Victorie zdrobitoare a dreptei în Ungaria

Conservatorii din FIDESZ şi-au asigurat două treimi din locurile parlamentului încă din primul tur al alegerilor. Scrutinul a marcat orientarea electoratului către partidele noi, în dauna formaţiunilor tradiţionale, care nu au putut depăşi pragul electoral. Extrema dreaptă a obţinut un scor-record, la fel şi ecologiştii din partidul “Politica poate fi altfel”.Formaţiunea conservatoare FIDESZ şi-a zdrobit rivalii socialişti, obţinând 52,7% din voturi, faţă de doar 19,3% ale socialiştilor. Ungaria stabileşte astfel un record în UE, fiind ţara în care un partid reuşeşte să obţină, după redistribuire, două treimi din mandate. Extrema dreaptă a obţinut 16,7%, iar ecologiştii (LMP), 7,44%.

Traduse în mandate, procentele din primul tur se repartizează astfel: FIDESZ obţine 261, cu trei mai mult decât majoritatea de două treimi, socialiştii vor avea 54 de mandate, extrema dreaptă Jobbik 51, iar ecologiştii 20. Analiştii consideră că FIDESZ va mai obţine 48 din cele 55 de mandate ce urmează a fi decise în turul al doilea, pe 25 aprilie.

Schimb de generaţii la Budapesta

Extrema dreaptă, reprezentată de formaţiunea Jobbik, a obţinut cel mai important rezultat din istoria Ungariei postbelice, 16,7%. Jobbik a fost înfiinţat în urmă cu şapte ani şi este condus de foşti lideri ai Gărzii Maghiare, organizaţie interzisă acum în Ungaria. O mare surpriză a fost produsă de ecologiştii grupaţi în partidul “Politica poate fi altfel” (LMP), înfiinţat în 2009. LMP a obţinut 7,44% din voturi.

Ecologiştii ungari resping încadrarea în dreapta sau stânga eşichierului politic şi militează pentru respectarea regulilor nescrise ale eticii în viaţa publică şi pentru limitarea imunităţii parlamentare. Apariţia LMP este văzută ca o reacţie a tinerilor intelectuali cu viziuni de stânga la revirimentul extremei drepte, pe fondul crizei economice.

Marii înfrânţi ai alegerilor sunt partidele cele mai importante ale anilor ’90: Liberal Democraţii (SZDSZ) şi Forumul Democratic (MDF). Aceste formaţiuni nu au reuşit să depăşească pragul electoral de 5, după ce au dat primul preşedinte şi primul premier de după căderea regimului comunist (Arpad Goncz şi Jozsef Antall).

Preşedintele MDF, Ibolya David, a demisionat după acest eşec. “Alegătorii au fost inteligenţi”, spune analistul politic Gabor Fodor, arătând că aceştia au considerat că MDF şi-a pierdut credibilitatea şi a fost doar un vehicul pentru liderii săi, scrie site-ul politics.hu. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.