Victor Ponta prezintă SCENARIILE POSIBILE după referendum

SURSA: REALITATEA.NET

Prim-ministrul României, Victor Ponta, invitat, luni seară, de la ora 21.30, la Realitatea TV, în cadrul emisiunii „Realitatea la raport”, a declarat că, dacă Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni după referendum, nu va putea coabita cu el şi că ar trebui să demisioneze cel care a fost invalidat de referendum.

Principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta:

Prelungirea referendumului înseamnă că e posibil ca acesta să nu se inchidă la ora 20.00, ci eventual la 22.00 sau 23.00. E vară , e foarte cald, e in interesul tuturor celor interesaţi de ce se intamplă in Romania să vină la vot. Votul se face pe baza CNP, in acest moment sunt 18 milioane cetăţeni cu drept de vot. Unde sunt ei? Cel puţin vreo 3 milioane sunt în Franţa şi Italia.

A fost o cerere a preşedintelui suspendat – nu ştiu cât de sinceră, dar am luat-o in serios-  să fie cât mai multe secţii de vot. Am reacţionat pozitiv. Nu ştiu dacă Băsescu se aştepta la acest răspuns. Vom face secţii suplimentare şi in străinătate si in ţară, în special acolo unde se petrec concediile.

Am exclus de la inceput ideea că la referendum e Traian Băsescu contra USL. Am avut in primăvară un astfel de crutin, scorul a fost categoric, 50 la 15. In acest referendum e un vot pentru sau impotriva lui Traian Băsescu. Depinde care va fi rata absenteismului. Dacă 9 milioane cetăţeni vor participa,atunci refrendumul e valid şi majoritatea va decide dacă pleacă sau nu Traian Băsescu.

Din punctul nostru de vedere sunt 3 scenarii: vin peste 9 milioane la vot, şi atunci Traian Băsescu va fi demis, pentru că majoritatea va vota pentru demitere. Al doilea – nu vin 9 milioane, dar majoritatea celor care vin votează pentru demitere, şi al treilea scenariu este varianta în care nu vin 9 milioane dar majoritatea celor care participă sunt impotriva demiterii.

Candidatul USL în septembrie la prezidenţiale sau când vor fi este Crin Antonescu.

Scenariul in care Băsescu e demis e cel mai bun pentru USL, al treilea- in care câştigă Băsescu, e cel mai bun pentru Traian Băsescu, Atunci noi categoric ne pierdem legitimitatea de a mai vorbi despre un USL vorbit de popor. Scenariul 3- e cel mai rău pentru România, vom avea un preşedinte ilegitim, contra unei majorităţi parlamentare şi autorităţi locale .Blocaj total. Nu ar fi altă soluţie decât acceptarea de către Băsescu a faptului că nu mai are legitimitate.

Dacă Băsescu se intoarce: Nu pot colabora cu el. Spre deosebire de Traian Băsescu, nu vreau să mint. Dl Băsescu a minţit, am avut 60 de zile în care am încercat să cooperăm. Am avut un ton rezervat (…) Vă spun adevărul, nu putem coabita. Cel invalidat de referendum trebuie să-şi dea demisia. Dar Băsescu nu va demisiona, vom sta până la alegeri. I-am propus eu lucrul ăsta- să demisionăm amândoi, ca o soluţie de deblocare a situaţiei politice.

Din punctul meu de vedere, nu cred că Crin Antonescu a făcut un pariu riscant (n.r. că va părăsi scena politică dacă refrendumul îl validează pe Traian Băsescu), ci unul corect. Nu ştiu ce va face. În ianuarie 2011, când am început impreună cu Crin Antonescu proiectul numit USL, l-am inceput cu cea mai bună credinţă, după un an şi jumătate eu sunt premier, Crin Antonescu e la Cotroceni. Nu am, după un an şi jumătate, niciun motiv să spun că acest tandem trebuie să se intreruptă in vreun fel sau altul. Nici vorbă.

Mi-e clar că domnul Băsescu îşi va indemna informal susţinătorii să nu vină la vot, şi implicit, diferenţa va fi uriaşă, pentru că dacă vor veni la vot doar cei care vor să il demită va fi 90 la 10. Cum mai poţi să fii preşedinte?

Să fii preşedinte împotriva unei majorităţi largi, a unei majorităţi parlamentare, a Guvernului şi a unei majorităţi parlamentare, asta nu a mai văzut nimeni.

Eu şi Crin Antonescu l-am adus pe Traian Băsescu în faţa judecăţii poporului, nu puteam să-l judecăm noi. Eu cred că într-un moment decisiv pentru viitorul nostru – câţiva ani de acum incolo vom merge pe o viată politică şi socială definită de ce se intamplă pe 29 iulie – vor veni 9 milioane de oameni la vot.

Dacă Băsescu va câştiga referendumul, sunt convins că Crin Antonescu va demisiona.

