Victoria conservatorilor britanici, o victorie contra federalizării UE

Partidul Conservator al lui David Cameron a obţinut o majoritate neaşteptată de 331 (din 650) de locuri în Camera Comunelor (anume 11.334.920 voturi), în urma alegerilor de joi, 7 mai 2015, din Regatul Unit al Marii Britanii. Surpriza a fost foarte mare (un adevărat tsunami) deoarece exit-poll-urile arătaseră altceva. Prezenţa la vot a fost de 66,1 %!

David Cameron a declarat imediat că va conduce un guvern pentru “o naţiune” şi va face “Marea Britanie mai mare”. “Relaţia Regatului Unit cu Uniunea Europeană (UE) se va schimba.” (“UK relationship with EU will change”) . “Vom proteja afacerile de reglementările UE”(“We shall protect business from EU regulations”).

Partidul Conservator (The Conservative Party) a luat naştere în 1834 din tories (Tory Party), care exista din anul 1678. Pentru aproape jumătate din secolul 20, Marea Britanie a fost condusă de Primi Miniştri conservatori, printre care Winston Churchill şi Margaret Thatcher.

În fosta legislatură, Partidul Conservator al lui David Cameron a fost cel mai mare partid din Parlamentul britanic: 306/650 (acum 331/650) locuri în Camera Comunelor şi 217/724 locuri în Camera Lorzilor (în Camera Lorzilor nu au loc alegeri, locurile se moştenesc sau se numesc de către Regină!). El a condus Regatul Unit împreună cu Partidul Liberal Democrat al lui Nick Clegg, care a suferit un mare eşec în aceste alegeri (doar 8 locuri în Camera Comunelor) – ceea ce a determinat demisia domnului Clegg. Alţi doi şefi de partide, Ed Miliband (Partidului Laburist) şi Nigel Farage (Partidului UKIP) şi-au dat demisia în urma rezultatelor slabe obţinute.

Victoria Partidului Conservator în alegeri asigură lui David Cameron poziţia de Prim Ministru în continuare. Aşa cum remarca Richard Quest la CNN, “David Cameron este singurul lider din Europa care a fost reales după recesiune, toţi ceilalţi au plecat; este astfel mandatat să renegocieze poziţia Marii Britanii în cadrul UE”. Să amintim aici că David Cameron a promis britanicilor încă de anul trecut un referendum în 2017 pentru eventuala ieşire a Regatului Unit din UE, dacă UE nu se reformează în direcţia dorită.

Să mai amintim că Partidul Conservator al lui David Cameron a ieşit în 2009 din PPE (Partidul Popular European) pentru a fonda, în iunie 2009, împreună cu nişte partide mici din Republica Cehă şi din Polonia, un nou grup politic în Parlamentul European: grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (CRE) (European Conservatives and Reformists (ECR) group). Grupul CRE crede într-o UE a unor naţiuni independente, care lucrează împreună pentru avantaje mutuale, dar păstrându-şi fiecare identitatea şi integritatea proprie.

Acum, ţările membre ale grupului CRE sunt în număr de 16 (Armenia, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Insulele Faroe, Regatul Unit, Georgia, Croaţia, Islanda, Lituania, Luxenburg, Letonia, Polonia, România, Republica Slovacă, Turcia), iar partenerii regionali sunt Australia, Canada, Maroc, Noua Zeelanda, SUA. Din partea României, Partidul Noua Republică (PNR) al lui Mihail Neamţu (înfiinţat în 2011) a aderat la grupul CRE în 2013. CRE este deja, în prezent, cel de-al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, fiind compus din 70/ 751 de eurodeputați din 15/28 state membre ale UE.

Liderul Grupului CRE, Syed Kamall, a scris pe site-ul grupului:
“David Cameron a făcut campanie pe o platformă a reformei în UE şi el are clar un mandat să continue acest lucru. Grupul CRE va lucra împreuna cu el şi cu echipa lui, deoarece ei urmăresc nu doar binele pentru Marea Britanie, ci şi o UE deschisă şi eurorealistă, mai flexibilă, care va asigura un viitor mai bun pentru toţi membrii săi.” (“David Cameron campaigned on a platform of reform in the EU and he clearly has a mandate to pursue this. The ECR Group will work closely with him and his team as they seek not just a better deal for Britain but a more flexible, open and eurorealist EU that will deliver a better deal for all of its Members.”)

Preşedintele Alianţei CRE (ACRE), Jan Zahradil, a felicitat Conservatorii pentru victoria lor, afirmând: “Aceasta victorie electorală neaştepatată pentru Conservatori este nu numai un mare success pentru partid şi liderul său David Cameron – este de asemenea o victorie pentru toţi aceia care în toată Europa cer o reformă reală, profundă a UE, a modelului federal centralizat de acum, către o structură orientată către statele-naţiune , mai flexibilă. Vocile lor nu mai pot fi ignorate la Bruxelles. “( “This outstanding electoral victory for Conservatives is not only a great success for the party and its leader David Cameron – it is also a victory for all those, who throughout Europe call for real, genuine EU reform of today’s centralised federal model to a more flexible, nation-state oriented structure. Their voices can no longer be ignored by Brussels.“)

Pe scurt, grupul CRE promovează o “Europă mai bună” (a “Better Europe”) , o UE non-federală, contra curentului majoritar (pentru moment!) din UE care promovează o UE tot mai integrată (“More Europe”), o UE federală!

Să amintim, în încheiere, că şi generalul Charles de Gaulle dorea: „O Europă unită a cooperării statelor membre, dar nu o federaţie în care să dispară identitatea popoarelor componente”.

În concluzie, dacă suntem conştienţi că o UE federală (după modelul SUA) ar duce la pierderea independenţei României (că suveranitatea este deja pierdută) şi dacă nu dorim acest lucru, atunci ar trebui să ne bucure victoria de azi a conservatorilor britanici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dr. Afrodita Iorgulescu 43 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.