Victor Ponta sfidează din nou diaspora

Viitorul ministru pentru diaspora este promotor al pomenilor electorale şi un adversar al votului prin corespondenţă. Ce spunea Adrian Anghel pe 25 februarie a.c. şi ce susţinea pe 19 noiembrie a.c.

Pomenile electorale îmi convin”

Prin alegerea senatorului PSD Adrian Anghel pentru funcţia de ministru al relaţiilor cu românii de pretutindeni, Victor Ponta dă o nouă lovitură românilor din diaspora. Adrian Anghel are toate „calităţile” „cerute” de fişa postului conform strategiilor PSD. Este un înverşunat adversar al votului prin corespondenţă şi un înfocat suporter al pomenilor electorale. B1 TV a descoperit un interviu dat în urmă cu ceva timp unui post românesc de televiziune din Chicago, unde Adrian Anghel face apologia pomenilor electorale. Care, culmea, i se par normale senatorului PSD-ist (Adrian Anghel a fost ales în colegiul 2 Senat, diaspora – colegiu care acoperă America de Sud, America de Nord şi Centrală, Africa şi o mare parte din Asia).

Problemele cu pomenile electorale – mie aceasta chestiune vă spun că îmi convine. Aş vrea să avem pomeni electorale în fiecare lună (…) Orice face guvernul Ponta cineva îl leagă de nişte alegeri. Că au fost alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare, referendum, orice legăm de asta. Dacă ar fi să nu mai dăm nimic oamenilor din România nu am da pentru că, domnule, peste 6 luni avem alegeri – nu mai dăm nimic acum. Domnule, dar de ce? Hai să dăm pomeni electorale şi să intrăm în normalitate”, a declarat Adrian Anghel în interviul respectiv.

Adrian Anghel vs Adrian Anghel?

Pe 25 februarie 2014, senatorul Adrian Anghel vota împotriva iniţiativei legislative privind votul prin corespondenţă pentru românii din diaspora. (Respectiva iniţiativă legislativă i-a aparţinut lui Eugen Tomac şi prezenta neajunsuri la capitolul securitate a votului. În mor normal ea nu trebuia respinsă, ci retrimisă la comisiile de specialitate pentru a fi „reparată” – n.a.). Anghel nu doar că a votat împotrivă, dar la dezbaterile generale a lăsat să se înţeleagă că votul în diaspora este inutil în anumite zone din cauza prezenţei reduse la urne. La numai 3 zile după turul II al alegerilor prezidenţiale, ca un veritabil cameleon, Adrian Anghel a dat-o la întors pozând în mare susţinător al votului prin corespondenţă, având şi o declaraţie politică în acest sens. Vi-l prezentăm pe Adrian Anghel în cele două ipostaze, publicând fragmente din stenogramele Senatului

Adrian Anghel în februarie 2014

Domnul Ioan Chelaru:

Dacă am deschis discuţia pe diaspora, domnule senator Anghel, vă rog, microfonul 3.

Domnul Adrian Anghel:

Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Vreau să vă reamintesc un singur lucru apropo de aceşti votanţi. În Saint Louis, Statele Unite ale Americii, unde s-au consumat o grămadă de bani, au fost, din câteva zeci de mii de români prezenţi în acel oraş, 16 voturi. În Chicago, din 200.000 de locuitori români, au fost prezenţi 300 de votanţi în patru secţii. Vreau să vă mai spun un lucru. A te deplasa în Chicago, de la o secţie de votare la cealaltă, durează nu mai mult decât se face de la Otopeni până în centru. Mulţumesc (Stenogramă plen Senat 25 februarie 2014)

Adrian Anghel în noiembrie 2014

Declaraţia politică se intitulează „Iniţiativă – vot prin corespondenţă”.

Stimaţi colegi,

În calitate de reprezentanţi ai românilor, trebuie să ne unim forţele astfel încât să demonstrăm că suntem alături de românii din întreaga lume. În primul rând, doresc să salut eforturile românilor care au demonstrat în aceste zile, prin stăruinţa lor de a aştepta atât de multe ore ca să voteze, să îşi exercite dreptul constituţional, că, deşi sunt departe de ţară, nu au uitat nicio clipă de unde au plecat şi care este ţara lor. Astfel, legislaţia românească trebuie să se adapteze la noile schimbări ale dorinţelor cetăţenilor

pe care trebuie să îi protejeze şi să le garanteze drepturile. Suveranitatea naţională aparţine poporului şi prin această calitate se bucură de drepturi şi libertăţi democratice, drepturi care sunt proclamate şi garantate în exercitarea lor efectivă. Acesta este motivul pentru care voi iniţia în cel mai scurt timp un proiect de lege privind votul prin corespondenţă şi doresc, stimaţi colegi, ca încă de pe acum să colaborăm, atât la nivel parlamentar, cât şi guvernamental, astfel încât să găsim cele mai bune soluţii. Cetăţenii români din diaspora trebuie să aibă posibilitatea să voteze în condiţii civilizate, fiind asigurate, în acelaşi timp, secretul şi siguranţa votului.

Vă mulţumesc şi vă invit la discuţii pe marginea acestui subiect, pentru găsirea celor mai bune soluţii. Cred cu tărie că este responsabilitatea noastră majoră să facem ceea ce este mai bine pentru oamenii pe care îi reprezentăm, pentru cetăţenii acestei ţări, pentru România. (Stenogramă plen Senat 19 noiembrie 2014)

A pierdut în Chicago deşi a locuit 15 ani acolo

Intervenţia din plen din 25 februarie îl reprezintă pe adevăratul Adrian Anghel. Ca şi restul PSD, nici el nu agreează votul prin corespondenţă şi nici o prezenţă masivă la urne a românilor din diaspora. Pentru că el ştie că românii de peste hotare, în special cei din statele puternic dezvoltate economic, nu votează PSD. De ce s-a răsucit acum Adrian Anghel este uşor de explicat. A „capitulat” de formă în faţa uriaşului val de dezaprobare legat de modul în care au fost trataţi românii din străinătate. A ales varianta „fă-te frate cu dracu’ până treci puntea”.

Adrian Anghel nu a prezentat deloc întâmplător, pe 25 februarie, datele privind prezenţa la urne în Chicago şi în St. Louis. Deşi a câştigat Colegiul 2 Senat Diaspora la parlamentarele din 2012, în SUA, Anghel a pierdut în faţa contracandidatului de la ARD. Mai mult, în niciuna dintre cele 4 secţii de votare din Chicago el nu a ieşit pe primul loc, deşi cu mai mulţi ani în urmă a locuit 15 ani în această metropolă. Într-adevăr, la parlamentarele din 2012, prezenţa nu a fost una ridicată în cele 4 secţii de votare din Chicago: 58 – S1, 122 – S2, 41 – S3, 113 – S4. Este adevărat, oferta partidelor a fost una mai mult decât modestă. Adrian Anghel, Eugen Rovenţa, Doru Ilioi sau Dorel Sângeorzan erau nume care nu spuneau mare lucru comunităţilor din SUA. Dar în 2009, în turul II la prezidenţiale, prezenţa la urne a fost triplă la S1 şi S4 şi dublă la S2 şi S3. Prezidenţialele din 2014 l-au infirmat din nou pe Adrian Anghel, în S1 votând 773 de alegători şi în S2 un număr de 2.151 alegători. (S3 şi S4 au fost desfiinţate).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.