Vieți noi pentru case seculare

Acum o săptămână s-au încheiat demersurile taberei de arhitectură și cercetarea etnografică de teren, organizată de Asociația SINAPTICA, în cadrul proiectului cultural „Gust și Estetică Tradiționale – GET“.

Atât tabăra, cât și cercetarea activității, s-au desfășurat în perioada 10-20 iulie 2017, în Comuna Isverna și pe teritoriul județului Mehedinți. Proiectul cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și este implementat de Asociația Sinaptica, în parteneriat cu Primăria Isverna, Mehedinţi și Facultatea de Litere a Universității din București – Departamentul Studii Culturale.

Înainte de renovare

În timpul taberei de arhitectură au fost reparate două case cu o vechime mai mare de 100 de ani, din Isverna. La tabără au participat, ca voluntari, 10 studenți la arhitectură și alte 4 persoane care s-au implicat în proiect, la aflarea veștii taberei aflate în derulare. Reparațiile au inclus înlocuirea tencuielilor anterioare, realizate cu mortar pe bază de ciment cu tencuieli din pământ, paie și lână, reparații ale unor elemente de lemn deteriorate, văruieli și igienizări, precum și amenajări ale interioarelor, folosind obiecte găsite în case. Cele două case („a Babii Măriuța“ și „a lui Nea Gheorghiță“) pot fi deja vizitate, acestea fiind de găsit în spatele școlii din Isverna, respectiv în Canicea.

Cercetarea etnografică de teren, realizată de 5 voluntari – doctoranzi și masteranzi, a cuprins întregul teritoriu al județului Mehedinți. Au fost vizitate 20 de sate, au fost contactați 55 de informatori și au fost culese peste 120 de rețete ale unor preparate din bucătăria tradițională mehedințeană. Rezultatele acestei cercetări, după prelucrare, urmează să fie publicate în perioada următoare, promite Ionică Pârvu, manager de proiect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.