Victorie uriaşă după un final dramatic pentru Sorana Cârstea

A treia victorie consecutivă în 2 seturi la jucătoare din top 50. Sorana a reintrat după 21 de luni în top 100. Cu cine va juca în sferturi.


A eliminat pe una din cele mai în formă jucătoare a momentului

Sorana Cârstea a reuşit o calificare spectaculoasă în sferturile de finală la Mutua Madrid Open. Românca clasată înainte de începerea turneului pe locul 127, a reuşit o a treia victorie la o jucătoare din top 50. De această dată, învinsa a fost ambiţioasa jucătoare germană Laura Siegemund (recenta învingătoare a Simonei Halep la Stuttgart), care venea după 14 victorii în ultimele 16 meciuri. Înainte de începerea competiţiei, Siegemund se afla pe locul 44 în WTA general, iar după ce s-a calificat în turul III, a urcat pe locul 38, cea mai înaltă poziţie din carieră. Sorana a câştigat după 2 ore şi 7 minute cu 6-4, 7-6 [11-9]. Primul set a fost echilibrat până la scorul de 3-3, Sorana a făcut 4-3 pe propriul serviciu şi a luat un break avans, 5-3, care a făcut în final diferenţa. Setul secund a fost de poveste. Sorana a început în trombă şi conducea cu 3-0 pe tabela de scor. A urmat un game care a durat 16 minute şi pe serviciul adversarei, Sorana a avut 4 mingi de 4-0. Nu le-a fructificat, Siegemund a avut o revenire de senzaţie şi a preluat ea conducerea: 4-3. Sorana nu acuză şocul şi se duce la 5-4, dar se ajunge la tie break. Am asistat la unul dintre cele mai lungi şi dramatice tie-break-uri de până acum de la Madrid. S-a mers cap la cap până la 5-5, Siegemund a avut minge de set, 6-5, Sorana a întors scorul şi a avut minge de meci 7-6, după care din nou Siegemund a avut două mingi de set: 8-7 şi 9-8. Cu nervii mai tari, Sorana câştigă trei puncte la rând (ultimele două contra serviciului) şi închide un set dramatic şi totodată şi meciul. Sorana Cârstea este a treia jucătoare din România care ajunge în semifinale acum la Madrid, performanţă nemaiîntâlnită vreodată – 3 românce în sferturi – la un turneu din toate categoriile Premier. Mai mult, Sorana este pentru prima oară în cariera ei în sferturile de finală ale unui turneu de categoria WTA Premier Mandatory. Sorana va juca în sferturile de finală împotriva jucătoareo slovace Dominika Cibulkova (locul 38 înainte de începerea turneului, locul 30 acum după calificarea în sferturi), care a întrecut-o cu 2-6, 6-3, 7-5 pe rusoaica Anastasia Pavlyuchenkova (#26 WTA). În clasamentul WTA virtual, la zi, Sorana Cârstea a reintrat în top 100, pe locul 97. În funcţie de rezultatele jucătoarelor din jurul ei, vom afla dacă Sorana îşi va păstra această poziţie.

Ultima mare performnţă, în august 2013

Calificarea Soranei în sferturile de finală de la Madrid, este cel mai mare rezultat obţinut de ea din ultimii trei ani. Sorana a avut cea mai bună clasare pe 12 august 2013, când a urcat până pe locul 21 în WTA general. A urmat o pantă descendentă în partea a doua a anului 2014 şi un 2015 catastrofal. Sorana a coborât până pe locul 249 în WTA, anul trecut. A început să joace mai mult în circuitul ITF, unde a adunat puncte cu ţârâita. Semnalul revenirii a fost dat de calificarea în semifinale, la începutul anului, la turneul de la Rio de Janeiro. Dar ultimul rezultat mare al Soranei l-a înregistrat pe 10 august 2013, când a jucat finala turneului de categoria WTA Premier 5, de la Toronto. De atunci, cele mai bune rezultate au fost:

  • semifinală Stanford (WTA Premier) – 2013

  • sfert de finală Dubai (WTA Premier) – 2014

  • semifinală Pattaya (WTA International) – 2013

  • semifinală Rio de Janeiro (WTA International) – 2016

  • sfert de finală Pattaya (WTA International) – 2014

  • sfert de finală Birmingham (WTA International) – 2013

  • sfert de finală Washington (WTA International) – 2013

  • sfert de finală Tianjin (WTA International) – 2014

Notă: un sfert de finală la un turneu de categoria WTA Premier este un rezultat superior unei semifinale la un turneu de categoria WTA International.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.