Victoria Nuland, atac la cei doi premieri Victor (Ponta şi Orban) din Europa de Est

Victoria Nuland, subsecretar de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, a lansat joi un atac extrem de dur la adresa unor lideri politici din Europa Centrală, fără a-i numi, oficialul american acuzându-i că, în timp ce noaptea dorm liniştiţi sub pătura NATO, ziua oprimă presa şi societatea civilă, protejează parlamentarii corupţi de anchete şi nu ţin cont de Parlament când interesul o cere sau vorbesc de democraţie neliberală. Discursul integral al Victoriei Nuland, aici.

Deşi nu a numit liderii respectivi, indicaţiile Victoriei Nuland duc către Viktor Orban, premierul Ungariei şi Victor Ponta, premierul Romaniei. Este o situaţie delicată pentru Victor Ponta, având în vedere că acesta abia s-a întors dintr-o vizită în SUA, în timpul căreia a discutat chiar cu Nuland despre consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Oficialii maghiari nu neagă că Nuland s-a referit la Viktor Orban, în timp ce PSD arată că Nuland nu s-ar fi referit deloc la Ponta.

Nuland, despre „protejarea oficialilor corupţi de la urmărirea penală; ignorarea Parlamentulului când vă este convenabil”

Nuland a arătat că „în întreaga regiune, cancerul regresului democratic şi corupţia ameninţă visul urmărit de atât de mulţi oameni care au luptat pentru el în 1989. Avem lideri politici din Europa Centrală care profită de avantajele de membri NATO şi UE, găsim liderii din regiune, care par să fi uitat de valorile pe care se bazează aceste instituţii”.

Discursul subsecterarului de stat americat continuă astfel: „I-am întreba pe aceşti lideri: Cum puteţi să dormiţi dumneavoastră sub pătura articolului 5 al NATO în timp ce vorbiţi deschis despre „democraţie neliberală”, teorie împinsă până la ultranaţionalism; restricţionarea presei libere sau demonizarea societatii civile?”, cu o referire limpede la suituatia din Ungaria.

Însă Nuland continuă: “Aş întreba acelaşi lucru despre protejarea oficialilor corupţi de la urmărirea penală; ignorarea Parlamentulului când vă este convenabil sau protejarea afacerilor murdare care cresc dependenţa ţărilor dumneavostră de o sursă de energie străină, în ciuda politicilor declarat liberale”, iar aici Nuland se referă la situaţia din România, atât timp cât în Ungaria nu au fost semnalate cazuri flagrante de “protejare a oficialilor corupţi”.

Consilierul lui Traian Băsescu a asistat la discurs

Că Victoria Nuland s-a referit în discursul său la România şi Ungaria stă dovadă şi faptul că în sala de conferinţe se aflau consilierul prezidenţial Iulian Fota, din partea României, şi preşedintele comisiei de politică externă din Parlamentul Ungariei, Zsolt Nemeth. Cuvântul de deschidere a aparţinut Victoriei Nuland, urmată de ministrul de Externe slovac Miroslaw Lajcak (numit „Miro” în discusrul lui Nuland), iar apoi, fără vreo pauză, a urmat panelul 1 al conferinţei, la care au participat oficialii din România şi Ungaria.

Ponta şi Şova arată sepre Ungaria şi nu sufla o vorba despre protejarea oficialilor corupţi

„Cred că şi preşedintele Barack Obama, şi doamna subsecretar Nuland au o poziţie publică deja extrem de critică vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în ţara vecină, faţă de Ungaria, şi cred că dumneavoastră azi, fiind chiar în România şi chiar la Bucureşti, dacă nu mă înşel, domnul Orban, aveţi ocazia să-l întrebaţi. Eu, ca prim-ministru al României, nu vreau sau nu pot să comentez în public uitându-mă peste graniţă la alţii”, a răspuns Ponta la solicitarea presei de a comenta declaraţia subsecretarului de stat american Victoria Nuland, potrivit MEDIAFAX.

Purtărorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, susţine într-un comunicat de presă că subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, ”s-a referit, în mod evident, la situaţia din Ungaria, la acţiunile lui Viktor Orban, prietenul lui Traian Băsescu”.

Dan Şova subliniază încă o dată derapajele antidemocratice ale regimului Orban, însă nu suflă o vorbă despre referirile lui Nuland la „protejarea oficialilor corupţi de la urmărirea penală; ignorarea Parlamentulului când vă este convenabil”.

”Afirmaţiile doamnei Victoria Nuland sunt cât se poate de clare. Vorbim despre probleme la care au reacţionat, în trecut, şi instituţiile europene. Toţi partenerii noştri europeni şi nord-atlantici ştiu că Viktor Orban, prietenul lui Traian Băsescu, are un comportament despotic – Orban a redus libertatea presei şi a instituţiilor din ţara vecină, Orban a promovat o politică inacceptabilă pentru un stat membru al UE şi NATO. Mai mult, zilele trecute Ungaria a sistat exporturile de gaze către Ucraina, deşi UE s-a angajat să ajute Kievul. Nu este un secret pentru nimeni că Viktor Orban are o relaţie specială cu Moscova în general, şi cu Vladimir Putin în mod particular”, mai susţine purtătorul de cuvânt al PSD.

Reacţia Ungariei

Din partea Ungariei a reacţionat chiar Zsolt Nemeth, participant la conferinţă. El a declarat la Washington, potrivit MTI: „SUA ar trebui să numească un ambasador la Budapesta, post vacant de doi ani, care să obţină informaţii corecte despre Ungaria”. La inceputul anului 2013, Barack Obama a nominalizat-o ambasadoare in Ungaria pe Colleen Bell, producătoare de filme si spectacole la Hollywood şi pe Broadway. Nu numai că Budapesta a reacţionat negativ, dar şi Congresul SUA a găsit prestaţia ei la audieri drept catastrofală. Astfel, SUA nu au ambasador nici acum la Budapesta.

Pe de altă parte, Nemeth a declarat că este necesară dezvoltarea unui nou concept de securitate pentru Europa Centrală, care să implice atât componenta militară, cât şi cea economică. Potrivit lui, acordul de liber schimb negociat de Statele Unite şi Uniunea Europeană ar putea fi o oportunitate excelentă pentru Europa Centrală de a „lega securitatea regiunii de succesul economiei transatlantice”.

De la oficialului român care a asistat la discursul lui Nuland, Iulian Fota, nu a venit nicio reacţie, iar situatia celor două ţări este asemănătoare, măcar pentru că SUA nu au ambasador în România din decembrie 2012 şi misiunea diplomatica este condusă de însărcinaţi cu afaceri interimari.

Un eveniment sponsorizat de Chevron şi mari companii din domeniul apărării

Declaraţiile făcute de Victoria Nuland au fost făcute în deschiderea unei conferinţe organizate de Center for European Policy Analysis şi Ambasada Slovaciei la Washington, pe tema „Revitalizarea atlanticismului în Europa Centrală: riscuri şi posibilităţi”.

Principalii sponsori ai evenimentului în care s-a vorbit despre cum statele din regiune îşi periclitează independenţa energetică, despre apărare şi articolul 5 al NATO au fost: Chevron (compania care doreşte să exploreze şi să exploateze resursele de gaze de şist în România), Lockheed Martin (compania care produce avioanele F-16) şi Raytheon (compania care produce interceptorii scutului american antirachetă, ale cărui componente vor fi instalate şi în România).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.