Viitoarea marionetă a Rusiei la Tiraspol va integra Transnistria în R.Moldova

Kremlinul a elaborat strategia de îndepărtare de la putere a regimului separatist condus de Igor Smirnov şi înlocuirea acestuia cu o persoană strâns legată de „fluxurile financiare ruseşti”, care va fi forţată să integreze Transnistria în Republica Moldova, scrie Rossiiskie Vesti, citată de Unimedia. Informaţia vine după ce, în iulie, Angela Merkel şi Dmitri Medvedev au discutat despre problema tranistreană în contextul relaţiilor UE-Rusia.

Între timp, la Chişinău se iau decizii surprinzătoare, care pot semnala eventuala pregătire a integrării Transnistiei. Guvernul prooccidental al Republicii Moldova a hotărât să scoată din programa de studiu materia „Istoria Românilor”, iar presa observă o apropiere între partidul premierului Vlad Filat şi comuniştii lui Vladimir Voronin.

„Şi toate acestea, probabil, pentru a nu enerva Kremlinul şi a linişti Tiraspolul. Şi în Occident mai există naivi care consideră că, eliminând termenii „istoria românilor” sau „ limba română”, Republica Moldova ar avea şansa să fie în termeni buni cu ruşii şi cu marionetele lor separatiste din regiunea secesionistă. Curată utopie! Moscova nu crede în lacrimi, aţi uitat?!”, scrie analistul Petru Bogatu, pentru Jurnal de Chişinău.

În decembrie, în autoproclamata Republica Moldovenească Nistreană vor avea loc alegeri prezidenţiale. În acest conmtext, consilierul președintelui rus pe probleme de politică externă, Serghei Prihodko, a elaborat o strategie de îmbunătăţire a imaginii lui Dmitri Medvedev în ochii Occidentului, scrie în editorialul săptămânalului „Rossiiskie Vesti”, redactor-şef adjunct, Dmitri Ermolaev, potrivit Unimedia. „Strategia include aducerea la putere în Transnistria a lui Anatoli Kaminski, o persoană strâns legată cu fluxurile financiare rusești. Ulterior, acesta va fi forțat să integreze regiunea transnistreană în Republica Moldova. Cu siguranță, contingentul de pacificatori care irită atât de mult Occidentul vor trebui să plece din regiune. Şi toată lumea, potrivit lui Prihodko, va fi încântată. Dmitri Medvedev va căpăta în Occident imaginea unuia dintre cei mai favoriți politicieni, iar Occidentul va soluționa problema forțând-o să-și retragă armata de pe malurile Nistrului.”

Contracandidatul lui Smirnov este Anatol Kaminski, preşedintele parlamentului de la Tiraspol. El se bucură de susţinerea deschisă a Rusiei Unite, partidul premierului Vladimir Putin. „Declar cu maximă responsabilitate că partidul „Edinaia Rosia” şi liderul său, Vladimir Putin, sprijină partidul „Obnovlenie” pe care îl conduc”, spunea Kaminski.

Ministrul de Externe de la Chişinău, Iurie Leancă prevede că Igor Smirnov va miza pe o campanie electorală în care va ataca Chişinăul şi că victoria lui Kaminski nu poate fi o certitudine.

Moscova a lansat deja o campanie de discreditare a uzatului Igor Smirnov, iar organizaţii recent create publică sondaje care lovesc în actualul lider separatist. Potrivit unui sondaj realizat de Centrul Internaţional pentru Analiza Politicilor, cetăţenii din stânga Nistrului consideră că Smirnov „a organizat un dezmăţ în Transnistria”, că şi-a însuşit ajutoarele financiare primite din Rusia şi că a favorizat permanent compania Sheriff.

Intervievat de Jurnal de Chişinău, analistul moldovean Oazu Nantoi este sceptic. „Relaţia dintre cele două părţi se va schimba atunci când Chişinăul va demonstra potenţă în raport cu acest regim. Atâta timp cât noi suntem impotenţi, poate să vină orice dement şi să fie declarat preşedinte, iar Chişinăul nu va fi în stare să profite de acest lucru. Să nu uităm că în stânga Nistrului a fost modificată aşa-numita lor constituţie şi urmează să apară noţiunea de ministru şi prim-ministru. Nu este exclus că Rusia va trimite de la Moscova pe acel prim-ministru. Situaţia din stânga Nistrului creează oportunităţi pentru intervenţii din partea Chişinăului, însă, dacă Chişinăul va manifesta în continuare indiferenţă faţă de această situaţie, nimeni nu va fi obligat să aibă grijă de reîntregirea Republicii Moldova.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.