Cine a scris articolul din Le Monde ori a fost plătit ca să scrie, ori habar nu are despre ce se intâmplă în România. Am auzit că snt tancuri pe străzi, că arestăm judecători. Să le fie ruşine celor din Bucureşti care au trimis aceste mesaje. Se profită cumva de ignoranţa referitoare la România.

PPE a avut o mare problemă cu Ungaria şi Viktor Orban şi incearcă acum să plătească social-democraţilor- aveţi şi voi. E clar că noi nu am fost pregătiţi pentru un atac de asemenea anvergură pe plan extern. Tactic, bravo lor celor de la PDL, dar afectează România … În discuţiile de la Bruxelles i-am spus preşedintelui Barosso – care sunt punctele pe care le consideraţi criticabile. El a spus , constructiv, avem 11 intrebări. Nu a fost o somaţie. Eu am răspuns vineri intr-un draft la aceste 10 puncte, azi am răspuns şi oficial, am vorbit la telefon cu Barosso in urmă cu o oră. Pe fond, lucrurile s+au lămurit. Pe bătălia de imagine, ne va lua foarte mult timp să reparăm.

Eu nu am dorit însă să arăt în străinătate aceste lucruri, cum face acum Băsescu, deoarece refuz să trăiesc într-o ţară fanariotă în care problemele sunt rezolvate mergând la Înalta Poartă.

România a fost făcută un exemplu de dat.Europarlamentarii PSD şi PNL: Toţi colegii europarlamentari au făcut ceea ce puteau să facă. Inevitabil însă, ei sunt acuzaţi de parti-pris.
Aţi auzit pe cineva din Europa care să fie indignat când s-a furat votul pe legea pensiilor în Camera Deputaţilor? N-am vrut să urlăm în Europa, nu cred în teoria că te duci la Înalta Poartă. Refuz să mai trăiesc într-o ţară fanariotă, nu voi face lucrul ăsta niciodată.

Merg la Chişinău ca să semnăm în sfârşit proiectul pentru gazoduct. Asta înseamnă că vor avea conexiune, energie electrică şi gaz cu România. Dacă cei de la PDL vor să mă huiduie la Chişinău, n-au decât. N-aş trimite pesedişti la Paris sau Bruxelles să îl huiduie pe Băsescu când ajunge acolo.

Am avut o discuţie cu Barosso şi pe baza acelei discuţii şi a unui „Non-Paper”(document neangajant în relaţiile diplomatice -n.r.), am trimis cele 11 precizări. Primul punct se referea la legea referendumului – aceasta a fost promulgată în această seară de preşedintele Crin Antonescu. Al doilea- la atribuţiile Curţii Constituţionale privind controlul asupra hotărârilor Parlamentului. Mi-a plăcut decizia Curţii. O altă întrebare a fost un moment destul de neplăcut- de ce nu publicăm în Monitorul Oficial deciziile Curţii Constituţionale, care erau afirmaţiile lui Cezar Preda şi ale domnului Ungureanu.. Eu am scos comunicatul. Barosso a spus: înseamnă că e în regulă.

Decizia luată cu greu astăzi de mine şi de Crin Antonescu o consider nedreaptă, dar necesară pentru ţară.

Sunt pro-european convins, cred că viitorul României e în UE şi la standarde europene. Cred că nu s-a întâmplat niciodată în Europa, e prima dată, ca un atac atât de masiv să vină din interiorul unei ţări împotriva acelei ţări.

Despre aparatura STS de la sediul de campanie al preşedintelui: Preşedintele suspendat nu are niciun alt drept faţă de un cetăţean normal. Preşedintele, dacă va fi demis, îşi va pierde şi locuinţa. Cred că va fi foarte dezamăgit. Eu ştiu cum arăta vila pe care şi-a pregătit-o.

Eu sunt sigur că verdictul de plagiat va fi pozitiv pentru mine. Nu am făcut niciodată caz, nu m-am folosit de acest titlu. Am respectat standardele din 99. Acum nu respectă standardele.

Am declarat că îmi asum responsabilitatea pentru faptele mele. Nu am spus eu cuvântul demisie. Am vorbit în engleză, nu în spaniolă, şi cu un fost bursier al ICR, era normal să nu ne înţelegem. Mai bine vorbeam în rusă.

Ştiu că vor urma alte atacuri mai grele, asta cu plagiatul e nimica toată. Ştiu ce mi se pregăteşte, dar nu o să-i răspund lui Traian Băsescu. Că am omorât oameni, am violat. Eu nu am apărut în viaţa publică in urmă cu o lună, am fost ministru, sunt lider al PSD de doi ani.

Şi aflati în ultima lună de toate relele pe care le-am făcut. Băsescu e un securist, metodele lui securiste îl vor face să piardă la referendum.

Eu voi merge la referendum şi voi vota pentru demitere. Îmi doresc să trăiesc într-o ţară în care metodele lui Băsescu de a conduce- şantaj, ameninţări, dosare să nu mai fie principalele metode de guvernare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.