Viena – Bucureşti: o altă istorie

Cât de mult să se fi schimbat istoria într-o viaţă de om? Comparaţia ajută construirii unui răpuns. Cert este că Europa a trăit pe două viteze între care una în regres (estul) şi intrată apoi pe rute ocolitoare într-o zonă gri, aparent securizată. Pentru a scrie povestea acestei realităţi istorice am ales două oraşe Viena şi Bucureşti. Nu interesează aici că cel dintâi este opera unei familii imperiale vechi de peste 700 de ani iar cel din urmă este un oraş cu mult mai tânăr şi mai vitregit de istorie. Interesează aici oamenii care le locuiesc şi cât de mult este influenţată viaţa lor de mediul social şi cultural. Acesta din urmă are – în general – un curs firesc şi atunci sunt foarte multe lucruri stabile şi continue în dezvoltarea oraşului şi a societăţii, dar există şi o modificare radicală a mediului social, impusă artificial, iar atunci viaţa oamenilor se schimbă brutal.

Viena şi Bucureştiul anilor ’20 erau într-un sincron de cultură şi civilizaţie. Mediul social şi strada cu umanitatea ei nu erau foarte diferite, de la un oraş la celălalt. Anul1945 aînsemnat pentru ambele oraşe ocupaţie străină şi incertitudine. Între anii 1945 şi 1955, Viena şi Bucureştiul se aflau sub aceeaşi cortină de fier. Austria nu exista, fiind împărţită între puterile care au câştigat războiul, situaţie care s-a schimbat prin tratatul de suveranitate din anul 1955. Atunci toate părţile Austriei s-au reunit într-un teritoriu liber, sovieticii lăsând să le scape de sub faldurile cortinei de fier, Viena şi nord-estul Austriei de azi. De atunci, Viena a recuperat pierderile culturale şi de civilizaţie occidentală cauzate de blocajul ideologic al ocupaţiei sovietice.

În vreme ce umanitatea civilizată a Bucureştilor era eliminată din peisajul urban şi cultural-decizional, Viena redevenea capitala unei ţări libere. Această frontieră dureroasă devine sesizabilă cu ochiul liber atunci când priveşti strada şi participi la viaţa ei. Oameni care respectă reguli simple pentru confortul celuilalt, maşini şi autobuze care nu grăbesc biciclişti şi pietoni; monumentele de patrimoniu sunt întreţinute şi restaurate periodic iar accesoriile stradale nu sunt distruse şi nici agresate. Bisericile sunt deschise publicului indiferent de confesiune pentru a fi vizitate iar adesea găzduiesc concerte. Bisericile noastre stau sub cheie iar atunci când sunt deschise de posesorii cheilor, par a fi micro-dictaturi comportamentale, cu rigori aflate într-o bizară competiţie unele cu altele.

Cum poate fi recuperat decalajul de civilizaţie? Prin cultură, educaţie, s-ar putea spune. Nu este suficient. Decalajul ţine de istorie. Demografia urbană profesionalizată este foarte subţire astăzi în România urbană şi, spre deosebire de aceea din trecutul apropiat, nu are suficientă forţă economică să impună modelul cultural către periferiile sociale şi să determine schimbări pozitive în politic. Revenind la istorie, cele două oraşe au fost la rândul lor modelele unor atitudini foarte diferite în momente cu adevărat dificile. Viena a preferat asedii – celebre fiind cele din 1529 şi 1683 -, iar Bucureştiul a cultivat supunerea negociată periodic prin capitulaţii. Iar în epoca modernă s-a intrat dintr-un început pe viteze duiferite. Pentru că între cele două oraşe se ascunde realitatea unei atitudini diferite în faţa istoriei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adrian Majuru 530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.