Videoclip al NASA – emisiile de dioxid de carbon de pe Terra

NASA a lansat un videoclip care prezintă poluarea masivă de dioxid de carbon de pe întreaga planetă, bazat pe datele colectate între ianuarie și decembrie 2006, informează AFP, potrivit AGERPRES.

În acest montaj video care se referă în principal la emisfera nordică, se poate observa dinamica acestui gaz responsabil de încălzirea globală. Acest videoclip accesat de aproape 500.000 de ori, evidențiază că SUA, Europa și Asia sunt mai expuse la emisiile de dioxid de carbon decât emisfera sudică.

În simularea video pot fi văzute acumulări de gaze cu efect de seră care circulă în atmosferă pornind de la centre industriale importante, rotindu-se de la un continent la altul purtate în circulația globală a maselor de aer, scrie National Geographic.

Publicația mai remarcă faptul că unele cantități masive de dioxid de carbon sunt absorbite sezonier de păduri și alte forme de vegetație. De la sfârșitul primăverii și în timpul verii, „râurile” de gaz roșu care reprezintă în videoclip dioxidul de carbon, încep să se estompeze, scoase din atmosferă de fotosinteza plantelor. Apoi, când vegetația se ofilește și în timpul iernii, dioxidul de carbon inundă atmosfera, scrie publicația citată.

Omenirea poluează atmosfera, anual, cu aproximativ 36 de miliarde de tone de dioxid de carbon prin arderea combustibililor fosili. În primăvara anului 2013, pentru prima dată în istorie, concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon au depășit 400 părți per milion (ppm). Oamenii de știință au avertizat că nivelurile de dioxid de carbon de peste 450 ppm ar putea duce la discontinuități periculoase ale climei, iar unii dintre aceștia consideră că s-ar putea să fi trecut deja de pragul de pericol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.