraţi pe cei adunaţi în jurul premierului! Majoritatea sunteţi oameni oneşti care nu aţi jefuit statul, care nu sunteţi implicaţi în acest sistem corupt! Nu deveniţi complici cu corupţia în România!

Dacă votaţi pentru începerea urmării penale, nu este afectat nici majoritatea parlamentară, iar în cazul în care premierul este suspendat, preşedintele numeşte interimar din guvernul vostrul. Nu va mai lăsaţi manipulaţi. Nimeni nu va împiedică să formaţi un guvern. Votaţi în favoarea justiţiei”.

Comisia juridică a dat, luni, un aviz negativ la cererea procurorilor de începere a urmăririi penale împotriva premierului, unde s-a votat cu 18 voturi „împotriva“ începerii urmăririi penale, 7 „pentru“ şi o abţinere.

DNA a început urmărirea penală pe numele premierului Victor Ponta pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul lui Dan Șova, fapte pe care premierul le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

De asemenea, procurorii au dispus continuarea urmăririi penale pe numele lui Ponta pentru conflict de interese, în calitate de premier, în legătură cu numirea lui Dan Șova în Guvern.

Vineri, 5 iunie, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Victor Ponta. Acesta răspuns, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, că numai parlamentul îi poate cere să demisioneze.

„…am fost numit în funcție de Parlamentul României și doar Parlamentul poate să mă demita! Cred că respectarea principiilor constituționale este esențială pentru societatea noastră și în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului și cetățenilor acestei țări! Asta ar însemna dictatură și cred că la peste 25 ani după 1989 ar fi o mare eroare pentru noi toți!””, a scris Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.