Victor Ponta schimbă doar modificarea

Valul schimbărilor pornite de înfrângerea lui Victor Ponta la prezidenţiale de abia începe. Arogantul nostru premier a coborât tonul, a început să vorbească mai spăsit, să o lase baltă cu lecţiile date tuturor, ba chiar să-i pară rău. Ofiţeraşul nostru cel viteaz, obraznic şi îngâmfat a jucat binişor rolul spăsitului public. La actorie, chiar s-a întristat frumos. În primele săptămâni după înfrângere, Victor Ponta era la un pas să redevină credibil. Prima probă adevărată a fost nu spăsirea mieunată de pe micile ecrane, ci reformarea PSD-ului. Prin gura lui Liviu Dragnea, am fost anunţaţi că urmează o ”reformare profundă PSD-ului”, care operaţiune va face din partidul lui Ion Iliescu ”cel mai modern partid din România”. Suna frumos, promiţător şi, pentru unii dintre baroni, chiar ameninţător. Numai că bietul Dragnea ori nu ştie ce înseamnă profund, ori îşi imaginează că orice modificare de regulă, de cutumă sau pur şi simplu orice schimbare de oameni este tot una cu ”o schimbare profundă”. De bună seamă, el nu şi-a dat seama că ”o schimbare profundă în PSD” nu se poate fără măturarea sa şi a preşedintelui, cei care au fost la volanul unui şir de eşecuri, încheiat cu 16 noiembrie. În acelaşi timp, Liviu Dragnea nu şi-a imaginat că schimbarea profundă din PSD vine şi cu dezvăluirea legăturilor sale din dosarul Bica şi Cocoş.

Schimbarea profundă a PSD-ului ar fi putut să însemne renunţarea la încropelile din guvernul Ponta de până acum, iar nu continuarea acestora cu alte încropeli numite tot schimbare profundă. Cu alte cuvinte, PSD-ul renunţă la guvernul încropit în stilul celor mai banditeşti împărţiri ale prăzii, adică o împărţire pe hălci până la satisfacerea pretenţiilor tuturor celor care au participat la vânătoare. Aşa au fost separate Economia de Energie şi Transporturile de Marile Proiecte, Bugetul de Finanţe, Cercetarea de Educaţie şi Mediul de Ape şi Păduri. Acum ne dăm seama că ar trebui să ne bucurăm că USL-ul n-a cuprins mai multe partide liliputane ca Partidul Conservator, că Ghiţă şi Vanghelie n-au avut şi ei partide sau televiziuni separate, că ne-am fi trezit cu un guvern de 35-40 de ministere. Şi de la ele, după eşec, Victor Ponta şi Liviu Dragnea ne-ar fi tras alte schimbări ”şi mai profunde”.

România nu mai are nevoie de bezmeticul actor Bogdan Stanoevici care să gestioneze ce n-a priceput. Acest june trecut de prin telenovele nici n-a înţeles de ce-a ajuns ministru, ce fonduri destinate câştigării comunităţilor româneşti din străinătate de partea puterii a tutelat şi nici de ce a fost dat afară din guvern. La fel şi cu Dan Şova, lătrăul de pe lângă Victor Ponta care s-a străduit să-şi arate trăsăturile de nulitate politcă şi la Marile Proiecte, şi la Transporturi şi care se vedea şi preşedinte de partid şi cine mai ştie ce. Lucrurile sunt valabile şi pentru alţi câţiva căzuţi din Lună în Guvernul României din anul de necazuri şi eşecuri 2014.

Mărturisesc că după primele mieunături sfioase ale lui Victor Ponta mă aşteptam ca el să fi înţeles mai multe din înfrângere. Că s-a bazat pe impostori în organizare şi în comunicare, că prostiile sale cu unirea românilor pe care i-a dezbinat cu mai toate prilejurile nu mai ţine, că promisiunile sale cu 100 de lei în plus n-au fost decât reţete tembele furnizate de nişte mediocri. În fapt, Victor Ponta ar fi trebuit să înţeleagă că milioanele de alegători împotriva sa vin din izolarea sa de realitate, din lipsă de comunicare cu necazurile oamenilor, din filtrarea situaţiei din România prin gândirea unor îmbuibaţi de stânga, gen Rovana Plumb, Gabriela Vrânceanu Firea, Liviu Dragnea şi ceilalţi care l-au înconjurat. Şi că o schimbare profundă în PSD nu înseamnă alt post pentru Darius Vâlcov şi o altă frizură pentru cele două madame ocoşe şi un minister în plus pentru cele două televiziuni ale lui Dan Voiculescu, cele care l-au ajutat din plin la creşterea antipatiei publice în timpul campaniei electorale. Credeam că Victor Ponta şi familia sa pricep unde au greşit şi se redresează. Nu mai ţin tâmpiţi în preajmă, nu mai oferă sinecuri, nu mai fredonează lozinci tembele şi se apucă de treabă. Propun un guvern solid, care să taie pofta de guvernare a unei formule PDL-PNL, limitează influenţa baronilor şi susţin despăducherea instituţiilor publice. Nici vorbă!Acum se vede că Victor Ponta n-a învăţat nimic din guvernarea de până acum şi nici din înfrângerea la prezidenţiale. Continuă cu încropirea guvernului, se încăpăţânează să o ţină langa cu alte figuri gen Ioana Petrescu şi Bogdan Stanoevici şi pare convins că poate redresa situaţia cu neica nimeni şi cu sprijinul extrem de inteligent şi de profesional al partidelor Conservator şi UNPR.

Nu intenţionez să memorez numele nou-veniţilor, trecători şi ei prin guvern ca şi cei care au plecat, unii dintre ei fără să fi fost văzuţi de cineva nici măcar la fereastră. Problema este alta. Victor Ponta s-a prefăcut că schimbă ceva. N-a schimbat decât modificarea, dovedind că potenţialul său de premier este pe undeva pe aici, prin ce a fost până acum. Mai mult nu poate şi nu are de unde şi nici cu cine. Nici oameni, nici idei, nici cuprindere.

Ultima sa şansă de redresare după înfrângerea la prezidenţiale se fumează cu acest guvern şi cu câteva măsuri care cârpesc lucrurile pe ici pe colo, prin părţile neesenţiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.