Victorie de palmares ovaţionată la Glasgow

La Glasgow, Celtic a pierdut fără drept de apel cu Red Bull, dar 32.000 de spectatori au stat cu ochii pe stadionul din Giurgiu. Astra a predat o lecţie privind menţinerea unui avantaj minim.

Astra aplaudată pe Celtic Park

Astra Giurgiu a obţinut prima victorie în grupele Europa League. O victorie de palmares în faţa unei echipe mult mai titrate, o victorie care a fost frenetic aplaudată pe Celtic Park din Glasgow, unde gazdele, deşi au pierdut lamentabil cu austriecii de la Red Bull Salzburg, s-au calificat matematic, prin înfrângerea croaţilor. Dacă Dinamo ar fi câştigat la Giurgiu, „finala” pentru locul 2 s-ar fi jucat pe 11 decembrie pe „Maksimir” şi este greu de crezut că Celtic ar fi rezistat în faţa echipei gazdă.

O lecţie de cum se menţine un avantaj

Astra nu pornea favorită în faţa celor de la Dinamo Zagreb. Şi nu doar prin prisma acelui 1-5 înregistrat în tur, ci şi din cauza enormei experienţe europene a garniturii din Zagreb. Este clar că Dinamo Zagreb din ultimii ani, este doar ruda foarte, foarte săracă a lui Dinamo Zagreb din perioada Yugoslaviei, iar Dinamo Piteşti, Steaua şi Petrolul au simţit pe pielea lor, acum mulţi ani, ce înseamnă să joci contra unei echipe în care străluceau un Skoric (portar), sau un Belin, Novak, Pašić, Mesić, Zambata, Lamza sau Rora, jucători care astăzi ar avea loc la oricare din marile puteri fotbalistice ale Europei dacă ar exista teleportarea sau „maşina timpului” nu ar fi doar subiect de romane sau filme.

În campionat Astra nu a prea rupt gura târgului în ultimul timp, dar ultimele evoluţii mai slabe ale croaţilor, care au culminat cu acel 1-5 acasă cu Red Bull, dădeau speranţe pentru un egal onorabil. Aşa cum a fost cel cu Celtic. Joi noaptea, pe un ger care nu a fost deloc prietenos cu fotbalul, „planul” a fost depăşit, şi Astra a înregistrat o victorie frumoasă, o victorie care dă României o gură de oxigen în duelul cu Austria, pentru tentativa de a avea 2 echipe în preliminarile Champions League. În acest moment, România de află pe locul 15, cu un coeficient de 26,299 puncte, iar Austria pe locul 16 cu un coeficient de 25,175 puncte. Situaţie nu este însă tocmai în favoarea noastră. Red Bull Salzburg este calificată în 1/16 de finală, şi dacă în următoarele (sigure) 3 meciuri obţine 2 victorii şi un egal, iar Steaua pierde acasă cu Dinamo Kiev, atunci Austria trece în faţa noastră. Ne este greu totuşi să credem că pe 11 decembrie Astra o va încurca pe Red Bull la ea acasă.

Revenind la meciul Astra – Dinamo Zagreb, trebuie să spunem că oaspeţii au dominat teritorial, au controlat sever centrul terenului, dar nu au avut decât 4 situaţii clare de gol. Tot atâtea a avuut în total şi echipa gazdă. Astra a jucat exact aşa cum trebuie să o facă o echipă cu şansa a doua, dacă vrea să nu fie înfrântă. Şi „partitura” i-a ieşit. Bukari a speculat un marcaj larg al apărătorilor oaspeţi şi a înscris din plonjon cu capul la o centrare a japonezului Seto. Dar la Astra trebuie remarcat altceva. A „predat” o adevărată lecţie de menţinere a rezultatului. Din minutul 83 şi până în minutul 92+3, gazdele au ţinut mingea NUMAI în terenul advers (o singură dată au avut dinamoviştii o incursiune spre poarta lui Lung în această perioadă), au ameninţat în permanenţă poarta şi chiar au fost la un pas de 2-0. În astfel de situaţii, pe final echipa care conduce se baricadează şi nu de puţine ori este egalată în prelungiri. Astra a demonstrat că se poate păstra un avantaj minim mizând pe atac în ultimele 10 minute. Este posibil ca aici să fie mâna lui Protasov.

