Victorie incredibilă: 22-20 cu Spania la europene

În prima repriză am fost de nerecunoscut. Spania a fost o cu totul altă echipă în repriza a doua. Portarul Paula Ungureanu a fost cel mai bun om de pe teren. Mai avem şanse să jucăm pentru finala locurilor 5-6, dar trebuie să batem miercuri Polonia.

Două reprize diametral opuse

După evoluţiile anterioare, România pornea cu şansa a doua în meciul contra Spaniei. După primele 30 de minute, dacă exista cineva care să susţină că fetele noastre vor câştiga meciul, risca să fie pus urgent în cămaşă de forţă şi dus la Spitalul nr.9. Spania conducea la pauză doar cu 14 la 9, dar diferenţa reală ar fi trebuit să fie dublă. Şi nu doar datorită intervenţiilor de excepţie ale portăriţei noastre (unde ai fost Paula în meciurile cu Norvegia şi mai ales Danemarca?), ci a atacurilor ratate incredibil de către iberice. În prima repriză, cu excepţia primelor 5 minute, pur şi simplu nu am existat pe teren. Nici în atac – unde nu am avut în faţă o apărare cine ştie ce, şi nici (mai ales) în apărare, unde am permis jucătoarelor din Spania să facă spectacol. Au lipsit doar „aerienele” ca tacâmul să fie complet. Cu o extrema stângă, Pinedo, care a făcut tot ce a vrut pe partea ei, cu interi care aruncau violent de pe picioare, Spania a controlat sever primele 30 de minute. Fetele noastre au făcut obişnuitul lor joc slab şi ineficient de pase, au ameninţat poarta haotic – nu am văzut nici măcar o succesivă, nu am văzut niciun blocaj făcut de pivot pentru interi, extremele au stat înţepenite în colţul lor. Repetăm, am scăpat foarte, foarte ieftin cu un pasiv de doar 5 goluri la pauză.

În partea a doua a jocului s-a produs însă o minune. Pe teren a intrat o cu totul altă echipă a Spaniei, care a împrumutat ceva din jocul româncelor: 10 minute şi 34 de secunde nu au înscris niciun gol, ratând cu seninătate faze simple pe care jucătoare de divizia B (cea de acum, nu cea de acum 25-30 care era la nivelul „A”-ului din zilele noastre) nu le-ar fi irosit. Combinate şi cu forma foarte bună a Paulei Rădulescu (procentaj 51%, ceea ce este foarte bine pentru un portar-n.a.), ratările ibericelor au făcut ca scorul să se strângă şi după 10 minute de la reluate tabela arăta 14-13 pentru Spania. Cu toate că jucătoarele din Spania erau în acele momente dintr-un cu totul „alt film”, surprinse şi panicate de erorile făcute, fetele noastre nu au reuşit să preia conducere şi să se desprindă. Până în minutul 46, s-a mers cap la cap, cu Spania în faţă la un gol sau două, iar în minutul 50, România a preluat conducerea, 18-17. Din acest moment ibericele sunt cele care aleargă după egalare, dar comit greşeli inexplicabile, în minutul 57:50 avem 21-19, şi era clar că nu mai puteam pierde meciul, care se înceheie cu un 22-20 pentru România, un rezultat miraculos faţă de ce s-a întâmplat în prima repriză. Pinedo, Cabral, Pena şi Mangue care au făcut legea în prima repriză, nu au mai reuşit nimic în partea a doua, golghetera Carmen Marin a fost în zi slabă pe parcursul celor 60 de minute şi aşa se explică faptul că am obţinut o victorie nesperată. Din echipa noastră Paula Ungureanu a fost numărul unu, iar în câmp am făcut jocul nostru obişnuit la aceste europene, adică unul mediu. Aşa cum nu Ungaria ne-a bătut, ci ne-am bătut noi, se poate spune acum că Spania s-a bătut singură. S-a crezutz câştigătoare încă de la pauză, au intrat în teren în partea a doua complet ralaxate, nu s-au mai concentrat deloc şi au plătit.

