Vietnam somează China: opriţi agresiunea

Conflictul iscat de amplasarea de către China a platformei petroliere Haiyang Shiyou 981 în zona economică şi continentală a Vietnamului este departe de a se fi stins.

Însoţită de peste 100 de nave de război şi avioane de luptă, platforma a rămas în apele teritoriale ale Vietnamului, iar orice încercare diplomatică de rezolvare a conflictului a fost sortită eşecului.

Vietnam îşi arogă dreptul istoric asupra arhipelagului Hoang Sa

Chiar dacă autorităţile de la Hanoi au invocat Convenția Națiunilor Unite privind Legea pe Mare din 1982, Beijingul a rămas tăcut şi nu a dat curs niciuneia dintre cele peste 30 de note verbale de protest pe care le-a primit din partea Vietnamului.

Vietnam aduce dovezi ce datează din secolul al XVII-lea, din vremea dinastiei Nguyen, privind autoritatea administrativă asupra arhipelagului Hoang Sa.
„În comunicările recente China face referire la anumite documente pe care le prezintă ca probe istorice, însă acestea ridică serioase probleme de autenticitate şi acurateţe, iar China le interpretează în mod arbitrar. În contrast, Vietnam a prezentat documente istorice care atestă suveranitatea asupra arhipelagului Hoang Sa din vremea în care acestea era terra nullis”, se arată într-un comunicat remis publicităţii de către guvernul vietnamez.

De asemenea, Vietnam aduce dovezi de exercitare a autorităţii asupra arhipelagului, referindu-se la perioada de protectorat francez (Tratatul de Protectorat din 15 martie 1874 și cel din 6 iunie 1884 – n.n.), când Franţa a continuat să exercite, în numele Vietnamului, suveranitatea asupra teritoriului disputat.

Chinezii pun tunurile cu apă pe vietnamezi

Autorităţile de la Hanoi mai arată în comunicat faptul că vasele de luptă dislocate de China în jurul platformei au scufundat un vas pescăresc vietnamez şi au atacat mai multe vase vietnameze cu tunuri de apă, rănind mai multe persoane.
„Acţiunile Chinei nu au violat doar prohibiţia privind ameninţarea sau uzul de forţă în conformitate cu dreptul internaţional, dar constituie comportamente inumane care pun în pericol vieţile pescarilor vietnamezi”, se mai arată în comunicat.

De altfel, Asociaţia Internaţională a Juriştilor Democraţi a emis o declarație / rezoluție de îngrijorare referitoare la creșterea conflictelor dintre țările din regiune care implică securitatea și siguranța navigației în Marea Chinei de Sud și potențialul de creștere pentru conflict care reprezintă o amenințare directă la adresa păcii, stabilității şi securității în Asia de Sud-Est.

Victor Boștinaru: Cine crede în blândețea Chinei, se înșală

Anul trecut, într-un interviu acordat presei locale, eurodeputatul Victor Boștinaru, primvicepreședinte al Comisiei UE pentru relațiile cu China, a afirmat că, în scurt timp, China „îşi va arăta muşchii. Deja are o forţă imensă şi a început să aibă şi comportament de mare putere. Cine crede altfel se înşală. Problemele existente în regiune sunt greu de rezolvat şi mai greu de ţinut în frâu”, a precizat Boştinaru.

Referindu-se la România, Victor Boştinaru a mai spus că pentru România China poate fi un motor de dezvoltare economică, „dar numai dacă vom şti să profităm de prietenia ce leagă cele două popoare şi să o aducem la un alt nivel, al cooperării economice şi comerciale”.

Cristian Toma

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.