Astra Giurgiu — Dinamo Zagreb 1-0 (0-0)

Giurgiu (timp geros)

Stadion: „Marin Anastasovici”

Spectatori: 1.000

Arbitru: Serghei Lapocikin (Rusia)

Asistenți: Nikolai Golubev, Aleksei Lebedev (Rusia)

Al patrulea oficial: Tihon Kalughin (Rusia)

Adiționali: Vitali Meșkov, Aleksandr Egorov (Rusia)

A marcat: 1 – 0 (min.50 – Sadat Bukari).

Cartonașe galbene: Rus (min.39) – Vukojevic (min.52), Henriquez (min.60), Cop (min.78).

Astra Giurgiu: Lung jr – L.Rus, Cr.Oros, Ben Youssef, Junior Morais – Florescu, Yahaya, Takayuki Seto – G.Enache, Bukari (min.90+2-Chițu), Budescu (min.77- De Amorim).

Antrenor: Oleg Protasov.

Pe bancă: 33. Dănuț Coman – Pliatsikas, Joaozinho, Grandin.

Dinamo Zagreb: Eduardo – Ivo Pinto, Jozo Simunovic, Taravel, Pivaric – Brozovic, Vukojevic (min.52-Paulo Machado), Antolic – El Arabi Soudani, Henriquez (min.68-Cop), W. Eduardo (min.55-Junior Fernandes).

Antrenor: Zoran Mamic.

Pe bancă: Jezina – Sigali, Andrijasevic, Goncalo Santos.

Total şuturi: 10 – 15

Şuturi pe spaţiul porţii: 2 – 3

Cornere: 4 – 7

Offsides: 6 – 2

Faulturi comise: 7 – 14

Total pase: 240 – 553

Pase corecte: 171 – 468

Posesie: 38% – 62%

Toate rezultatele din Europa League (V)

Grupa A

Villarreal – Moenchengladbach 2-2 (1-0)

FC Zurich – Apollon Limassol 3-1 (2-1)

Grupa B

AC Torino – Club Brugge 0-0

HJK Helsinki – FC Copenhaga 2-1 (1-0)

(Club Bruge este matematic calificată)

Grupa C

Tottenham – Partizan 1-0 (0-0) – Chiricheş a fost titular

Asteras Tripolis – Beşiktaş 2-2 (0-1) – Goian a fost titular

(Tottenham şi Besiktaş sunt calificate)

Grupa D

Astra Giurgiu – Dinamo Zagreb 1-0 (0-0)

Celtic Glasgow- Red Bull Salzburg 1-3 (1-2)

(Red Bull şi Celtic sunt calificate)

Grupa E

Dinamo Moscova – Panathinaikos 2-1 (0-1)

Estoril la Praia – PSV Eindhoven 3-2 (abandonat la pauză din cauza ninorii !!!)

(Dinamo Moscova este calificată)

Grupa F

Inter Milano – Dnipro 2-1 (1-1)

Saint Etienne – Qarabag 1-1 (1-1)

(Inter este calificată)

Grupa G

Feyenoord – Sevilla 2-0 (0-0)

NK Rijeka – Standard Liege 2-0 (2-0)

Grupa H

Wolfsburg – Everton 0-2 (0-1)

FC Krasnodar – OSC Lille 1-1 (1-0)

(Everton este calificată)

Grupa I

Sparta Praga – Napoli 0-0

Slovan Bratislava – Young Boys 1-3 (1-2)

Grupa J

Aalborg – Steaua 1-0 (0-0)

Dinamo Kiev – Rio Ave 2-0 (0-0)

(Dinamo Kiev este calificată)

Grupa K

Guingamp – Fiorentina 1-2 (1-2) – Tătăruşanu a fost titular

Dinamo Minsk – PAOK 0-2 (0-0) – Raţ a fost titular

(Fiorentina este calificată)

Grupa L

Lokeren – Legia Varşovia 1-0 (1-0)

Trabzonspor – Metalist Kharkiv 3-1 (1-0)

(Legia şi Trabzonspor sunt calificate)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.