Rămâne să fructificăm această victorie printr-u meci de excepţie contra Poloniei, pentru a avea şansa să jucăm finala pentru locurile 5-6. Meciul cu polonia se joacă miercuri seara. Deşi şansele pentru semifinate erau matematic inexistente, totuşi cîteva sute de ardeleni au venit din nou la Debrecin pentru a susţine echipe. Toţi cei care au fost la toate meciurile României la meciurile susţine în Fonix Hall, merită o mare, mare bilă albă.

Casetă tehnică

Debrecin (Ungaria)

Fonix Hall: 1.500 spectatori

Arbitri: Peter Brunovsky şi Vladimir Canda (Slovacia)

EHF supervizor: Bozidar Djurkovic (Serbia)

EHF observator: Monika Hagen (Suedia)

Spania: Navarro (3 salvate/6aruncări), Temprano (16/35) – Martin (4goluri/9aruncări), Mangue (3/5), Cabral (4/10), Lopez (0/2), Nunez (0/1), Aguilar (0/3), Pinedo (5/8), Chavez (0/0), Pena (4/6), Gonzalez (0/0), Elorza (0/0), Egozkue (0/1). Fernandez, Escribano nu au fost utilizate.

Antrenor: Jorge Duenas

România: Ungureanu (20salvate/39 aruncări), Dedu (1/2) – Neagu (7 goluri/12aruncări), Brădeanu (2/3), Perianu (1/2), Băbeanu (0/0), Piârvuţ (1/2), Ciuciulete (1/3), Chintoan (1/3), Chiper (3/5), Elisei (4/8), Pintea (0/1), Ţăcălie (2/8), Hotea (0/0), Bondar (0/2), Zamfir (0/2)

Antrenor: Gheorghe Tadici

Spania – România

Acţiuni de atac: 58 – 57

Eficienţă (gol/atac): 34% – 39%

Aruncări la poartă: 45 – 50

Procentaj goluri/aruncări: 44% – 44%

Aruncări pe spaţiul porţii: 41 – 41

7 metri: 5 (3 transformate) – 7 (3 transformate

Eliminări (x 2 minute): 4 – 4

Rezultate din grupa principală II

Muntenegru – Germania 27-20 (12-10)

Suedia – Franţa 29-26 (12-14)

Olanda – Slovacia 30-20 (17-10)

Prima etapă din grupa II pricipală a furnizat o surpriză destul de mare, şi anume victoria Suediei asupra Franţei, echipă considerată ca fiind principala favorită la ocuparea locului 1 în grupă şi cu mari şanse de a juca finala. Franţa a condus în permanenţă pe tabela de scor până în minutul 48, în următoarele 5 minute cele două echipe au mers cap la cap, după care nordicele s-audezlănţuit în ultimele 8 minute şi au obţinut o victorie confortabilă. Echipa Franţei a avut neşansa ca vedeta ei numărul unu, Allison Pineau să fie în zi slabă, ea reuşind doar 3 goluri din 8 aruncări.

Normală victoria Muntenegrului în faţa Germaniei. Milena Knezevic (8 goluri) şi Katerina Bulatovic (5 goluri) au fost ca de obicei principalele realizatoare, dar trebuie menţionat că Bulatovic a aruncat multe mingi aiurea, ea stând relativ slab la capitolul eficienţă. Germania fără Susann Miller (accidentată chiar înainte începerii turneului final) este o echipă care nu contează, indiferent de valoarea adversarului.

Firească şi victoria la scor a Olandei în faţa mai modestei echipe a Slovaciei. De menţionat că diferenţa de 10 goluri înregistrată reprezintă al doilea “scor mare”, de la aceste europene, recordul aparţinând Norvegiei, care a învins la 11 diferenţă echipa Ucrainei.

Clasament grupa principală II

  1. Olanda: 5p.

  2. Suedia: 5p.

  3. Franţa: 4p.

  4. Muntenegru: 4p.

  5. Germania: 0p.

  6. Slovacia: 0p.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.