Victoria lui Iohannis nu este victoria lui Traian Băsescu

Abia se conturase victoria lui Iohannis în faţa lui Victor Ponta, că vocile cele mai imunde din presă s-au repezit să-şi aroge meritele, uitînd fie că au susţinut-o pe Elena Udrea, fie pe Monica Macovei în această campanie. Acesta mi se pare un risc major care stă în faţa noului preşedinte al României, acela de a se trezi pe neaşteptate captiv într-o ecuaţie a imposturii.

În fruntea acestui cor s-a instalat – cine altul? – „acoperitul” Robert Turcescu, fiind talonat de toată armata propagandistică de sub comanda lui Traian Băsescu, un grup care va încerca în perioada următoare să-şi legitimeze disponibilitatea de a fi pentru Klaus Iohannis ceea ce erau în epoca marinarului. În faţa acestui pericol mortal, care-l poate face pe noul preşedinte succesorul lui Băsescu, Iohannis trebuie să pună piciorul în prag şi să dea semnalul că a înţeles că a obţinut victoria din partea unei majorităţi formidabile, constituită din românii care au dorit, pe de o parte, să scape de regimul Băsescu, iar, pe de altă parte, să împiedice revenirea la puterea absolută a PSD!

Rezultatele oficiale arată clar acest lucru. Traian Băsescu a obţinut cele 5 procente ale Elenei Udrea, nimic mai mult. PNL şi PDL au obţinut cele 30 de procente din primul tur, nimic mai mult. Fără a nega rolul activiştilor ACL, trebuie înţeles votul din turul doi, în care o masă ce părea inertă, a celor care nu şi-au găsit vreo motivaţie pentru a se prezenta la urne acum două săptămîni, a reacţionat faţă de umilinţa la care au fost supuşi cei din diaspora şi faţă de aroganţa lui Victor Ponta. Această masă a fost cea care a repus în drepturi rolul cetăţeanului simplu, neangajat politic, care a văzut în Klaus Iohannis simbolul seriozităţii şi al bunului-simţ. Cei care au obiecţii se pot uita pe harta electorală din cele două tururi, unde pot vedea modificările semnificative din Moldova sau Muntenia: se observă că votul membrilor şi simpatizanţilor din primul tur a fost dat peste cap de adevăratul vot popular!

Klaus Iohannis trebuie să pună piciorul în prag de pe acum şi să refuze să ia lumină de la Traian Băsescu, de la Monica Macovei sau de la Elena Udrea, dar şi de la cei care au încercat să-i forţeze mîna pentru a spune că, în 2012, în România a avut loc o lovitură de stat. Iohannis este acum preşedintele tuturor românilor, nu al ACL. Rolul său politic s-a încheiat în noaptea de duminică şi va trebui să reziste şi să nu transfere acum o parte din puterea cucerită (alături de ACL) către Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu sau colegii săi din PNL. Presiunile vor fi uriaşe în zilele următoare, iar Iohannis trebuie să-i lase pe toţi în pace pentru a-şi rezolva singuri majorităţile parlamentare pe cale democratică.

Iohannis are toate datele necesare pentru a fi acel preşedinte care nu se implică în viaţa partidelor şi dacă va refuza să fie ca Traian Băsescu are şansa de a rămîne în fruntea ţării chiar dacă toată clasa politică îi va fi ostilă, căci are în spate de pe acum o forţă cu care nici un partid nu se poate lăuda!

Este cunoscut faptul că Dan Voiculescu şi Hrebenciuc aveau tot interesul să cîştige Ponta, în speranţa obţinerii libertăţii, dar şi în partea cealaltă, în frunte cu Traian Băsescu, sînt mulţi care vor acelaşi lucru odată cu victoria lui Iohannis. Noul preşedinte trebuie să se ţină departe de aceste interese personale sau de partid şi să fie altceva decît doresc de la el politicienii.

Este o provocare uriaşă pentru Klaus Iohannis, care, după ce le va mulţumi tuturor pentru sprijinul acordat în aceste alegeri, trebuie să dea lumii semnalul că ţara aceasta are un preşedinte care reprezintă doar intersul naţional! Vorba neamţului: ein Mann, ein Wort!

În ceea ce-l priveşte pe Victor Ponta, ar fi fost bine să ia în seamă avertismentul pe care i l-am transmis într-un editorial publicat în cotidianul.ro în 27 decembrie 2013, în care îl avertizam prieteneşte că: „dacă va pierde alegerile prezidenţiale, Ponta poate să-şi ia adio de la viaţa politică!”, ori ceea ce scriam noi în august a.c.: „Cu o minimă imaginaţie, Ponta ar trebui să vadă în viitor şi să-şi pună întrebarea: oare cum mă va vedea lumea atunci cînd se va sătura de mine, aşa cum s-a săturat şi de Iliescu, de Năstase sau de Băsescu? E un exerciţiu cît se poate de igienic şi, dacă nu-l face acum, imediat, renunţînd la mîrşava lui Ordonanţă, s-ar putea ca încă de la aceste alegeri să înveţe un lucru simplu: ipocrizia cu care vrei să-ţi păcăleşti semenii te va lovi în creştetul capului cînd îţi este lumea mai dragă”!

Ortodoxul Ponta nu a înţeles că trufia este cel mai mare păcat şi că definiţia trufiei nu se referă la bucuria de a constata că eşti cineva, ci la dispreţul faţă de cel din faţa ta. Lecţia aceasta ar fi putut s-o înveţe de la luteranul Klaus Iohannis, căci smerenia este o valoare a întregului creştinism!

P.S. Jos pălăria în faţa doamnei Iohannis, care, a doua zi după victoria soţului, s-a dus pe jos la şcoală pentru a-şi ţine orele de engleză! Dacă va rămîne la Sibiu pînă la sfîrşitul acestui an şcolar, se va alege cu o preţuire ale cărei carate nu le va putea stabili nici un bijutier.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.