Victor Ponta plagiază acum replicile lui Traian Băsescu

Mai mulţi analişti au vorbit despre asemănarea dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu în ceea ce priveşte comportamentul faţă de adversarii politici. Nici unul, însă, nu a mers pînă la capăt cu analiza, aşa încît se cuvine ca acum, după terminarea alegerilor, să revenim asupra acestui subiect, cu atît mai mult cu cît putem să demonstrăm că asemănările merg şi mai departe, ajungînd pe terenul plagiatului, atît de drag premierului nostru. Oferim mai jos trei argumente.

I. Ultima ieşire publică a lui Victor Ponta a fost cea în care l-a etichetat pe ziaristul Rareş Bogdan ca fiind nici mai mult, nici mai puţin decît… ofiţer acoperit! Ne amintim cu toţii că, înainte de declanşarea campaniei electorale, Traian Băsescu a lansat această teză exact în ceea ce-l priveşte pe… Victor Ponta!

Este incredibil cum de nu şi-a dat seama Victor Ponta că această acuzaţie la adresa ziaristului de la Realitatea TV este îngrozitor de penibilă, căci ea nu este decît un plagiat după Traian Băsescu, care vine la foarte puţin timp după ce despre însuşi s-a spus acelaşi lucru.

În mod normal, Ponta ar fi trebuit să fugă ca dracul de tămîie ori de cîte ori ar mai fi venit vorba despre ofiţerii sub acoperire, căci, imediat, opinia publică şi-ar fi adus aminte de ceea ce-i spusese Traian Băsescu chiar lui. De remarcat că Ponta, făcînd astfel de acuzaţii la adresa lui Rareş Bogdan, ignoră prevederile legii, care, chiar în situaţia în care acest lucru ar fi adevărat, condamnă la închisoare demascarea unui ofiţer acoperit! Măcar Traian Băsescu a venit cu nişte acte normative din care s-ar fi putut deduce de unde a tras preşedintele concluzia că premierul ar fi fost ofiţer acoperit în vreme ce era şi procuror, lucru care ţinea de un conflict de interese, pe cînd Ponta a aruncat acuzaţia doar pentru a-l minimaliza pe gazetarul care dăduse pe post fotografiile din cluburile din Dubai şi Abu Dhabi.

Este cît se poate de clar că Ponta, speriat de moarte atunci cînd a fost acuzat că a fost ofiţer sub acoperire, n-a vrut altceva decît să facă şi el, cu un copy paste, la fel ca mentorul său!

II. Într-una din dezbaterile electorale în care s-a confruntat cu Klaus Iohannis, Victor Ponta l-a întrerupt pe adversarul său, cerîndu-i să nu mai fie atît de agresiv şi – atenţie! – să fie la fel de cuminte cum era cînd a venit în biroul său atunci cînd se punea problema numirii acestuia în funcţia de vicepremier! Şi această replică este tot un plagiat după Traian Băsescu! Şi în acest caz, ne amintim că Traian Băsescu a spus despre însuşi Victor Ponta că, atunci cînd vine la Cotroceni, este atît de slugarnic încît seamănă cu un… pisic!

Oricine a văzut asemănarea izbitoare a acestei replici cu cea primită chiar de către el din partea lui Traian Băsescu. Afectat, probabil, de duritatea vorbelor lui Traian Băsescu, Ponta a crezut de cuviinţă că poate s-o folosească, la rîndul său, împotriva adversarului din campania electorală ca pe o licenţă al cărei efect l-a simţit pe propria sa piele! Ca să nu fie considerată un plagiat, replica lui Ponta era, de fapt, aceasta: „Fiţi cuminte, domnule Iohannis, aşa cum eraţi la mine în birou, ca un pisic, aşa cum spunea despre mine Traian Băsescu”! Adică să conţină şi trimiterea la cel care anterior lansase expresia cuminţeniei pisiciste.

III. A treia situaţie pe care vrem s-o subliniem în acest context al plagierii lui Victor Ponta după Traian Băsescu se referă la comportamentul prim-ministrului faţă de aliaţii săi politici. Ne amintim că, în 2004, după cîştigarea alegerilor de către tandemul Băsescu-Tăriceanu, reprezentanţi ai Alianţei D.A., preşedintele a început războiul cu aliatul său. În scurt timp, acest război a dus la ruperea Alianţei şi la ieşirea de la guvernare a PDL.

Ei, bine, după acelaşi model, copiindu-l pe Traian Băsescu, Ponta a făcut acelaşi lucru. După ce a cîştigat alegerile din 2012 împreună cu Crin Antonescu în Alianţa USL, îndemnat de baronii din propriul partid, încălcînd protocolul semnat de PSD şi PNL, a făcut tot ce se putea pentru a rupe Alianţa USL şi a-l scoate din cursa prezidenţială pe Antonescu pentru a fi numit chiar el candidat la funcţia de preşedinte!

Acestea sînt doar trei dintre cele mai evidente fapte comise de Victor Ponta, în care l-a copiat la virgulă pe Traian Băsescu, fără ca, măcar o singură dată, să precizeze sursa de unde a preluat expresiile sau acţiunile sale. Aceste consideraţii nu fac altceva decît să readucă pe tapet plagiatul lui Victor Ponta în teza sa de doctorat. Premierul crede, aşa cum s-a şi exprimat, că Hotărîrea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar fi stabilit că nu a plagiat, de unde a tras concluzia că poate să plagieze în continuare, cînd, de fapt, acea hotărîre nu spunea decît că nu se poate stabili o responsabilitate… penală!

Nimeni n-a cîştigat pînă acum funcţia de şef al unei ţări, bazîndu-se pe plagiat, căci plagiatul este în continuare de actualitate, fiind peste tot în lume tot un furt intelectual, aşa cum este considerat din antichitate, pînă în zilele noastre. Doar nu era ca Victor Ponta să ridice plagiatul la nivelul unei virtuţi cîştigătoare!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.